• Følg Torstein Træen og resten av Uno-X-laget i CRO Race på discovery+
Dopingkontrolløren fortalte om funn av hCG i en prøve Uno-X-syklisten hadde gitt. Stoffet dukker først og fremst opp i kroppen ved graviditet, men også ved dannelse av svulster.
Torstein Træen hadde fått testikkelkreft. Sykdommen ble oppdaget så tidlig at det ikke var noe spredning. Etter en operasjon ble Træen erklært frisk. En liten svulst ble funnet på testikkelen som ble fjernet. I ettertid er det hele en smått absurd opplevelse å se tilbake på for Træen selv.
CRO Race
Se video: Trodde han tok sin første proffseier – fire tusendeler (!) skilte én og to
28/09/2022 KLOKKEN 15:33
– Det er litt … Hva skal man si. Som jeg sa til alle rundt meg at det kom ikke til å bite på meg, så det kom til å gå fint, forteller Træen til Discovery.
– Men så kjenner du når du kommer tilbake at det er flere rundt deg som kommer og sier at de var ganske sjokkert og var glade for å se meg. Så det blir litt sånn at andre kanskje så alvoret litt mer enn jeg hadde tenkt i mitt lille hode, fortsetter 27-åringen.

– Føler med Aksel

Nylig offentliggjorde den norske alpinlegenden Aksel Lund Svindal at også han hadde vært gjennom en operasjon grunnet testikkelkreft. Træen tror også på viktigheten av å være åpen om sykdommen.
– Jeg tenker jo at man må være litt obs på det, og det har jeg nok skjønt først i ettertid. Hadde jeg ikke vært syklist, så hadde det tatt ganske lang tid før jeg hadde dratt til legen. Da er det viktigheten av å vite hva man skal gjøre og se etter de symptomene. Det er ganske viktig, konkluderer Uno-X-rytteren.
– Folk spør og jeg forteller hvordan de skal sjekke seg og sånne ting. Jeg tror det er veldig viktig å stå frem, så føler man veldig med Aksel. Men så er man heldig som bor i Norge med et veldig bra helsevesen bak seg.

Raskt tilbake på sykkelen

Takket være den tidlige operasjonen tok det ikke lang tid før Træen var tilbake på sykkelen. Men da proffsyklist Susanne Andersen, som er kjæreste med Træen, knakk kragebeinet under NM rett etter operasjonen ble det noen praktiske utfordringer på hjemmebane en liten periode.
– Det var et helsike bare det å dra på butikken. Fordi hun kunne ikke bære noe og jeg kunne ikke bære noe for jeg var nettopp operert. Det var et helsike bare det å få handlet mat. Men så har det gått fint og jeg har fått trent bra lenge, så det føles egentlig bra, humrer Træen.
Kun tre måneder etter telefonsamtalen med dopingkontrolløren var Træen tilbake på sykkelen i Baltic Chain Tour i midten av august. Med høstsesongen i gang tråkker han nå videre i CRO Race. På åpningsetappen satt han strålende med i stigningene mot slutten og var blant de fremste over siste bakke.
Træen varslet om god form overfor Discovery før rittets start på tirsdag.
– Jeg kjenner egentlig det. Det var jo bare to uker uten trening etter at jeg hadde operert. Det kom seg ganske raskt. Jeg manglet på en måte bare det siste trøkket du får av å sykle ritt.

Jager i sammendraget

Etter å ha imponert på åpningsetappen venter en roligere dag på onsdag før mer kuperte varianter er å finne i Croatia de neste dagene.
– Jeg skulle kanskje ønske at det var litt hardere, men jeg tror lørdagsetappen blir veldig hard. Så kan det bli utfordringer med vær og vind og regn. Så jeg tror vi har ganske gode muligheter. Jeg og Jonas Gregaard er de som hovedsakelig skal kjøre sammenlagt. Så kan vi spille hverandre gode, for vi er gode på litt forskjellige ting.
Træen og den danske lagkompisen Gregaard kom seg alle trygt i mål med et redusert hovedfelt for Uno-X på tirsdag. I samme gruppe satt også andre nordmenn som August Jensen og Kristian Aasvold.
Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06