Populære sporter
All sport
Vis alt

Til Champions League som fersk europamester: – Et høydepunkt i karrieren

Theis Magelssen

Oppdatert 10/11/2022 klokken 10:49 GMT+1

Anita Yvonne Stenberg har aldri vært nærmere verdenstoppen.

Her sykler hun inn til et sensasjonelt EM-gull

I 2022 tok Anita Yvonne Stenberg endelig sin første gullmedalje i et stort internasjonalt mestereskap. Etter en perfekt timet spurt i scratchrittet i EM i München suste Drammen-syklisten først over målstreken.
Det øyeblikket står i norsk sykkelhistorie som første gang en norsk syklist vinner EM-gull på bane som senior.
– Det var sinnssykt gøy. Det var et stort mål å få de stjernene. Det var et høydepunkt i karrieren, lyder vurderingen til Stenberg selv overfor Discovery.
Gullet var etterlengtet. Stenberg har kjempet i toppen flere ganger de siste årene. I 2021 lå hun strålende plassert under omnium-øvelsen i OL, men dalte ned til 5. plass i det avgjørende poengrittet.
Historien gjentok seg i den aller første utgaven av UCI Track Champions League i 2021. Stenberg lå i toppen og kjempet om podiet, men i de to siste eliminasjonsrittene røk hun ut tidlig.
Stenberg ble til slutt nummer 6.
– Jeg har hatt veldig mange nesten-podiumplasser i det siste der jeg har ligget an til å bli nummer 3 og falt ned til 4-5. Det er veldig tett på pallen, så jeg vil opp dit litt mer stabilt og ikke alltid snuse og falle litt ned på slutten, konstaterer 30-åringen.
Se Stenbergs intervju etter bragden her.. Saken fortsetter under videoen.
picture

Stenberg etter EM-gullet: – Vet ikke egentlig helt hva som skjedde

3 poeng fra ny VM-medalje

Etter et godt OL ble både VM og EM i 2021 preget av velt og skader for Stenberg. Hun slo tilbake i 2022 med gull i EM, men i VM ble det nok en gang bare nesten.
I Stenbergs favorittøvelse omnium var hun i medaljekampen helt til siste runde.
Banesyklingens mangekampøvelse startet med 6. plass for Stenberg i scratchrittet før en strålende 2. plass i temporittet.
Den nest siste øvelsen, eliminasjonsrittet, endte med 7. plass. Stenberg lå på delt bronseplass før siste øvelse. Men som i OL i 2021 låste det seg i det avgjørende poengrittet. Det ble 5. plass, 3 poeng bak bronsen.
– Det var utrolig tett på og de tre poengene var ikke umulig å skaffe, sier Stenberg om det siste VM-rittet.
– Det var min taktikk som slo feil der og det er noe jeg ergrer meg over. Det er lettere å se den rette taktikken etter løpet enn før løpet, men jeg må nok være litt mer omstillingsparat og ikke bare ha én taktikk. Jeg bør ha flere forskjellige, vurderer hun nå i ettertid.

Ladet opp med nordisk mesterskap

Med et mer taktisk åpent sinn er Stenberg nå på plass på Mallorca for den andre utgaven av UCI Track Champions League.
De siste rittforberedelsene ble gjort under nordisk mesterskap i den nye velodromen på Sola. Der dominerte Stenberg og ble nordisk mester for 13, 14, 15, og 16. gang.
– Det var veldig gøy. Nå var det jo ikke det største oppmøtet fra damene dessverre, men vi fikk jo kjørt med gutta så det var gøy å få litt matching og å få lov til å utfordre dem litt. Jeg fikk veldig godt utbytte av det, vurderer banemesteren.
På lørdag klokken 18:30 trilles den andre utgaven av UCI Track Champions League i gang på Mallorca med den første av fem runder. Stenberg er med som eneste norske rytter.
Se Stenberg sykle seg inn i norsk historie øverst i saken.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame