Thingnes Bø tangerte VM-rekord: – Fått ut mitt beste potensial

Joakim Opphus

Oppdatert 19/02/2023 klokken 13:52 GMT+1

Joahnnes Thingens Bø klarte ikke å ta igjen Sebastian Samuelsson og Martin Ponsiluoma på den siste runden og måtte ta til takke med bronse på fellestarten i VM. Medaljen sørget likevel for at nordmannen tangerte VM-rekorden til en annen norsk skiskytter.

Johannes Thingnes Bø

Johannes Thingnes Bø bommet på det aller siste skuddet på siste skyting under dagens fellesstart. Den svenske duoen Sebastian Samuelsson og Martin Ponsiluoma klaffet begge ned alle fem blinkene og ledet med sju sekunder ut fra skytingen.
Thingnes Bø jaget den svenske duoen, men med seks VM-løp i beina klarte ikke engang supermannen fra Stryn og hentet inn svenskene. Samuelsson med kallenavnet «Silver-Sebbe» gikk inn til sitt første individuelle mesterskapsgull. Han var en del av det svenske laget som vant OL-gull på stafett i Pyeongchang i 2018.
Ponsiluoma holdt også unna for nordmannen og tok sølvet.
– Jeg måtte jobbe bra med hvert eneste skudd og jeg fant ikke den raske rytmen som jeg har hatt på de andre seriene de foregående dagene, men jeg ga det virkelig en sjanse og på det siste skuddet bommet jeg langt ned høyre, sa Thingnes Bø til NRK om den siste skytingen.
– Det var ikke at jeg dro meg ut. Jeg så det hvite og så skjøt jeg, men sånn er det. Man henger ikke helt med når man er sliten.
Sturla Holm Lægreid gikk inn til 4.plass, mens Tarjei Bø ble nummer 9. Johannes Dale endte på 11. plass foran Vetle Sjåstad Christiansen som tok 12. plassen. VM-debutant Endre Strømsheim gikk inn til 15. plass.

Tangerte VM-rekord

Bronsen var Thingnes Bø sin sjuende medalje av sju mulige i mesterskapet i Oberhof. Han har vunnet alle de individuelle startene i mesterskapet før dagens fellesstart og kunne blitt historisk som den første til å vinne alle fire individuelle renn i et VM og seks gull totalt, men på det aller siste skuddet på siste skyting røk gullet for stryningen.
29-åringen tangerte likevel Marte Olsbu Røiseland sin rekord som den eneste skiskytteren med medalje i samtlige øvelser i ett og samme VM. Olsbu Røiseland klarte bragden i VM i Anterselva i 2020 med fem gull og to bronse.
– Det er kjempestort. Det er jo på mange måter isolert sett et medalje mål på alle løp. Du har likevel ikke med deg et mål om å ta sju medaljer. Jeg har vært fokusert hele veien. Jeg har fått ut mitt beste potensial og det synes jeg fikk i dag og, sa han til NRK.
Thingnes Bø endte med fem gull, ett sølv (stafett) og én bronse (fellesstart) i mesterskapet i Oberhof.

Siste skuddet

Ved første skyting var det den regjerende verdensmesteren Sturla Holm Lægreid som var stødigst av de norske utøverne. Han var den eneste norske som sto for fullt hus og etterlot et gap på 21,7 sekunder ned til gullfavoritten Thingnes Bø.
Tilbake på standplass for den siste liggende skytingen ble det nok en strafferunde på Thingnes Bø, men også Lægreid. Dermed ble de to norske satt i en jagende posisjon opp til teten.
Til tredje runde på standplass hadde Thingnes Bø tettet til en luke på 23, 5 sekunder. Rolig og kontrollert var han for raskest og sikrest med børsa og gjeninntok ledelsen.
På siste skyting før målgang ble ville det ikke historie la seg skrive. Thingnes Bø ble nok en gang sendt ut på en strafferunde, mens svenskene Martin Ponsiluoma og Sebastian Samuelsson skjøt fullt hus. Med et for stort gap opp til svenskene måtte stryningen innse at det ble en bronse.