Tiden er inne. De olympiske lekene i PyeongChang, mesterskapet enhver vintersportutøver har jobbet frem mot de siste årene, er nå bare dager unna.
OL i Sør-Korea, februar 2018 har skøyteløperne Hege Bøkko og Ida Njåtun hatt som mål gjennom hele sesongen, og de ser begge ut til å ha spisset formen i riktig øyeblikk.
PyeongChang
Tok gull på hjemmebane da det norske håpet misset
24/02/2018 PÅ 13:45
Frem til verdenscuphelga i Erfurt tre uker tilbake hadde ikke de to norske skøytekvinnene hatt mye å juble for i nyere tid, men da løsnet det. Da løsnet det virkelig.
Og det har gitt nytt håp i deres drøm om medalje.

– Jeg er en outsider

Med hver sin pallplass i det siste tellende løpet før OL i PyeongChang har den indre gnisten blitt tent. Pallplassen har gitt løperne troen på egne muligheter.
– Målsetningen er medalje. Det er det, absolutt. Jeg vet at hvis jeg får til et fullklaffløp kan alt skje, og hvis det skjer er medalje innen rekkevidde, sier en optimistisk Hege Bøkko til Eurosport.no, som får med seg lagvenninen i den vurderingen:
– Selvfølgelig drømmer jeg om medalje. Jeg har vært i nærheten av det, og vist at jeg har det inne flere ganger. Jeg må få alt til å klaffe, og da tror jeg det kan være innafor, beretter Ida Njåtun bestemt.
De meddeler åpenhjertig at sesongen ikke har svart til forventningene og potensialet de føler de besitter. Likevel utdyper de entusiastisk rundt det kommende OL-et, nettopp fordi pila har pekt rett vei utover vinteren.

«Det sitter i hodet»

– Jeg føler jeg ikke har fått det ut ett hundre prosent, før nå i Erfurt. Der satt det meste, selv om det var noe smårusk, og det er en deilig følelse å vite at jeg har det inne. Får jeg ut det i OL kan det bli veldig, veldig bra, sier Bøkko, med referanse til andreplassen på 1000-meteren i Tyskland 21. januar.
Njåtun på sin side ble nummer tre på 1500-meteren dagen før, og for henne utløste det en sammenblanding av opparbeidet frustasjon og spontan glede.
– Fjoråret var ganske tungt, men nå etter jul har jeg følt at det har begynt å flyte bedre og bedre. Jeg tror ikke det er tilfeldig, men ting må stemme både fysisk og teknisk. Det sitter i hodet det å komme helt opp der, forteller hun, når hun bes om å vurdere egne sjanser under OL.
– Min største mulighet til å hevde meg blir på 1500-meteren, legger Njåtun til.

Topp seks innen rekkevidde

Mikael Flygind Larsen, Eurosports skøyteekspert under lekene i PyeongChang, er oppspilt over Bøkkos og Njåtuns entusiasme.
Men optimismen tatt i betraktning tror han forhåpningene om medalje kan bli vel langt å strekke seg etter.
– Realistisk sett er det nok ikke medaljesjanse på disse to, men topp seks kan være innen rekkevidde. Begge sikret pallplasser i siste verdenscupløp, ja, men da manglet en god del løpere, sier Flygind Larsen til Eurosport.no, som trass sin prognose ikke legger skjul på at større undere har forekommet tidligere.
– Hege er i framgang nå, og med sin toppfart er 1000-meteren hennes beste distanse. Skal det bli medalje må hun løfte seg mange hakk, noe vi ikke kan forvente, men heller ikke utelukke.
Den tidligere skøyteløperen mener med det Bøkko er en potensielt større medaljekandidat enn lagvenninen. Samtidig har han også en patriotisk tro på Njåtun.
– Det løsnet skikkelig for Ida i siste verdenscupløp. Etter flere sesonger hvor ting har gått tungt viste hun at formen virkelig er på rett vei. Ida har enorm kapasitet på 1500-meter og er en slags joker. Men topp seks for henne vil være et meget godt resultat, sier Flygind Larsen.

– Ekstremt stort å representere Norge

Sammen med resten av skøytelandslaget er Bøkko og Njåtun på plass i OL-leiren. I de påfølgende dagene sikter de seg inn mot sine respektive øvelser, og når øyeblikket endelig er inne for at startskuddet lyder, vil de med stolthet ikle seg den norske skøytedressen.
– Det betyr ekstremt mye at man har muligheten til å representere landet sitt i et OL. Jeg er stolt av at jeg får lov til å gjøre det, for tredje gang, sier Bøkko.
Det samme er lagvenninnen Njåtun.
– Det er klart jeg syns det er veldig gøy. Det er ikke mange som får muligheten til det, så det å få være en av de som får reise er for meg veldig stort.