29. august måtte Tobias Foss bryte WorldTour-rittet Bretagne Classic med ribbeinsbrudd og et dypt kutt i haken. 29. september, en måned etter velten i Frankrike, hadde han sin andre rittdag etter skadeavbrekket.
Da trakk 24-åringen sin lagkompis til seier.
Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
På siste mil på andre etappe av CRO Race var den norske mestertrøya hele tiden synlig i første rekke. Foss tauet i kilometer etter kilometer og sørget for at hans spurtraske lagkompis Olav Kooij holdt sin gode posisjon.
Først med 1500 meter igjen svingte Foss ut og overlot ansvaret til resten av Jumbo-Vismas opptrekkstog.
Samtidig kom Uno-X fram med full kraft og Kristoffer Halvorsen i god posisjon. Kooij hoppet inn på nordmannens bakhjul. Halvorsen åpnet spurten fra god posisjon, men hadde ikke beina.
Det hadde Kooij, som tok sin første proffseier for Jumbo-Visma. Tobias Foss var, forståelig nok, godt fornøyd med onsdagen i Kroatia.
– Først og fremst er det en veldig fin gjeng å være på tur med. Vi har det veldig gøy uansett, men det var en gøy dag i dag og gøy at det funka, forteller Foss til Discovery på telefon fra lagbussen etter etappen.
I avslutningsfasen kjempet han side om side mot gamle lakompiser i Uno-X.
– Det er morsomt å se at de begynner å gjøre stor suksess og virkelig får til noe. I en spurt så er det så mye som må klaffe riktig, men de kommer på riktig tidspunkt og jeg så i øyekroken at de kom med to-tre mann foran Doffen på siste kilometer.
– Så de er godt inne på noe og har peiling på det de driver med. Så må man kanskje bare være tålmodig på seirer og vite at de ikke alltid kommer rekende.
Saken fortsetter under videoen.

Her går Eiking i bakken: – Ergelig!

Inspirert av Wiggins

Det er ikke ofte en rytter som har kjempet seg til topp 10 i en Grand Tour også klarer å bidra i et spurtopptrekk. Men Foss storkoste seg i onsdagens avslutning. Ekstra godt var det å kjenne at kroppen begynner å funke igjen.
– Jeg har vært veldig usikker på formen, så det var veldig godt å kjenne at jeg har bra trøkk og gøy å få bidra i opptrekk også. Det er ikke så ofte jeg får gjort det, så det var gøy.
– Jeg sitter fortsatt med bilder av Bradley Wiggins på Champs-Elysees i hodet. Så han er vel det store forbildet akkurat der, humrer 24-åringen.
Wiggins er et sjeldent eksempel på en rytter som har vunnet Tour de France, og samtidig kjørt opptrekk for Mark Cavendish på rittets siste etappe. I gul trøye trakk Wiggins opp spurten som nest siste opptrekker for Cavendish, som vant etappen.
– Jeg synes det er veldig gøy og liker å kjøre ritt på den måten også. Så liker jeg at jeg ikke er den desidert største på laget så jeg også kan få ta sånne rittroller som det her og. Det er kult, og man vokser mye på det med posisjoneringen.
Saken fortsetter under videoen.

Imponerte i «årets tøffeste sykkelritt»: – En kjempeprestasjon

Spår åpent ritt

Ribbeinsbruddet merker ikke Foss lenger noe til, men han merker at han mangler litt på topformen.
– Jeg merker ikke noe fysisk på kroppen. Det eneste er at jeg kanskje merker at kroppen ikke er helt på topp. Jeg klarer å få skvist ut noen bra ti-minuttere én gang, men om jeg klarer det gang på gang det gjenstår å se.
Og det vil Foss trolig få se i løpet av de neste tre dagene i CRO Race. Tre etapper med uforutsigbart og småkupert terreng venter.
– Jeg tror det blir harde dager, men at det skal bli én og én rytter det skjer vel ikke. Men at det blir spurt fra litt mindre grupper, på 20-30 mann eller 5-6, det kan nok hende. Det ser nok ut til at sammendraget kommer til å bli avgjort på bonussekunder. Men harde dager tror jeg det blir.
Jumbo-Visma stiller med et anvendelig lag uten én klar kaptein de neste dagene. Men Foss trekker fram lagkompisene Sam Oomen og Chris Harper som mulige ledere.
– Så om jeg kan bidra noe der og lage et ritt som passer dem, så tror jeg det kan bli bra, konstaterer Vingrom-syklisten.
Etter det kroatiske etapperittet, som avsluttes på søndag, venter en tur til Italia på Foss. Milano – Torino (06.10) og Gran Piemonte (07.10) skal han til.
En debut i det italienske høstmonumentet Il Lombardia er ikke utelukket, men avgjørelsen blir tatt senere.
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06
Arctic Race of Norway
Neste års Arctic Race-løype er klar – avsluttes på Nordkapp
30/11/2022 KLOKKEN 11:07