PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no): For første gang siden 1948 tok Norge et olympisk gull på 500m skøyter mandag, Håvard Lorentzen ble også den første vintergull-vinner fra Bergen da han satte olympisk rekord i PyeongChang.
Men det var ikke gitt at 25-åringen skulle klare dette. Lorentzen skadet seg svært stygt på en treningsleir i Inzell i 2015, og kuttet leggen så kraftig at karrieren var truet.
– Han hadde en kjempeskade for tre sesonger siden, da var jeg redd karrieren hans var over. Vi var i Inzell på treningssamling og han kutta opp leggen. Vi måtte holde leggen på plass før den løsna, og fikk bandasjert den og han ble hentet av ambulanse. Da legene tok av bandasjen på sykehuset så jeg muskelen åpne seg og blodet bare fossa ut. Da var jeg sikker på at karrieren hans var over, sier en svært rørt landslagssjef Sondre Skarli til Eurosport.no.
Skøyter
Lorentzen tok Norges første VM-gull i sprint på 37 år
04/03/2018 PÅ 11:22
Og han fortsetter:
– Det var sterkt. Håvard var helt rolig da og sa at dette skulle han komme sterkere enn noen sinne tilbake fra. Det gjorde han også! Da bestemte han seg bare for at han skulle komme tilbake og jeg er utrolig stolt av at han klarte det, sier Skarli.
Saken fortsetter under videoen

Lorentzen skade

Foto: Eurosport

Fryktet karrierestopp

Hovedpersonen selv innrømmer også at han fryktet det verste for tre år siden.
– Jeg fryktet jo det selv, at karrieren var over. Det var et stygt kutt, men heldigvis har det gått fantastisk bra. Det har gått fortere for hvert løp jeg har gått og det har vært veldig bra på trening her borte de to siste ukene. Det er helt fantastisk. Dette jeg har drømt om når jeg har lagt meg i senga de siste månedene. Det er nesten litt uvirkelig at jeg klarer dette i dag, sier en rolig men glad Lorentzen til Eurosport.no.
Gullet rørte mange i skøytehallen, inkludert landslagssjefen.
– Jeg kan ikke huske sist jeg grein så mye, jeg hulka som en liten unge. Det var på grensen til flaut, men jeg har kjent Håvard i mange år så det vekker mange følelser, sier Skarli.
Lorentzen klarte heller ikke holde maska etter triumfen:
– Det falt noen tårer, det gjorde det absolutt.
Saken fortsetter under videoen

Lukket øynene på slutten

Sjefen hans, Sondre Skarli, er full av beundring for sin ferske olympiske mester.
– Håvard er en rolig fyr, en fokusert fyr. Han er veldig god fysisk. Sammenlignet med mange av de andre sprinterne er han kanskje ikke like spenstig, men han har en veldig god styrke. Dessuten er han svært god teknisk, men det som skiller ham fra de fleste andre er hodet hans. Han har et ekstremt konkurranseinstinkt.
Likevel var ikke Skarli sikker på gull og lukket faktisk øynene når det hele skulle avgjøres.
– Nei, jeg måtte lukke øynene litt på slutten der, det var ulidelig spennende. Jeg skjønte da han kom inn på 34.41 at dette kunne gå hele veien med både olympisk rekord og norsk rekord. Det var helt rått!
– Er han god på å feire også?
– Han kommer nok ikke til å feire så veldig mye før etter 1000-meteren fredag. Han har sagt selv at han skal vinne OL, så skal han vinne sprint-VM, så skal han vinne verdenscupen sammenlagt. Dette sa han før OL, så han har satt seg store mål. Derfor tror jeg ikke det blir en hæla i taket-feiring, avslutter Skarli.
Skøyter
Småsyk Lorentzen med god åpning av sprint-VM
03/03/2018 PÅ 11:40
PyeongChang
Depper ikke over sølvet: – Jeg er kjempefornøyd med det jeg har levert
23/02/2018 PÅ 11:22