Å være bosatt i Norge og å samtidig drive aktivt med banesykling har vært nesten umulig de siste tiårene. Norges beste velodrom-syklist, Anita Yvonne Stenberg, flyttet tidlig til Danmark for å jakte banedrømmen. Nå har drammenseren etablert seg i toppen av verdenseliten og denne helgen jakter hun podieplassering i sammendraget i UCI Track Champions League.
Det har hun i stor grad klart på egen hånd uten store muligheter hjemme i Norge. Men for unge og lovende i dag er det annerledes. For ikke mange uker siden åpnet Sola Arena, Norges aller første fullverdige innendørs sykkelvelodrom.
Sykling - Bane
Havnet nest sist i siste ritt
04/12/2021 PÅ 22:50
I løpet av 2022 skal etter planen Norges cykleforbunds egne velodrom i Asker stå ferdig. Fra null velodrom til to på bare et par år.
En av dem som har fått testet den splitter nye Sola Arena er mannen som har vært Norges største syklist i en årrekke: Alexander Kristoff. Han liker det som har blitt stablet på beina på hjemlige trakter i Rogaland.
– Det er et veldig fint anlegg. Jeg har vært med på to treningsritt og hatt et par økter så det har vært morsomt det. Det er veldig bra intervalltrening som får pulsen veldig godt opp. Jeg har ikke wattmåler på sykkelen, men pulsen er ofte høyere der enn ved intervaller på landeveien, forteller Alexander Kristoff til Discovery.
Saken fortsetter under videoen.

Brutalt fall i Champions League

Knust av junior

Kristoff gjorde seg gjeldende i konkurranse også i Sola Arena, men best var han ikke.
– Første gang så vant han junioren Karsten Feldmann. Han knuste meg på alle rittene, beretter Kristoff.
Den talentfulle 18-åringen Karsten Feldmann er blant annet norsk juniormester i sprint. Den noe eldre 34-åringen fra Stavanger fant etter hvert flyten i større grad sammen med lagkompis og kamerat i Intermarche-laget Sven Erik Bystrøm.
– Andre rittet så vant Sven to og jeg vant det siste poengrittet ved å ta igjen feltet to ganger, så da vant jeg det ganske overlegent. Så da fikk jeg i hvert fall en seier i beltet på banen, men ellers så har det vært Karsten som har vært best.
– Karsten har jo syklet mer på banen før og har nok litt mer toppa utstyr også, så vi får se om vi kan gi han litt mer kamp om vi etter hvert får litt raskere sykler, humrer Kristoff.

Blir smidigere på sykkelen

Etter at Sola Arena åpnet har Kristoff kuttet litt ned på langturene og heller gått for noen mer intense økter på banen.
– Jeg kommer nok til å bruke det en del på vinterstid i hvert fall. Det blir nok mindre i sesongen, men kanskje det blir noen økter hvis det er dårlig vær, forklarer Intermarche-syklisten.
Mange av verdens beste syklister har mye erfaring fra velodromen. Spesielt ryttere fra Storbritannia, Danmark og andre nasjoner med sterke banekulturer. Det gjelder også for en av dem som Kristoff tidligere har hatt som opptrekker. Danske Michael Mørkøv omtales ofte som verdens beste i akkurat den rollen. Ikke tilfeldig, tror Kristoff.
På banesyklene har du ikke bremser. Det tvinger fram en spesiell type trening på feltkjøring.
– Jeg tror det spesielt i felt kan gi en god effekt for å unngå å bremse på en måte. Du har jo ikke bremser på banesykkelen og man sykler rundt i ulik fart der og. Spesielt i eliminasjon og sånt der du skal unngå å ligge bakerst og må spurte mye.
– Du må finne din plass i feltet. På den biten tror jeg banesykling kan ha fin effekt spesielt inn mot spurtene for å unngå å ta i bremsene og heller go with the flow mest mulig og få en så smidig inngang som mulig. Det føler jeg Mørkøv er veldig god til og det kommer nok fra banesykling.

Skryter av Stenberg

Med treningsleir og sesongoppkjøring sammen med sitt nye lag, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, foran seg blir det mindre banesykling på Kristoff i tiden framover.
Men banerytterne har fortsatt en del igjen av sin sesong. Den siste runden av UCI Track Champions League, som skulle gått i Tel Aviv 11. desember, ble avlyst og helgens dobbeløkt i London har plutselig blitt ny finale.
3. og 4. desember avgjøres dermed den første utgaven av rittserien.
Kristoff har latt seg imponere av utviklingen til 29-åringen som nå har både 5. plass i OL, VM-bronse og flere andre store resultater å vise til.
– Det har vært ganske imponerende å følge utviklingen fra at resultatene ikke var så store til å nå være helt i verdenstoppen. Nå har vi jo fått en velodrom i Norge også så kanskje det kan hjelpe, beretter Kristoff.
UCI Champions League
Tung avslutning for Stenberg – falt ned til 6. plass i Champions League
04/12/2021 PÅ 22:14
Sykling - Bane
Brutalt fall i Champions League
03/12/2021 PÅ 22:27