Karrieren til Erik Martorell Haga skyter fart. I 2021 er han en del av det nye konseptet UCI Track Champions League der 72 av verdens beste banesyklister har blitt invitert.
I herrenes utholdenhetskonkurranse ligger den spansk-norske syklisten på 10. plass i sammendraget. Bak seg har han et spesielt år.
Sykling - Bane
Havnet nest sist i siste ritt
04/12/2021 PÅ 22:50
– Det er vanskelig å forstå det som har skjedd. Jeg skjønner det nesten ikke selv engang. Det å være i verdenscupen i Hong Kong var helt fantastisk. Bare det å få reise så langt hjemmefra for sykling, forteller Martorell Haga engasjert overfor Discovery.
– Jeg er en person som blir veldig glad for små ting. Det å dra bort så lenge og å sykle ritt med de beste er helt fantastisk. Så var det veldig viktig for meg å sette ny spansk rekord i det individuelle forfølgelsesrittet.
Den forrige rekorden var fra 2004. Da var Martorell Haga bare seks år gammel. Videre fulgte unggutten opp med å bli nummer fem i omnium-øvelsen i VM. Den skulle han egentlig ikke sykle.
– Kvelden før så snakket vi om det. Hele det spanske landslaget hadde slitt med noe virus eller noe og hadde vært veldig dårlige. Så vi snakket kvelden før om at kanskje Erik skulle sykle istedenfor Sebastian Mora, som er en av de beste i verden.
– Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde, men det ene ble til det andre. Det begynte med kvalifisering. Jeg trodde ikke jeg skulle komme meg gjennom det, men jeg ble femtemann.
– Plutselig var jeg der oppe. «Hva er det som skjer», tenkte jeg, gliser Martorell Haga.

Trives i lange ritt

At unggutten elsker å sykle er det ingen tvil om. I år har entusiasmen gitt avkastning i form av store resultater.
Også på landeveien begynner han å slå seg opp. I det store spanske etapperittet Volta a Valencia ble han nummer tre.
Neste år sykler han for det nystartede kontinentallaget Manuela Fundacion.
– I Vuelta a Valencia så var lengste etappen 150, så snakket jeg med treneren og sa jeg hadde likt mye mer om det var 200 hver dag. Jeg elsker å sykle og kunne syklet hele dagen, beretter 23-åringen.
I UCI Track Champions League har baneformatet blitt komprimert til to intense timer. Det betyr kortere øvelser også for utholdenhetsutøverne.
– Det er mitt problem med Track Champions League. Jeg liker veldig konseptet og alt de gjør og at det kommer til ulikt publikum, men det jeg elsker er å sykle langt. Men jeg tror konseptet er veldig bra for utvikling og for å spre sporten rundt i verden.

Håper på topp 5

Martorell Haga åpnet strålende med 5. plass i scratch-rittet på Mallorca. Men i eliminasjonsrittet røk han relativt tidlig.
Uansett satt han igjen med gode minner fra den første Champions League-runden.
– Jeg synes det var helt fantastisk. Det er noe man må oppleve en gang i livet det. Det var nok litt kort for mange av de som driver med utholdenhet. Men det blir jo sånn i showet. Hvis jeg kunne, så hadde jeg syklet hele dagen. Jeg har ikke trener for å si hvor mye jeg skal trene, men mer for å si at jeg ikke kan trene så mye. Problemet mitt er at jeg trener litt for mye.
All treningen har dog gitt enorm kjørestyrke. Som regel kommer Martorell Haga som ei kule på de siste rundene. Kanskje kan de ferdighetene gi mulighet til å avansere opp fra 10. plassen han nå har i sammendraget
– I sammendraget hadde det vært gøy å være blant de 5-10 beste. Det er gøy i seg selv, men det handler også om UCI-poeng og om å få plass de neste årene også.
– Da tenker de kanskje at «vi ringer Erik for han gjorde det bra i fjor». Jeg prøver alltid å gjøre mitt beste, selv om jeg ikke er den sterkeste. Jeg har opplevd selv at jeg ikke er den beste, men at jeg har hodet på rett sted og kommet veldig langt med det.
UCI Champions League
Tung avslutning for Stenberg – falt ned til 6. plass i Champions League
04/12/2021 PÅ 22:14
Sykling - Bane
Kristoff håper ny velodrom vil gjøre ham smidigere i spurtene
04/12/2021 PÅ 08:44