PYEONGCHANG (Eurosport.no):
Håvard Holmefjord Lorentzen slet med å finne ordene som kunne beskrive hvor stort det var å ta Norges første OL-gull på 500 meter på 70 år.
Likevel ver ikke drømmen helt fullkommen da han klokket inn til ny olympisk rekord på tiden 34.41.
Skøyter
Lorentzen tok Norges første VM-gull i sprint på 37 år
04/03/2018 PÅ 11:22
Han fikk nemlig ikke muligheten til å slå sin argeste konkurrent og mannen som snøt han for karrierens første mesterskapsgull.
  • Få med deg herrenes 1000-meter fredag 11.00 med Eurosport Player og Eurosport Norge!

Fikk medalje i posten

Det hele startet i 2012. Under junior-VM knivet Lorentzen mot stjerneskuddet Pavel Kulizjnikov fra Russland på 1000-meteren. Bergenseren reiste hjem med sølv, kun slått av den russiske konkurrenten. Så kom sjokkbeskjeden.
Rett etter mesterskapet testet Kulizjnikov positivt på kroppsbyggerdopet metylheksanamin og fikk en to år lang dopingdom.
Da ble Lorentzen tilsendt gullmedaljen i posten etter å ha endt på andreplass på 1000-meteren bak Kulizjnikov.
– Det er ikke en veldig hyggelig følelse. Jeg har fått med meg de russiske curligspillerne her i OL, om det stemmer synes jeg veldig synd på de som kanskje må få en medalje i posten, sier Lorentzen til Eurosport.no.
Norge tapte mot OAR (Russland) i bronefinalen i mixed curling. Mandag meldte russiske medier at Aleksander Krusjelnitskij hadde testet positivt på hjertemedisinen meldonium.
Torsdag kom bekreftelsen fra CAS (Idrettens voldgiftsrett) på at russerne mister bronsemedaljene, og at det norske paret reiser tilbake til OL-byen for å motta medaljene.
(Artikkelen fortsetter etter videoen!)

Ville få muligheten til å slå russeren

Kulizjnikov fikk ikke mulighet til å konkurrere under lekene i PyeongChang fordi han ikke tilfredsstilte IOC sine krav til russiske utøvere som kunne konkurrere under Det olympiske flagget. Men Lorentzen skulle likevel gjerne sett han i mesterskapet.
– Ja, for da kunne jeg fått muligheten til å slå han. Jeg tror han skulle hatt store problemer med å slå meg i dag. Jeg sa jo før mesterskapet at drømmen var å slå han her, legger Lorentzen til.
Den russiske skøyteløperen testet i mars 2016 positivt på hjertemedisinen meldonium, men suspensjonen ble opphevet fordi det senere kom frem at stoffet kunne være i kroppen i flere måneder etter det ble tatt. Meldonium kom ikke på Det internasjonale antidopingbyrået, WADA, sin forbudsliste før 1. januar 2016, og flere utøvere sa derfor at de hadde tatt stoffet mens det fremdeles var lovlig, men testet positivt etter at forbudet trådte i kraft.
Dette var den samme hjertemedisinen den russiske curlingspilleren skal ha testet positivt på under årets leker i PyoengChang.
WADA responderte med å si at utøvere som testet positivt før 1. mars, og som har mindre enn ett milligram meldonium i den avlagte prøven, slapp straff, noe som ikke ble tatt godt imot i det norske skøytemiljøet.
Kulizjnikov fikk ikke delta i OL da IOC besluttet å utestenge Russland fra lekene i PyeongChang, siden han har en tidligere dopingdom og ikke tilfredstilte IOC sine krav til utøvere som kunne konkurrere under nøytralt flagg.
Skøyter
Småsyk Lorentzen med god åpning av sprint-VM
03/03/2018 PÅ 11:40
PyeongChang
Depper ikke over sølvet: – Jeg er kjempefornøyd med det jeg har levert
23/02/2018 PÅ 11:22