Toppfoto: Tour de l'Avenir
Sykkelsportens heteste tvillinger for tiden er to 22-åringer fra Drøbak. På søndag ble Tobias Halland Johannessen den andre nordmannen til å vinne Tour de l’Avenir, også kjent som «Ungdommens Tour de France».
Vinneren av 2019-utgaven var navnebror Tobias Foss. Året før var Tadej Pogacar best, mens Egan Bernal gikk til topps i 2017. Hederslista er spektakulær.
Sykling
TV 2: Norsk sykkelproff klar for nytt lag
16 TIMER SIDEN
Tour de l’Avenir-vinnerne kan som regel velge og vrake mellom tilbud fra de absolutt største lagene på World-nivå. Men Tobias Halland Johannessen og tvillingbror Anders Halland Johannessen, som selv ble nummer syv og vant en etappe, skal ikke til utlandet. De blir i Uno-X-systemet.
Begge to signerte allerede i vår proffkontrakter med det norske Pro-laget som strekker seg ut 2024.
– Felles og gjensidig tillit til at gutta får lov til å vokse med prosjektet. Og så tror jeg de har trygghet på at vi holder det vi lover, svarer sykkelsjef i Uno-X Jens Haugland på spørsmål om hvordan de klarte å holde på tvillingtalentene.
Både Anders og Tobias Halland Johannessen har tidligere ytret at de stortrives i Uno-X og at det er laget de ønsker å vinne store ritt i. Det har ikke endret seg.
– Uno-X har jo tenkt å bygge betydelig videre på de gutta og en del av de andre vi har med oss nå og står ikke stille. Gutta er veldig tydelige på at den store drømmen er å sykle de store rittene for Uno-X. Den drømmen ønsker vi å gjøre det vi kan for å la gå i oppfyllelse, fortsetter Haugland overfor Discovery.
Saken fortsetter under videoen.

Se Halland Johannessen vinne foran tvillingbroren

To fremtidige kapteiner

Duoen fra Drøbak er relativt ferske som landeveissyklister. Tidligere har terrengsykling vært hovedfokus.
Gjennom Uno-X DARE Development-prosjektet, som er utviklingslaget til Uno-X Pro Cycling Team, har Halland Johannessen-gutta fått erfare landeveien før de i 2021 hadde sin første skikkelige sesong på UCI-nivå.
Det har resultert i store prestasjoner der de to 99-årgangene har tatt alle utfordringer på strak arm. Haugland er tydelig på at Uno-X har store forhåpninger.
– Vi skal huske på nå at de er fortsatt unge gutter. Det er ikke noe problem med dem. De skal holde beina godt plantet på jorda, de kommer til å ha masse positivt fokus rettet mot seg.
– De er naturlige typer som ledere og folk vil elske å kjøre for dem. De er to av flere vi kommer til å bygge det prosjektet her rundt. Jeg tror de vil oppleve å få et utrolig spennende rittprogram der de vil fortsette å utvikle seg.
Sykkelsjefen tror kontinuiteten i treningsarbeidet de vil få ved å fortsette i Uno-X kan være gull verdt.
– Ikke minst får de fortsette å jobbe med trener Arne Gunnar Ensrud, mentaltreneren vår Karina Andersen Aas og James Moran på ernæring. Det er et rammeverk rundt dem her som løfte det riktig vei for dem.

Livsfarlig taktomslag

Anders Halland Johannessen var nære podiet sammenlagt i storrittet Tyrkia rundt, men en tidsstraff dyttet ham ned. Tobias Halland Johannessen klatret med de beste rytterne som brukte Tour of the Alps som oppladning til Giro d’Italia.
I det tsjekkiske proffrittet Sazka Tour tok han to etapper og andreplass sammenlagt.
Tvillingene har ikke bare herjet i U23-rittene i 2021, men også vist at de allerede tar nivået til proffene. Når man attpåtil vinner Tour de l’Avenir, så blir man lagt merke til også internasjonalt.
Men Haugland har is i magen.
Saken fortsetter under videoen.

Ledet med over to minutter – så startet sekundstriden: Se thriller-innspurten her

– Så skal vi roe ned litt her også for den blir veldig mye brukt den Pogacar/Bernal-referansen. Men samtidig så har vel ikke Tobias Foss tatt noen UCI-seier etter Tour de l’Avenir-seieren sin, påpeker Sykkelsjefen.
Noen talenter har en mindre eksplosiv utvikling enn andre. Noen syklister har også mindre eksplosiv muskulatur enn andre. Men det som går igjen i den moderne sykkelsportens vinnerlister er at de på toppen som regel både har en enorm kjørestyrke, men også en farlig akselerasjon.
De gavene Halland Johannessen-tvillingene har kan skape mange gledelige sykkeløyeblikk med norske øyne.
– Det er klart jeg ser noe i de gutta der som er litt småsprøtt fordi det de har som ikke så veldig mange har er det ville taktomslaget i tillegg og det gjør at de blir livsfarlige, ikke bare i Grand Tours, men hvis vi sender dem til klassikere med litt kupert terreng i Belgia så elsker de jo det og, beretter Haugland.
Sykling
Stjernen må punge ut etter klammeri med tenåringsjenter
EN DAG SIDEN
Sykling
Superstjernen brøt VM etter å ha tilbrakt natten på politistasjonen – må møte i retten
I GÅR KLOKKEN 14:35