11. oktober 2020. Mark Cavendish intervjues etter Gent-Wevelgem. Han gråter.
– Kanskje var det siste sykkelrittet i min karriere, stotret briten fram. Spurtlegenden syklet tre endagsritt til etter Gent-Wevelgem i 2020, men virket ikke optimistisk.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Det hadde nesten gått tre år siden forrige gang Cavendish vant et sykkelritt. Den forrige virkelige store seieren måtte man tilbake til den 16. etappen av Tour de France 2016 for å finne.
Flere år preget av kyssesyke lå bak ham. Man kan forstå at han var lei. Det var ikke en karriereslutt en mester verdig.
Men Mark Cavendish var ikke ferdig.

Tidligere arbeidsgiver tok sjansen

Så sent som i desember kom offentliggjøringen. Mark Cavendish fikk en siste sjanse hos Deceuninck-QuickStep, laget han syklet for i 2013, 2014 og 2015 ga ham en billig kontrakt på ett år.
Humøret var plutselig tilbake. Cavendish var primært hjelperytter i starten, men det å sykle for et lag som vant var en god følelse igjen.
Så begynte resultatene å komme. To andreplasser i noen mindre ritt, tredjeplass i Scheldeprijs.
Renessansen nådde et nytt nivå i Tyrkia rundt. Syv år etter at han tok sin første etappeseier i det tyrkiske etapperittet stilte Cavendish til start som QuickStep sin spurter.
Litt stang ut og 4. plass på første etappe. Dagen etter skjedde det endelig. Cavendish fant veien forbi både André Greipel og Jasper Philipsen på de siste 150 meterne og suste først over målstreken.
For 147. gang i karrieren. Det må ha vært en av de beste. I løpet av åttedagersrittet kom nummer 148, 149 og 150. Fire av åtte etapper vant QuickStep-rytteren.

Spurtfelt i verdensklasse

Cavendish har fremdeles til gode å sykle et WorldTour-ritt i 2021. Han var jo tross alt ikke hentet til QuickStep for å lede det belgiske storlaget i de aller viktigste rittene.
Sam Bennett er lagets største spurter, men før årets aller viktigste sykkelritt er iren usikker. Belgia rundt skulle være 30-åringens siste forberedelse til Tour de France 2021. Men han måtte melde forfall grunnet et kranglete kne.
Cavendish ble hentet inn som reserve i rittet, og på siste etappe vant han igjen. I Tyrkia var spurtfeltet ok. I Belgia var det verdensklasse. Tim Merlier, Pascal Ackermann, Dylan Groenewegen og Nacer Bouhanni fulgte på plassene bak Cavendish.
Det er ikke rart det bare tok noen øyeblikk før sykkelpressen begynte å omtale Cavendish som mannen som kunne erstatte Bennett i touren for Deceuninck-QuickStep. Men selv var ikke Cav helt med på den tankegangen.
– Vi får vente og se. Vi har mannen som vant den grønne trøya i fjor i Sam Bennett. Jeg synes det er riktig å se hvordan han er før vi tenker på noe annet, sa Cavendish i seiersintervjuet.

Krever bedre kontrakt om det blir Tour-tur

I sin ukentlige spalte i den belgiske avisen Het Nieuwsblad avslørte lagsjef Patrick Lefevere at han hadde pratet med Cavendish om en mulig Tour-deltakelse.
Cavendish sykler på en svært lite økonomisk gunstig kontrakt, og svarte rett og slett at han ikke ville gjøre en Grand Tour med sin nåværende lønn.
– Jeg forstår hvor han kommer fra. Mark ble med på laget i en alder av 35 år og signerte i siste øyeblikk. Da var ikke touren et spørsmål en gang. Han signerte en minimumskontrakt fordi vi hadde minimale forventninger, forklarer Lefevere.
Ifølge Lefevere har de akkurat nå ingen plan B for spurter til Tour de France om Bennett ikke rekker det. Iren sliter med en betennelse i en sene i kneet. Flere syklister har måttet gjennom en operasjon for å fikse problemet.

Tenker ikke på rekorder

Lefevere er også usikker på om Cavendish egentlig vil tilbake til touren, selv med en bedre kontrakt. Rekorden på 34 etappeseirer, som Eddy Merckx sitter med, er innen rekkevidde. Cavendish har selv 30 seirer, men selv hevder han at han ikke tenker på det.
Ei heller at han tenker så mye på Tour de France.
– Den greia med Eddy Merckx-rekorden. Det startet aldri jeg. Det var media som startet det, og plutselig så var det som om jeg hadde det som mål.
– Nå er det helt likt. Det er dere i media som starter praten om jeg skal til Tour de France eller ei, fyret Cavendish engasjert i Belgia rundt-intervjuet.
Selv om han sier det selv, så vil neppe praten dø før QuickStep tar ut laget sitt til touren. Akkurat nå er det ingen tvil om at Cavendish er lagets nest beste spurter.
Om QuickStep ønsker en spurter til Tour de France, og Bennett ikke blir kvitt skaden, så er Cavendish deres beste løsning. For The Manx Missile har bevist at han kan vinne igjen. Også på skyhøyt nivå.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45