Discoverys kommentator Henrik Bauer Hansen mener det har pekt seg ut en trio før Grand Prix setter i gang, men har en polsk favoritt kun timer før det braker løs.
– Per nå så er det Bartosz Zmarzlik. Han ble nummer to i fjor, men har blitt verdensmester to ganger. Nå er den største konkurrenten, Artem Laguta, utestengt.
Speedway GP
Speedway GP: Vaculik vinner finalen
28/05/2022 PÅ 19:45
Både Laguta og fjorårets 3. plass Emil Sayfutdinov er begge utestengt på grunn av Russlands pågående konflikt med Ukraina. Det åpner døren for polske Zmarzlik.
Samtidig er det to skandinavere som fort kan kjempe om det edleste metallet.
– Leo Madsen fra Danmark er også en sterk kandidat. Han har vært i toppen hele tiden, men har slitt litt med skader - også skader som er utenfor sporten. Han blant annet slitt med ryggen, men han er et sterkt kort.

Svensk utfordrer

Fredrik Lindgren er det tredje navnet som Bauer Hansen mener kan hevde seg i toppen i år.
– Han har slitt med psykiske problemer og vært veldig åpen om det. Han er faktisk den eneste speedwayføreren som har snakket om dette. Han var åpen om alt dette i høst, sier Discoverys kommentator, som mener svensken har alt som skal til for å ta steget til topps:
– Han har det i hodet og han har det med teamet sitt. Han har et veldig godt team med de tidligere mekanikerne til Jason Doyle. De er ekstremt dyktige.

– 60 prosent ligger på føreren

Selv om førerne må gjøre jobben på banen, sier Bauer Hansen at en stor del av jobben ligger i hendene til mekanikerne.
– Alt ligger ikke bare på føreren. Det må fungere i depoet også. Det er det samspillet der, for du må hele tiden justere litt på sykkelen for å kunne være optimal på banen.
– 60 prosent ligger på føreren. Før så var det mer som lå på sykkelen. På 50-tallet sprengte motorene blant annet. De problemene har vi ikke i dag. Dette blir bedre og bedre. Det er jo racing, så disse motorene er jo råere enn noe annet, utdyper kommentatoren.
Han forklarer hvordan de minste detaljer kan være med på å avgjøre et race.
– Hvis de justerer tenningen én grad feil, så er den føreren sist. Dette er en impulsiv og aggressiv sport, så du må være på hele tiden.

Dette kjennetegner en god fører

På spørsmål om hva som skiller klinten fra hveten blant førerne, er det ett ord som Discoverys kommentator trekker fram.
– Fokus. Du må være eksplosiv, for det er en eksplosiv sport. Det foregår bare i ett minutt, og du må ha fokus i det minuttet. Det er som i hopp. Når guttene lander er de utladet, for de har brukt all energien i hele verden på hoppkanten. Det kan på en måte sammenlignes her, men her skal du bruke fokuset ditt i ett minutt.
Speedway GP
Ekskludert for å bruke feil farge på hjelmen
28/05/2022 PÅ 19:44
Speedway GP
Her deler motorsykkelen seg i to midt i løpet
28/05/2022 PÅ 19:43