Norges beste banesyklist, Anita Yvonne Stenberg, har knapt vært i Norge etter at hun flyttet til Danmark som ung syklist for å satse i velodromen.
Å være banesyklist i Norge har, mildt sagt, vært utfordrende de siste tiårene. Men i høst åpnet den aller første innendørs velodromen i Norge på Sola. Endelig fikk 29-åringen fra Drammen syklet et skikkelig NM på hjemmebane.
UCI Track Champions League
Stenberg med sjetteplass på elimineringsrunden i Paris
I GÅR KLOKKEN 10:43
Det resulterte i gull i sprint samt gull i samtlige av øvelsene pluss sammendraget i mangekampen omnium.
– Det var veldig gøy. Jeg visste jo jeg kom til å få kamp helt til streken. Vi har jo unge Nora Tveit som jeg visste hadde lyst til å slå meg, noe jeg synes er veldig gøy. Det gjør at vi begge hever nivået, men det er godt at de eldste fortsatt er sterkest ennå, humrer Stenberg overfor Discovery.
– Det var veldig gøy. Det var morsomt å få kamp til streken og vise hvordan man skal kjøre ritt. Selv om det var få deltakere, så gjorde vi mye ut av det.
Den nye velodromen på Sola har norgesmesteren bare gode ting å si om.
– Jeg synes den er kjempefin. De har gjort veldig mye ut av den og du har alt du trenger. Å være der for trening og treningssamlinger er perfekt, konstaterer Stenberg.
– Selve banen er flott med bra treverk. Du har styrkerom, sted der du kan trene yoga eller hva du vil, du har spinning-rom, fine fasiliteter ellers. Så er det nærme flyplassen. Det er helt genialt.
Saken fortsetter under videoen:

Dette er UCI Track Champions League: – Får se alle detaljer

Fra Sola til Kongen

Etter å ha dominert gjennom NM-helgen tok Stenberg turen østover hjem til Drammen. Der hadde hun en eksklusiv middagsavtale sammen med flere av de norske OL- og Paralympics-utøverne.
– Jeg er hjemme i Drammen nå. Det er vel dag nummer tre nå her, så det blir en kort tur. Jeg fikk invitasjon til å være med på middag hos Kongen i går, så da måtte jeg jo dra hjem en tur. Det var veldig gøy, forteller 29-åringen.
– Det var veldig stas. Det var veldig koselig, og de er så jordnære og flinke. De snakket med alle og man følte seg som en del av dem når man var der. Det var god mat og god stemning og utrolig hyggelig å se alle de andre OL-utøverne.

Skadeplaget etter EM og VM

Feriemodus har det dog ikke vært på Stenberg som er godt i gang med en hektisk sesong på banen. Starten kunne ha gått bedre. I både EM og i VM ble det velt på 29-åringen. Spesielt velten i EM sitter godt i.
De siste dagene har hun også vært på Olympiatoppen til ytterligere undersøkelser. To mindre brudd i ribbeina pådro hun seg i EM, men en annen skade plager henne mest nå.
– Vi har ikke helt funnet ut av det. Vi tok en urinprøve som viste mikroskopisk blod i urinen, så det er enten nyrestein som gnisser på en av slimhinnene eller så er det nyren som har fått seg et slag.
– Vi mangler svar på noen blodprøver og enda en legevurdering, men jeg kan i hvert fall fortsatt sykle da. Det jeg skal passe på er å ikke slå ribbeina noe mer, for å si det sånn, flirer hun.
Det nest på programmet for Stenberg er den første utgaven av UCI Track Champions League. Der skal den norske banesyklisten ut i scratch race og eliminasjonsritt. Det er heldigvis to øvelser der skadeplagene er mindre.
– Jeg merker det kun når det er veldig eksplosivt. Stående start og den type ting. Så det var to øvelser i NM jeg ikke stilte i, 500 meter og 3000 meter, rett og slett fordi jeg kommer ikke ut av startmaskinen.
I tempoøvelsene Stenberg nevner er de første meterne ut fra startmaskinen kritiske. I både scratch og eliminasjon er det rullende start og lengre konkurransetid.
– Når jeg først er varm og er i gang så går det fint. Det er det aller mest eksplosive som jeg har problemer med. Jeg har kommet godt i gang med treningen etter NM og kost meg nede i kjelleren på rulla, som jeg vel ikke har brukt på et år eller to. Så det har vært gøy.
Med et grytidlig fly torsdag morgen reiser Stenberg mot Mallorca for den første runden av det nye rittkonseptet som sykles lørdag kveld.
UCI Track Champions League
Anita Stenberg på femteplass etter tredje runde i Champions League - Henger med i kampen om tredje
I GÅR KLOKKEN 22:03
Sykling - Bane
Stenberg sikter seg inn på 3. plass i Champions League
26/11/2022 KLOKKEN 12:43