Vårsesongen ser ut til å bli noe helt annet enn hva jeg hadde planlagt og sett for meg gjennom vintermånedene.
Det er en spesiell og alvorlig situasjon Norge og resten av verden er i akkurat nå. Vi har et virus som sprer seg raskt, i mange land og myndighetene sliter med å få kontroll. Tiltak må iverksettes og dette fikk vi for alvor begynne å kjenne på i slutten av forrige uke. For oss syklister, og toppidrettsutøvere generelt, merkes dette spesielt med at rittprogrammet og alle konkurranser blir avlyst eller utsatt på ubestemt tid.
Jeg fikk, som jeg skrev om i forrige blogginnlegg, en forsmak på koronautbruddet da jeg syklet UAE-Tour for tre uker siden. Vi ble satt i lockdown på hotellet de siste dagene på grunn av mistanke om koronasmitte blant støtteapparat på et lag. Jeg var heldig og fikk testet meg fort, med negativt resultat. Det samme gjaldt alle mine lagkamerater og støtteapparat. Vi fikk dra hjem etter tre dager i isolasjon på hotellrommet på Formel1-banen i Abu Dhabi.
Carl Fredrik Hagen: Veien til OL
Ble låst inne på rommet på grunn av koronavirus-mistanke: – Rar stemning
04/03/2020 PÅ 20:39
I tiden etter hjemkomsten fra De Forente Arabiske Emirater trente jeg som normalt og forberedte meg til Catalunya Rundt, som etter planen skulle startet mandag 23.mars. Et syv dager langt etappeløp i området rundt Barcelona og mot Pyrineene. Jeg hadde gledet meg til å kjøre løpet, som ville blitt min første deltakelse. Forrige tirsdag var jeg i varmekammeret til Olympiatoppen i Oslo og kjørte en økt der. I tillegg hadde jeg også fått luftet temposykkelen ved et par anledninger. Årets første tempoetappe skulle etter planen kjøres i Catalunya.
I forrige uke begynte ting å skje. Viruset spredte seg raskt, og etterhvert begynte jeg å skjønne at nå var det bare et tidsspørsmål før myndighetene måtte gripe skikkelig inn.
Et etter et ble sykkelritt kansellert og utsatt. Torsdag kveld kom også meldingene om at Catalunya ble avlyst. Kort tid etterpå bestemte vi også, i samarbeid med Olympiatoppen og Erik (min trener) å avlyse den planlagte høydesamlingen i Sierra Nevada de påfølgende tre ukene etter Catalunya.
I denne situasjonen stiller man seg selv mange spørsmål og det er mye uvisshet i samfunnet. Folk er redde. Det er en helt ny situasjon ingen har kontroll over. Ingen kjenner til konsekvensene av dette koronaviruset. Men det som er sikkert, er at vi alle må gjøre en felles innsats for å begrense smitten. Jeg er 100% enig i og støtter fullt ut helsemyndighetenes råd. Det er selvfølgelig utrolig kjedelig at sykkelritt må avlyses, og det jeg har trent for og forberedt hele vinteren ikke blir noe av. MEN; det er tross alt bare idrett. I det store verdensbildet betyr det ingenting i forhold til folkehelsen og det å faktisk få kontroll på et farlig virus.
Nå prøver jeg å gjøre det beste ut av situasjonen. Jeg er utrolig heldig som bor i Norge. Det er vår i luften og solen skinner. Jeg kan bevege meg fritt rundt ute. Veiene har merkbart mindre trafikk. Jeg er frisk og kan trene hver dag og det er nettopp det jeg skal utnytte nå: Min motivasjon for å trene. For å være ute i frisk luft. Nyte hver eneste dag. Ikke tenke for mye.
I treningsarbeidet går jeg litt «back to basic». Det blir fokus på grunntrening en periode nå. Det vil si en blanding av mye mengde, og noen kontrollerte intervalløkter innimellom. Litt styrke og basistrening blir det også satt av tid til. I utgangspunktet ville denne perioden nå bydd på litt færre timer, mer overskudd og korte, intensive økter.

Foto: Carl Fredrik Hagen

Foto: Eurosport

Jeg vil også kjøre noen økter som er litt uvanlige. Jeg har et innebygd «ekspedisjonsgen» inni meg, og det kjenner jeg at jeg må utfordre litt i disse tider. Det vil si at jeg skal utforske nye runder, nye veier og nye områder. Planen er å få til noen av mine lengste langturer noen gang. Utfordre meg selv, både fysisk og psykisk. Det blir også spennende å se hvordan kroppen og bein responderer på det.
Hva fremtiden bringer de neste månedene er uvisst. Det gjelder vel de fleste i samfunnet akkurat nå. Det er ingen tvil om at det vil bli krevende. Med Catalunya Rundt, høydesamling i Sierra Nevada og Tour de Romandie avlyst, samt Giroen utsatt, kan det dessverre bli lenge til neste gang jeg setter på meg startnummeret. Men akkurat nå er det ting som er viktigere enn å sykle ritt og underholde på TV og langs løypen. Jeg personlig skal gjøre alt jeg kan for å bidra best mulig til samfunnet med minst mulig potensiell smittespredning, lytte til myndighetene og respektere det som blir vedtatt. Jeg skal også kose meg på sykkelen, være med familien og ta dag for dag. Noe mer kan jeg ikke gjøre akkurat nå.
Til slutt vil jeg oppfordre alle til å gjøre det samme. Dette er en felles utfordring. Ta vare på hverandre. Lytt til myndighetene. Kom deg ut og få frisk vårluft. Det er kjempesunt for kropp og hode. Bare unngå sykling i store grupper.
Sett denne?

Oppsiktsvekkende bilder: Kaster sykkelen på motstanderen

Sykling
Kvinnen bak Tour de France-massevelten slipper trolig fengsel
I GÅR PÅ 16:26
Tour de France
Brostein og Alpe d’Huez – slik blir Tour de France-løypa i 2022
I GÅR PÅ 10:40