Populære sporter
All sport
Vis alt

OL-legende om Norges beste banesyklist: – Det hun har klart er helt utrolig

Theis Magelssen

Publisert 01/12/2021 klokken 19:21 GMT+1

Laura Kenny beundrer karrieren Anita Yvonne Stenberg har bygget på egen hånd.

Anita Yvonne Stenberg på hjulet til Laura Kenny under Tokyo 2020

Foto: Getty Images

Kun tre britiske idrettsutøvere har tatt flere OL-medaljer enn Laura Kenny.
På toppen av øynasjonens hedersliste er hennes ektemann, banesyklisten Jason Kenny, med ni medaljer. Så følger enda to adlede banesyklister i Sir Chris Hoy og Sir Bradley Wiggins.
Som nummer fire på lista, som beste kvinne, finner vi 29-åringen fra Essex. Hun har med andre ord sett en ting eller to i ulike velodromer rundt om i verden.
Norges beste banesyklist, Anita Yvonne-Stenberg, har staket seg ut en stø kurs oppover i velodromverdenen de siste årene. I år tok hun femteplass i OL og i den første utgaven av UCI Track Champions League ligger 29-åringen fra Drammen på 3. plass sammenlagt etter to runder.
Kun de ypperste banesyklistene i verden har blitt invitert dit. Laura Kenny har latt seg imponere over at en rytter fra en nasjon som nylig fikk sin første innendørs velodrom har klart å jobbe seg til toppen.
– Det hun har klart er helt utrolig. Når du sammenlikner med en nasjon som Storbritannia spesielt. Jeg trenger ikke ha noen jobb. Alt jeg trenger er å sykle. Vi har velodromer overalt nå i landet. At du klarer å være konkurransedyktig, og å bli nummer fem i OL, når du ikke engang har en velodrom i landet du kommer fra det er helt utrolig, sier Kenny til Discovery.
Kenny har hatt fordelen av å ha det mektige britiske sykkelimperiet i ryggen gjennom store deler av karrieren. Få nasjoner bruker mer penger på banesykling enn Storbritannia. Først i høst fikk Norge sin aller første ordentlige velodrom da Sola Arena sto ferdig og klar til bruk. Kenny tror det vil skje store ting i norsk banesykling fremover.
– Jeg vil si at den største endringen britisk sykkelsport har hatt var da vi fikk den velodromen til samveldelekene i Manchester. Plutselig så du utøvere som blomstret og som ble bedre og bedre, så jeg håper hun vil oppleve det samme.

Ble gode venner i comebacket

En liten stund etter OL i Rio 2016 ble Laura Kenny gravid. I august 2017 kom lille Albie Kenny til verden. Det tok ikke lang tid før Kenny var tilbake på sykkelen, men etter en pause trengte briten flere ritt for å sanke poeng for å klatre seg oppover på rangeringen igjen.
Kenny, som har to OL-gull og to VM-gull i Stenbergs favorittøvelse omnium (banesportens mangekamp), ble i denne perioden godt kjent med Norges beste banesyklist.
– Stenberg har kjørt omnium så lenge jeg kan huske. Hun reiser alltid rundt overalt med treneren sin. I starten trodde jeg kanskje treneren hennes var faren hennes, for de reiser overalt sammen, ler Kenny.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Dette er UCI Track Champions League: – Får se alle detaljer

Den danske treneren Kenneth Berner har vært essensiell for Stenbergs langsiktige prosjekt. Kenny har sansen for dem begge.
– Som en duo så er de så avslappede og så vennlige. Da jeg kom tilbake, etter at jeg fikk sønnen min i 2017, og kom tilbake i 2018 og begynte å reise i Europa igjen for å samle poeng. Så var de alltid overalt så de ble faktisk veldig kjente fjese for meg og jeg følte meg så velkommen. Vi satt sammen på rittene og vi har vært en del sammen, forteller den britiske OL-legenden.

Tror på topplassering

Kenny er ikke med i årets UCI Track Champions League, men følger nøye med. Hennes gode venninne og landskvinne Katie Archibald leder kvinnenes utholdenhetskonkurranse etter to av rundene.
Fire øvelser har blitt syklet på de to kveldene med Archibald som vinner av tre av dem. Hun troner øverst med 73 av 80 mulige poeng.
På plassen bak følger canadiske Maggie Coles-Lyster, som vant den aller første øvelsen. Overraskelseskvinnen har 13 poeng opp til ledelsen. Så følger Stenberg, ti poeng bak canadieren. Bak den norske banesyklisten er det jevnt i kampen om andre- og tredjeplass.
Etter en uheldig mesterskapssesong ødelagt av skade, så håper Kenny at det klaffer hele veien for Stenberg i Champions League.
– Jeg føler veldig med henne for hun har så store ferdigheter i fellesstartene, men er ofte litt uheldig. Noen ganger havner hun bak en velt og da blir jeg så lei meg på hennes vegne, beretter Kenny.
– Men nå gjør hun det jo veldig bra i UCI Track Champions League, fortsetter briten.
Kenny trekker fram Stenberg som en av kandidatene til podiet, i første rekke sammen med Maggie Coles-Lyster, australske Annette Edmondson og nederlandske Kirsten Wild.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame