Ett ritt gjenstår før den tradisjonelle delen av brosteinssesongen 2021 er over. Det skulle egentlig vært to.
Paris-Roubaix skulle bli arrangert for kvinner for første gang neste søndag, men grunnet covid-19-situasjonen i Nord-Frankrike ble rittet flyttet til 2. oktober.
Sykling
EM-uttaket er klart: – Bygger laget rundt Kristoff
04/08/2022 PÅ 10:41
Dermed har brosteinsspesialistene til det tyske WorldTour-laget Team DSM én vårsjanse til: Søndagens Flandern rundt.
Årets sesong har startet trått for DSM-rytterne. Susanne Andersen, lagets norske road captain, har merket det selv. Sesongen har vært tung så langt.
– Vi har vel ikke helt levd opp til de forventningene som jeg hadde da jeg startet sesongen. Laget har generelt ikke prestert så bra i ritt, sier Andersen til Discovery.
Team DSMs kvinnelag har kun et fåtall topp ti-plasseringer å vise til så langt i 2021. Ingen av lagets antatt beste ryttere har fått det til å klaffe.
– Det har vært en liten treningsbom, kan vi vel egentlig si, denne vinteren. Det gjorde at vi ikke var helt klare for den ritt-intensiteten vi møtte. Vi hadde veldig gode testverdier, men med en gang vi ble slitne så var det så stor forskjell fra de testverdiene.

Ikke dypt nok på trening

Til tross for manglende resultater, så rapporterer 22-åringen fra Stavanger om meget solide tall fra tester på trening gjennom vinteren, men hun tror kanskje laget ga seg litt for tidlig enkelte ganger.
– Jeg tror nok bare ikke vi hadde pushet det hardt nok, på en måte. Men det var litt vanskelig å se også i og med at jeg satt ny treminuttersrekord med ganske mye for eksempel. Mange av verdiene på trening var veldig bra og bedre enn det vi hadde hatt før.
– Men jeg tror bare ikke vi pushet det langt nok. Vi kjørte ikke hardt nok. Vi stoppet litt for tidlig før vi ble for slitne. Tror jeg.
Etter å ha fått litt bank i noen ritt begynner Andersen dog å merke at ting er i ferd med å løsne.
– Det tror jeg har blitt mye bedre nå. Vi begynner å nærme oss det nivået vi burde ha vært på da vi startet. Men jeg hadde sett for meg noe litt annet, kan jeg jo si, humrer hun.

Skal styre kapteinene på søndag

Den nederlandske 25-åringen Floortje Mackaij er trolig det beste kapteinskortet til Team DSM på søndag, med franske Juliette Labous og tyske Liane Lippert også i frie roller.
Susanne Andersen blir Mackaijs kanskje viktigste støttespiller på søndag. Til tross for at den norske jernkvinnen bare er 22 år gammel, så har hun allerede rollen som road captain i laget.
Hun er ansvarlig for å få lagets taktikk ut i praksis. Det er ingen tvil om at hun vet hva som kreves i ritt som Flandern rundt.
– Jeg vil tørre å påstå at det er en hardere løype i år for oss enn det har vært tidligere. Vi kjører ikke Muuren, men det er så mange andre tilskudd som gjør at det er en del hardere og mer utfordrende tidligere.
Muur van Geraardsbergen er bakken Andersen nevner. Den er ikke med i kvinnerittet, men herrene skal over den omtrent halvveis i sin utgave.
For kvinnenes del er antallet bakker økt til 13 i forhold til de 10 de hadde i 2020-rittet.
– Det er en ganske spennende løype. Det går an å åpne finalen ganske tidlig om man vil det, men man er jo avhengig av å få med andre lag på det for at det skal gå noen av gårde. Så jeg tror det kan bli ganske spennende. Så vet man at de største kanonene som regel venter til Kruisberg og Hotond (tredje siste bakke, journ. anm) før det skjer ordentlig der. Jeg håper at vi som lag kanskje kan starte litt før det for å være litt i forkant.

Håper å få vise egen styrke

Av DSM-rytterne som stiller til start i søndagens Flandern rundt er det kun kaptein Mackaij som har bedre resultater å vise til enn Andersen.
Nederlenderen ble nummer 12 i 2020, mens Andersen har 15. plass fra 2018 som bestenotering. Det var hennes andre, og forrige, deltakelse i brosteinsmonumentet.
Det var også talentets siste sesong i det norske Hitec Products-laget. Til 2019 fortsatte karrieren i laget som da het Team Sunweb, som ble til Team DSM før 2021.
Debutsesongen var solid, med en rekke toppresultater. Men i 2020 ble det kun syv rittdager på Andersen grunnet covid-19-pandemien.
– Det generelle nivået mitt er en del høyere. Og så tror jeg at feltet har blitt mye sterkere. Men jeg føler på en måte at jeg ikke har fått vist denne vårsesongen hvor hardt jeg har jobbet og hvor stødig jeg har vært i treningsarbeidet både i vinter og i fjorårssesongen.
– Jeg føler jeg sitter og venter liksom, på den dagen det skal løsne ordentlig. At jeg kommer litt mer inn i flytsonen der ting bare går av seg selv.
Team DSM-rytteren drar fram den danske kometen Emma Norsgaard som en som har fått til nettopp dette. Dansken har vært i toppen av samtlige ritt hun har syklet i vår. Århus-syklisten er nesten nøyaktig ett år yngre enn Andersen.
– Det er lett å sammelinke seg med andre, men man er nødt til å tenke at man har sin egen utvikling. Alle utvikler seg ikke lik ut. Jeg blir hele tiden sammenliknet med den syvendeplassen i VM i Bergen og sånt. Så man satt jo standarden der litt tidlig kanskje, flirer Andersen.
På søndag setter hun en viktig standard for Team DSM som lagets dirigent i vårens siste store brosteinsritt. Det blir tredje gang hun sykler Flandern rundt, fortsatt bare 22 år gammel.
Emilie Moberg (Drops) og Vita Heine (Massi-Tactic) samt de fire Team Coop-Hitec Products-rytterne Ingvild Gåskjenn, Amalie Lutro, Mari Hole Mohr og Anne Dorthe Ysland er de andre norske bidragene i søndagens Flandern rundt.
Sykling
Uno-X signerer tidligere verdensmester
02/08/2022 PÅ 09:10
Sykling
Sykkelstjernen «vender hjem»: – Han er evig ung
01/08/2022 PÅ 19:45