– Vi prøver å gjøre svømming til en mer TV-vennlig idrett. Det er et litt lettere og gøyere format. Det er fokus på action hele tiden og alltid noe å følge med på, sier Tomoe Zenimoto Hvas.
20-åringen konkurrerer i disse dager i International Swimming League, en privat svømmeliga som ble startet opp i 2019.
Svømming
Norsk svømmebragd: VM-sølv og ny nordisk rekord
19/12/2021 PÅ 14:47
I ISL konkurrerer ti lag mot hverandre. Hvas, det eneste norske bidraget i ligaen i år, svømmer for det amerikanske laget LA Current.

Seks millioner dollar i potten

ISL ble startet av den ukrainske milliardæren Konstantin Grigorisjin. Håpet er å gjøre svømmesporten mer publikumsvennlig, i tillegg til å eksponere svømmerne og gi dem muligheten til å tjene penger.
I årets pott ligger det seks millioner dollar. Pengene skal fordeles på de 300 svømmerne som deltar i konkurransene.
– Man kan også kvalifisere seg til EM og VM, men man konkurrerer for ære og penger. Det står mer penger på spill her enn i mesterskapene, sier Hvas.

Komprimert sesong

Vanligvis skulle konkurransene blitt avholdt rundt omkring i verden, men på grunn av koronaviruset er det i år en komprimert sesong over cirka seks uker i Budapest.
Første del av konkurransen tar utgangspunkt i gruppespill. Fire lag (to utøvere hver) møter hverandre til kamper som varer over to dager, der det konkurreres i forskjellige disipliner (totalt 39 løp per kamp). Lagene får poeng etter hvert løp, og til slutt telles alle poengene opp.
Hvis en utøver vinner med en tid som er markant bedre enn motstanderne i et løp, kan den også stjele poengene som ellers ville gått til motstanderne.
Når alle poengene fra kampene telles opp, får sammenlagtvinneren med seg fire poeng videre. Annenplassen får tre poeng, tredjeplasen to poeng og fjerdeplassen ett poeng.

– Bare et fokus: Svømme fort

– Jeg liker formatet veldig godt. Du har bare et fokus: Å svømme så fort som mulig. Det er ingen forsøk eller semifinaler, så du møter opp på stevnet, varmer opp, svømmer så fort du kan og drar hjem, sier Hvas.
Alle lag spiller totalt fire kamper hver. Deretter går de åtte beste lagene til semifinaler. De fire beste der går til en finale.
Den går over to dager, 21. og 22. november.
Tokyo 2020
Resume Swimming day 9 - Tokyo 2020 – OL-høydepunkter
01/08/2021 PÅ 06:53
Tokyo 2020
McKeon skrev OL-historie – dette har ingen klart siden 1952
01/08/2021 PÅ 04:40