De tre siste vinter-OL har gitt Norge bare én skøytemedalje (bronse). Helgens pangstart på verdenscupen skaper forhåpninger om at noe virkelig stort er i gjære.
I Heerenveen ble det i alt seks pallplasser, tre av dem individuelt
PyeongChang
Tok gull på hjemmebane da det norske håpet misset
24/02/2018 PÅ 13:45
– Dette kan absolutt være starten på en ny storhetstid. De har jobbet veldig godt over mange år. Det har vært en del skjær i sjøen som har gjort at det ikke har blitt full uttelling underveis. Men nå begynner de å få betalt. Det de viste i helgen var helt enormt – spesielt på 500, sier Eurosports skøyteekspert Mikael Flygind Larsen.

Stjerneskuddet Lorentzen

For Håvard Holmefjord Lorentzen seier på den korteste sprint-distansen var høydepunktet i Heerenveen. I tillegg tok 25-åringen tredjeplassen på 1000 meter. Flygind Larsen peker på to årsaker til ungguttens pangåpning på sesongen.
– For det første har sprint-trener Jeremy Wotherspoon fått satt sitt preg på laget. Han er inne i sin andre sesong, og nå begynner vi å se resultatene av arbeidet hans. I tillegg er Lorentzen blitt en mer profesjonell utøver. Etter at han holdt på å kutte av seg hele beinet for to år siden, tok han et oppgjør med seg selv. Han ble en 24-timersutøver og terpet detaljer. Sammen med Jeremy ankomst har dette gjort ham helt rå.
- Så alt ligger nå til rette for suksess i PyeongChang?
– Absolutt. Vi så det i fjor, da han tok sølv i VM. I år har han tatt ytterligere steg. Han går så utrolig godt teknisk, og har i tillegg en enorm grunnfysikk. Så er han jo en veldig laid-back type som jeg tror vil takle presset som et OL bringer med seg.

Tror på fire medaljer i OL

Norge var en gang i tiden skøytenasjon nummer én. Det viser også OL-statistikken med i alt 80 medaljer (25 gull). Men det har gått trått siden Ådne Søndråls triumf på 1500 meteren i Nagano i 1998.
Nå tror Flygind Larsen at Norge kan ta så mange som fire medaljer i PyeongChang.
– Det mener jeg er dønn realistisk. Jeg blir ikke overrasket om vi skulle ende opp med det. De beste sjansene har vi har er lagtempoen, og Lorentzen på 500 og 1000. I tillegg har Sverre Lunde Pedersen gode muligheter på 5000. Det er de fire som i mine øyne kan ta medalje. Noen kan fort bli gull også.
Sverre Lunde Pedersen viste seg også fra en helt annen side enn i forrige sesong. Fana-løperen satt lenge i lederstolen på 5000-meteren, og han ble først vippet ned til tredjeplass etter at Sven Kramer og Ted-Jan Bloemen duellerte om seieren i siste par.
Også Håvard Bøkkos leverte godt i sitt verdenscupcomeback. Hol-veteranen hadde solide tider på Heerenveen-isen. Han bidro til norsk annenplass på lagtempoen, og han ble nummer sju på 1500-meteren. I tillegg leverte Bøkko solid da han ble toer i B-gruppen på 5000 meter.
– Etter en hvilesesong i fjor preget av dårlig motivasjon og småskader, fikk han nok følelsen av at det var «nå eller aldri» før denne sesongen. Jeg har ikke sett ham mer motivert enn det han er nå. I likhet med Lorentzen har han også et fantastisk utgangspunkt med talentet i bånn.
Selv om Bøkko fortsatt har en vei å gå, tør ikke Eurosports skøyteekspert å avskrive 30-åringen i PyeongChang.
– Han kommer i det minste til å bli veldig viktig på lagtempoen. Individuelt er det en jobb å gjøre, men sånn det ligger an nå kan man ikke avskrive Bøkko. Holder han seg skadefri frem til februar, kan alt skje.
PyeongChang
Lunde Pedersen kom seg ikke til finalen: – Han har seg selv å skylde
24/02/2018 PÅ 12:45