Hele verdens aller ypperste banesyklister flokker til Mallorca. Årsaken til oppsamlingen er lørdagens oppgjør i Velòdrom Illes Balears.
Sykkeløyas innendørsanlegg er arena for tidenes aller første runde i UCI Track Champions League.
UCI Champions League
Matthew Richardson kaster opp etter keirin-seieren
02/12/2022 KLOKKEN 20:51
Deltakerlista i den nystartede rittserien er mildt sagt eksklusiv. Verdensmestere, olympiske mestere og nasjonale mestere preger startfeltet som samler seg på Mallorca.
Gjennom november og desember skal 72 av verdens beste banesyklister konkurrere om premiepenger, UCI-rangeringspoeng og det spektakulære Champions League-trofeet som kopierer formen til ovalen inne i verdens sykkelvelodromer.
Én norsk banesyklist har fått gullbillett inn i varmen: Anita Yvonne Stenberg.
Grytidlig torsdag morgen reiste drammenseren med flyet fra Norge og ned til øya der hun selv tilbringer store deler av året. Hun gleder seg til det som venter.
– Det blir utrolig spennende. Vi vet hva vi skal, og vi har gjort det her så mange ganger før. Alle sammen har tonnevis av erfaring, så jeg tror det kommer til å bli noen utrolige bra sykkelritt, konstaterer Anita Yvonne Stenberg overfor Discovery.
– Jeg vet at i hvert fall i damefeltet og i herrefeltet så er det syklister som har lyst til å vise seg frem. Vi har lyst til å lage sykkelritt, vil vise hvor gode vi er og hvor fort vi kan sykle. Det blir bånn gass helt fra start av og mye action, lover 29-åringen.

To øvelser i vente

Lørdagens åpningsrunde, med sendestart klokken 18:40, har sprintøvelsenes innledende runder først i rekka. Individuell sprint og keirin er de to disiplinene først i køen.
Så skal Anita Yvonne Stenberg i ovalen for første gang i kvinnenes scratch race. 20 runder i velodromen på Mallorca der første rytter i mål stikker av med seieren.
29-åringen fra Drammen hadde et uheldig EM og VM der det ble velt i begge mesterskap. Det gjør at inngangen til Champions League har vært litt usikker og skadene er fremdeles merkbare. Men Stenberg har selv ambisjoner om topp 10.
– I scratch så blir det for meg å vente til spurten og få timet den og plassere meg der jeg skal være.
Senere på kvelden venter eliminasjonsrittet på Stenberg. Feltet på 16 rytter starter sammen før siste rytter over målstreken fjernes på annenhver runde. Den øvelsen er ekstra komplisert i nettopp Velòdrom Illes Balears.
– I eliminasjon så er jo Mallorca en litt mer teknisk vanskelig bane fordi langsidene er såpass korte, så det er vanskeligere å ligge bak og så spurte fordi du har ikke så mange meterne å spurte på, forklarer Norgesmesteren.
– Så det blir mer å holde seg lenger framme i eliminasjon så lenge som det er mulig til farten går litt ned. Den går alltid litt ned når det er rundt åtte ryttere igjen, så jeg må holde til det er åtte ryttere igjen før man kan legge seg litt bak og ha litt mer lureritt.

Internasjonalt stjernegalleri

Stenberg har de siste årene etablert seg blant verdens ypperste utholdenhetsryttere på banen og har blant annet bronsemedalje i VM, verdenscupseier samt en 5. plass i OL å vise til.
Det er dog enda et trinn eller to igjen opp til den ypperste eliten. Rytterne som alltid er med helt i toppen. Den type motstand venter også i UCI Track Champions League.
– Det er jo noen av verdens beste. Det kommer til å bli satt høyt tempo fra start av. Vi har jo Katie Archibald som alltid er en stjernerytter og elsker at det er høy fart. Du har Kirsten Wild som skal inn og bokse litt og kjøre spurter. Du har Yumi Kajihara som har lyst til å gjemme seg litt og så ta alle i spurten, utbroderer den norske 29-åringen.
Britiske Archibald har totalt 24 mesterskapsgull i sin karriere. Nederlandske Kirsten Wild legger opp etter årets sesong, men har rukket å sanke inn 17 VM- og EM-gull.
Japanske Yumi Kajihara er en av de nyere stjernene på banehimmelen, men etter å ha dominert i Asiamesterskapet i flere år har hun nå også begynt å sanke medaljer utenfor Asia. I Berlin 2020 tok hun sitt aller første VM-gull.
– Jeg tror det blir veldig interessante ritt og jeg tror vi alle har lyst til å lære mer av hverandres styrker og svakheter og hvordan vi kan slå våre konkurrenter både på sterke og svake punkter, konstaterer Stenberg.
UCI Champions League
Tung avslutning for Stenberg – falt ned til 6. plass i Champions League
04/12/2021 KLOKKEN 22:14
UCI Champions League
OL-legende om Norges beste banesyklist: – Det hun har klart er helt utrolig
01/12/2021 KLOKKEN 18:21