Min første tur til De Forente Arabiske Emirater ble en minnerik opplevelse – både sportslig og utenomsportslig.
World Tour-rittet UAE Tour 2020 vil vel for de fleste huskes som uken der hele rittet, støtteapparat, ryttere, organisasjon og journalister ble satt i koranavirus-karantene på hotellet, og de to siste etappene ble avlyst. Det var veldig spesielt å havne midt oppi denne situasjonen. Ingen av oss hadde noen gang forestilt seg at rittet skulle bli avlyst. Til tross for karantene, prøvde vi å gjøre det beste ut av situasjonen og holdt motet oppe.
Carl Fredrik Hagen: Veien til OL
Slik holdes treningen i gang etter flere avlyste ritt – kommer med klar oppfordring
19/03/2020 KLOKKEN 19:12
Men, vi må ikke glemme at vi syklet fem etapper før dette skjedde, og for oss i Lotto Soudal ble rittet en suksess hvis vi skal se hva vi hadde som mål før uken og hvilke resultater vi satt igjen med før avlysningen skjedde.
Jeg dro ned til UAE Tour med mål om å få rittkilometer, god trening både på sykkelen og i feltet, samt å hjelpe laget til å få etappeseier med Caleb Ewan. Det var opprinnelig syv etapper, hvorav fem av de kunne passe Caleb veldig bra. Med direktefly fra Oslo til Dubai var reisen enkel og komfortabel, og jeg kunne ankomme hotellet sent torsdag kveld, tre dager før rittet startet.
De to påfølgende dagene gikk med til å finne døgnrytmen, trene lette økter i ørkenen blant kameler og sand, samt å forberede oss inn mot første etappe.
UAE Tour er kjent for sine store veier, forholdsvis enkle etapper og et ganske avslappet felt. Dette stemte ganske bra med min egen oppfatning nå etter endt ritt. Veiene var stort sett på motorveistørrelse hele tiden og kvaliteten var også veldig bra. Første etappe hadde start på den kunstige palmpeøyen i Dubai og med mål i en forstad utenfor sentrum.
Underveis kjørte vi en runde i ørkenen, hvor det tidvis blåste bra, men det ble kun med et nervøst felt. Viftekjøringen ble det aldri noe av. Caleb gjorde en bra spurt til slutt, og endte som nummer to. En god start for oss.
Fikk du med deg denne? Saken fortsetter under:

Ekstremvarme i UAE Tour: – Blir en prøvelse

Dagen etter ventet allerede den, på papiret, beste etappen for oss. Caleb vant etappen til Hatta Dam i fjor, og i år ble ingen unntak. Han var suveren de siste 200 stupbratte meterne opp til toppen av den kunstige dammen i Hatta, på grensen til Oman.
Min jobb under disse etappene var å hente vann og sportsdrikk fra bilen underveis, sitte i vinden og beskytte spurtopptrekkerne og Caleb best mulig frem til finalen, samt få laget inn i posisjon før den virkelige hektiske finalen startet. Når det virkelig drar seg til, så tar de andre over og jeg har gjort mitt.
Etappe 3 og 5 var begge flate og enkle, frem til vi klatret opp Jebel Hafet, en ti kilometer lang bakke med 7 prosent i snitt. Jeg var aldri med i tetkampen her, da jeg ikke har forberedt meg til rittet for å kjempe om sammenlagt og vi hadde et helt annet fokus med laget i dette løpet. Men likevel fikk jeg super trening og varmetesting.
Den ene dagen var det 35 grader i bakken, mens siste gangen opp var det litt kjøligere. Men likevel, jeg merket varmen godt og man er nødt til å være akklimatisert om man skal prestere i slike stigninger.
Så kom vi til natt til etappe 6. Vi hadde forflyttet oss til Abu Dhabi og innlosjert oss på YAS Island, et hotell midt på Formel1 banen. Veldig fint hotell med store rom og flott interiør. Jeg la meg tidlig, men rett etter midtnatt ringte det på døren. Inn kom lege og sportsdirektør og fortalte at rittet var avlyst på grunn av mistanke om koronasmitte blant støtteapparat og vi skulle bli værende på rommet inntil noen kom og hentet oss for testing.
Det gikk noen timer, jeg sovnet igjen i en time, før vi i 05-tiden ble hentet og tatt med ned i andre etasje for å teste oss. Det var en rar stemning i hotelkorridoren der alle satt, midt på natten, og ventet på å skulle teste seg.
De to neste døgnene ble veldig spesielle med en uvisshet om hva som ventet. Vi fikk innimellom lov å vandre fritt på hotellet. Andre ganger var vi låst inne på rommet. Room service ble flittig brukt av mange ryttere, og ellers gikk tiden med til serier, core-trening, nettavislesing og prøve å oppdatere seg mest mulig på situasjonen. Jeg må innrømme at det å leve flere dager i uvisshet, om du får dra hjem om 1-2 dager eller om du må være i karantene i 14 dager, er ganske kjipt.

Carl Fredrik Hagen

Foto: Eurosport

Heldigvis for oss i Lotto Soudal, så testet alle negativt, og vi kunne dra hjem fra Dubai søndag morgen. Jeg mistet den opprinnelige fligten min fordi jeg ikke fikk helseattesten min tidsnok med bekreftelsene på negativ koronavirus-test.
Men jeg fikk booket meg en annen flight via Stockholm og kom meg hjem søndag kveld. Sjeldent har jeg vært så glad for å lande hjemme i tre grader og sludd og regn.
Sett i ettertid var det helt riktig å avlyse rittet og teste alle sammen. Det er utrolig bra og viktig at helsen kommer først, og vi ønsker ikke unødvendig spredning av dette viruset. Det ble en spesiell avslutning på en bra UAE Tour for oss i Lotto Soudal. Nå venter det noen uker til med trening for min del, før jeg skal sykle Catalonia rundt som neste ritt.
Inntil videre, pass på dere selv og nyt hver dag, både på og av sykkelen.
Fikk du med deg denne?

Oppsiktsvekkende bilder: Kaster sykkelen på motstanderen

Sykling
Tidligere sykkelstjerne drept i ulykke
30/11/2022 KLOKKEN 15:19
Tour de France
Tour de France bryter med 119 år lang tradisjon
30/11/2022 KLOKKEN 12:06