Mange norske sykkelfans håper nok på en reprise fra 2014 under lørdagens Milan-San Remo. Rittet er et såkalt monument, altså ett av de fem største endagersrittene man kan vinne i sykling.
Og for seks år siden var det Kristoff som jublet for seier.
Sykling
Nådeløs mot Norges sykkelstjerner: – Hans svakeste år som proff
23/11/2021 PÅ 18:00
Stefar Stein Ørn har trent den norske stjernen i en årrekke. Han mener forutsetningene under årets ritt er svært annerledes hva de pleier.
– Før har Alexander kommet inn til Milan-San Remo etter tre etapperitt, inklusive Paris-Nice. I år kommer han inn uten å ha kjørt noen skikkelige etappeløp, sier Ørn.

– Kun en oppladning

Kristoffs trener er tydelig på at forventningene ikke er det helt store.
– For Alexanders del blir nok dette å regne som oppladning til resten av høstens klassikere.
Det er ikke bare datoen som skiller seg ut fra et normalt Milan-San Remo. Løypen er også endret på flere steder. Grunnen til det er at rittet pleier å foregå på en viktig innfartsåre i Nordvest-Italia. Gazetto dello Sport har skrevet at grunnen til endringene er at flere ordførere ikke har ønsket å ha rittet innom sine områder, grunnet koronasituasjonen.
Ørn mener disse endringene har vært helt nødvendige, men at at det også endrer konkurransen. Rytterne skal som vanlig over Cipressa-stigningen (drøye 50 km før målgang) også i år, men i år kan det muligens være enklere å henge med.
– Den klassiske bakkekjøringen til Cipressa eksisterer ikke lenger. De små kulene har der har vært viktige, sier Ørn.
De har nemlig tynt rytterne ekstra. I år er det vanskeligere å si hvordan det kommer til å gå i avslutningen.

Mye på spill

Eurosports sykkelkommentator, Jørn Sundby, tror det blir action når målstreken nærmer seg uansett. Kristoff er ikke den eneste spurtkanonen UAE Team Emirates sender til rittet. De har også tatt ut Fernando Gaviria, som gjerne regnes som en noe sterkere spurter.
Sundby tror lagets taktikk er å hjelpe Gaviria. Han utelukker imidlertid ikke at det kan blir Kristoff som får kjøre for seieren, dersom han er friskest.
– De to har vist tidligere at de er ganske fair med tanke på å hjelpe den som føler seg best, sier Sundby.
Det er ikke kjørt mange store ritt så langt denne sesongen. For noen blir lørdagens batalje kanskje mer en gjennomkjøring enn noe annet. Men det står likevel mye på spill.
– Milan-San Remo er jo blir et monument og et ekstremt viktig ritt. Det kommer til å være mange som satser på å vinne nå i morgen. Det at det er 300 kilometer langt, gjør det åpent.

Kan skrive sykkelhistorie

I tillegg kan de forskjellige rytterne være usikre på hvor de står, ettersom de har syklet så få konkurranser.
Sundby tror det er åpent, men mener man bør se opp for Philippe Gilbert. Belgieren har vunnet alle de fire andre monumentene: Flander Rundt, Paris-Roubaix, Liège–Bastogne–Liège og Giro di Lombardia. Han kan bli den fjerde i historien som vinner alle fem.
– Han største mål er å vinne Milan-San Remo og dermed få alle fem. Det vil være helt unikt. Ingen har gjort det i nyere tid. Han er nok veldig skjerpa, sier Sundby.
Sykling
Fremtiden til Boasson-Hagen avklart
21/10/2021 PÅ 13:57
Sykling
Stenberg invitert til banesyklingens Champions League
19/10/2021 PÅ 13:36