Populære sporter
All sport
Vis alt

Multitalentet nær sjokk-medalje: Bestemte seg for heftig progresjon

Magnus Mjaaland

Oppdatert 13/02/2022 klokken 00:59 GMT+1

Den norske skøytestjernen Peder Kongshaug, som gikk et kanonløp i 1500 meteren på tirsdag, snakker med Discovery om OL-drømmen, hvordan det er å være det nye skøyte-talentet i Stavanger og om sin imponerende skøytekarriere så langt.

Peder Kongshaug

Foto: Getty Images

Det er ny stjerne i den norske skøyteverdenen og det er Peder Kongshaug. 20-åringen fra Stavanger fikk en fantastisk OL-debut på tirsdagens 1500-meter.
Dessverre for nordmannen røk medaljen med minst mulig margin. I mål var han bare 15 hundredeler fra bronsemedaljen.
Før OL snakket den unge stjernen med Discovery om OL-drømmen og karrieren så langt.
– Du kan bare flyte og på en måte se at tribunene forsvinner i sidesynet.
Det er sånn Kongshaug beskriver hvordan det føles ute på isen på toppnivå i skøyting.
– Det er vanskelig å få folk til å forstå hvordan det føles, det er veldig få som har den riktige «feelingen» på skøyter. Det er en veldig teknisk krevende idrett, men når man først mestrer den, så er det en ganske utrolig følelse. Du kan liksom ha det «smooth» i 50 kilometer i timen. Så det er en ganske «fet» idrett å drive med.
Saken fortsetter under videoen:
picture

Her Nils van der Poel setter ny verdensrekord

Enorm progresjon

Skøyteløperen fra Stavanger er bare 20 år gammel, men han har oppnådd mye allerede. Kongshaug ble kåret til juniorverdensmester i 2020, har norsk rekord i lagtempo og er norgesmester på 1500 meter.
Og tirsdag var han bare 15 hundredeler fra sensasjonell medalje i en fantastisk OL-debut. Og progresjonskurven har vært bratt.
– Min skøytekarriere har gått veldig en vei. Jeg har ikke møtt mye motstand eller hatt dårlige år, så jeg har vært veldig heldig. Jeg har vært veldig opptatt av at jeg for hvert år som går skal ta nye steg og så sette meg nye mål som blir litt og litt tøffere. Jeg husker at første gang jeg satte meg et sånt mål var å kvalifisere meg til junior-verdenscupen. Året etter bestemte jeg meg for å være med å kjempe om gode plasseringer blant topp fem eller ti, og året deretter skulle jeg vinne.
– Nå kjører jeg samme måte på seniornivå. Det første året skulle jeg kvalifisere meg til verdenscup og til VM. Det neste året skulle jeg være med å kjempe om gode plasseringer, og året deretter skulle jeg være med å kjempe om pallplasseringer. Så langt har det gått veldig bra. Det ser lyst og enkelt ut når man har sånn progresjon, men det ligger veldig mye bak det. Det er ekstremt mange timer med trening og mye nedprioritering av andre ting man kanskje skulle ønske å være med på, forteller han til Discovery.

Sterk vilje

Bak denne suksessen ligger to ting; talent og en sterk vilje.
– Jeg er veldig sikker på hva som er best for meg selv og jeg villig til å gjøre det som er best for meg selv. Som idrettsutøver så må man være litt egosentrisk. Selvfølgelig så må man prøve å passe på at man setter pris på og verdsetter alle rundt seg. Men man må ta noen kjipe valg som kanskje å nedprioritere tid man bruker med andre rundt seg. Jeg må til enhver tid tenke på hva som vil gjøre meg til den beste idrettsutøveren. Og det gjør jo at jeg kanskje må være å være litt bestemt. Men jeg tror det kan være en god ting.
Akkurat dette har hjulpet Kongshaug med å takle både oppturer og nedturer i en sport som til tider kan være veldig marginal.
– Det med at det er en veldig marginal idrett, det er helt riktig. Det er ofte tideler eller hundredeler som skiller. En liten feil, så er du ute. Men det kan man ikke tenke for mye på. Jeg har aldri gått i et løp og vært nervøs for å falle. Hvis man er det, da har du tapt før du starter. Men det er egentlig litt spesielt i OL.
– Det er såpass stort, så man må prøver å ikke overdramatisere det og heller bare tenke at det et vanlig løp. Og det føler jeg at jeg har fått til ganske fint, enn så lenge. Det kommer nok til å bli litt verre jo mer det nærmer seg. Men enn så lenge så har vi det veldig gøy i gruppen og i laget. Da blir det ikke så blodseriøst som det kanskje kan virke. Og det kan jo hjelpe på nervene og sånt.
Men stort er det, sier han.
– OL er enda større enn jeg hadde forventet og jeg hadde egentlig forventet at det skulle være ganske stort. Det er heftige greier, denne hallen her er noe av det sykeste jeg sett og det er kult å tenke at den er bygget for oss. Den olympiske landsbyen er også helt enorm. Alt er ganske stort, så det er kult.
Se kanonløpet til Peder Kongshaug. Saken fortsetter etter videoen.
picture

Se kanonløpet til Peder Kongshaug

Hjemmehåp

Kongshaug føler også press, i og med at han representerer hjembyen Stavanger. Men dette er noe han liker og er stolt av.
– Det er veldig stas, jeg er veldig stolt over å kunne representere alt det gode som har skjedd i skøytemiljøet i Stavanger de siste årene. Nå har vi veldig mange som holder på å komme opp. Vi har Marit (Fjellanger Bøhm) som allerede er på et veldig høyt nivå og er her i OL. Det er mange andre som kunne vært meg, så på den måten føler jeg egentlig at jeg bare er en representant for de andre i gruppen.
Og før hans utrolige innsats i 1500-meteren på tirsdag, har gjennombruddet hans i Stavanger vært et av høydepunktene.
– Mitt beste skøyteminne er nok da jeg vant junior-VM, men det klart at det også var helt rått å gå verdenscup i Stavanger foran fulle tribuner og alle kompisene. Jeg har mange venner som er med på å støtte meg og det gjorde det ekstra gøy. Det har jo vært noen år hvor jeg har måttet gi opp en del ting, men kompisene har vært der hele tiden og vært veldig forståelsesfulle. Det har vært viktig for meg.

Multitalent

Men kanskje var suksessen til Kongshaug litt forventet. Han har prestert i alle sportene han vært innom og har tidligere blitt kåret til regionsmester i skøyting, fotball og stuping.
I tillegg er han både skoleflink og musikalsk.
– Jeg tok pianotimer da jeg var yngre, men så syntes jeg at det var kjedelig med noter og sluttet. Men jeg begynte igjen senere da jeg fant en pianolærer som var veldig forståelsesfull for at jeg ikke var så interessert i noter og lot meg bruke gehør istedenfor noter. Så nå er det sånn at hvis noen spiller en sang, så kan jeg spille den etterpå. Det er noe jeg verdsetter veldig mye, at jeg kan sette meg ned med et piano og slappe litt av.
– Men det som ingen vet om den seieren i stuping, er at det var bare to deltagere, flirer Peder.
Men multisport-bakgrunnen hans har hjulpet ham å beholde idrettsgleden, sier han.
– Jeg har vel vært nesten innom alle sporter en kan tenke seg, og det var fotball jeg så på som den fremtidige hovedsporten fram til jeg oppdaget skøyter. Jeg holdt lenge på med begge inntil jeg skjønte at jeg måtte velge, og da bestemte jeg meg for skøyter. Jeg var egentlig ikke et stort talent da jeg begynte, men jeg trener hardt og så har jeg min idrettsglede. Det å prøve ut mange forskjellige sporter gjør deg allsidig og lærer deg å takle det meste, og det kan jo være viktig i en så teknisk idrett som skøyter.
PROGRAM OG TV-OVERSIKT: Slik ser du OL i Beijing

Hva med resten av OL?

Kongshaug forbedrer seg raskt og det er ikke utenkelig at det blir en medalje i OL, noe vi så på 1500-meteren på tirsdag.
Se hva Kongshaug sa etter løpet. Saken fortsetter etter videoen.
picture

Kongshaug etter kanonløp: – Vanskelig å vite hva man skal føle

En ny medaljesjanse kommer snart når den norske troppen skal gå kvartfinaler i lagtempo søndag klokken 14.
– Min største medaljesjanse er nok lagtempo. Det at jeg er en del av et lag gjør meg litt ekstra nervøs, for jeg vil jo ikke ødelegge for andre. Men det gjør det jo ekstra spennende også, og jeg håper jo selvsagt at jeg går bra.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame