STAVANGER (Eurosport.no):
25-åringen parkerte samtlige konkurrenter de siste 400 meterne på lørdagens 1500 meter i Sørmarka Arena. 27,4 omtales som «fantastisk» og «verdensklasse» av både konkurrenter og eksperter. Trener Sondre Skarli bruker enda større ord.
– Det er kanskje den råeste sisterunden verden har sett noengang på en 1500 meter. Jeg trenger ikke si så mye mer enn det, egentlig.
PyeongChang
Tok gull på hjemmebane da det norske håpet misset
24/02/2018 PÅ 13:45
– Det er sterke ord?
– Ja, men det forsvarer han. 27,4 under de forholdene her, er helt ekstraordinært. Det viser litt av den kapasiteten han har, sier Skarli til Eurosport.no.
Da Shani Davis satte verdensrekord på 1.41,04 i Salt Lake City i 2009 gikk han sisterunden på 27,3, men «Olympic Oval» ligger på omtrent akkurat 1000 meter over havet og er nesten for en annen idrett å regne.
Russiske Dennis Yuskov sin «lavlandsrekord» på 1.43,36 fra Heerenveen i 2015 ble avsluttet med en runde på 27,8, og selv om det ikke er direkte sammenliknbart, setter det avslutningen til Pedersen inn i en kontekst.
– Sisterunden er absolutt verdensklasse. Det er den råeste jeg har sett. Han viser klasse og han viser en enorm kapasitet. Han har trent rått i mange år, og nå får han betalt for det, sier Eurosport-ekspert Mikael Flygind Larsen.
– Jeg følte meg bra, og hadde mye krefter å kjøre med. Allan (Dahl Johansson) kom og ga meg en god rygg på den siste vekslingssiden og jeg brukte den godt og dro den med meg inn i siste svingen, sier Pedersen selv.
Og der ligger også litt av «hemmeligheten» bak den utrolige sisterunden. Allan Dahl Johansson - junioren som nærmest sjokkerte alle med sjetteplass og 1.45,58 - skjønte at da Sverre Lunde Pedersen kom togende bak på nest siste langside, kunne han gi lagkameraten hjelp.
– Da det ringte så jeg opp på tavla og så at jeg hadde høyere fart enn Sverre og jeg så at jeg kom til å komme ut noen meter foran han på vekslingssida. Jeg prøvde å ligge midt i banen så han kunne «drafte» litt, for det hjelper både han, meg og laget. Jeg tenkte det var verdt det, og det funket jo bra, det, sier Johansson og ler.
– Jeg hadde stor nytte av akkurat det. Jeg så på tavlen at Allan hadde høyere fart og bedre rundetider enn meg, så det var gull verdt å få den ryggen, sier Pedersen - som også sjøl er imponert over de siste 400 meterne.
– Det er uten tvil den beste sisterunden jeg har levert - og det er den beste tiden og det beste løpet, også, Det er veldig å gøy å få det til nå, her i Stavanger, sier 25-åringen som nå er klar for å gå enda fortere.
– Dette gir masse selvtillit og trygghet inn mot resten av sesongen, sier lørdagens store vinner.
– Det Sverre leverer her er så bra at han nå er en utfordrer til å ta gull i OL. Å se han slå tilbake etter fjoårssesongen, der det meste var stang ut, er rett og slett deilig, sier Mikael Flygind Larsen.
Det på en dag da Sindre Henriksen fulgte opp med en sterk tredjeplass på 1.45,37, Allan Dah Johansson ble nummer seks med 1.45,58 og Håvard Bøkko endte på tiende med 1.46,56.
– Vi har fire mann på topp ti og er akkurat nå verdens beste nasjon på herresida. Du aner ikke hvor deilig det er å kunne si det. Det er helt magisk, slår trener Sondre Skarli fast.
PyeongChang
Lunde Pedersen kom seg ikke til finalen: – Han har seg selv å skylde
24/02/2018 PÅ 12:45