Thingnes Bø kom til mål i ensom majestet i Anterselva etter gode etapper av alle de fire norske løperne. Italia tok sølvet, mens Tsjekkia tok bonsen.
Seiersmarginen ble til slutt på 15,6 sekunder.
– Helt fantastisk. Med disse jentene og en bror også på laget var dette målet vårt og ikke minst drømmen vår, sa Tarjei Bø til NRK da gullet var klart.
Skiskyting
Norsk spurtduell i VM: Sølv til Tandrevold og bronse til Eckhoff
21/02/2021 PÅ 12:18
– Dette føles så bra. Det er alltid mye press rundt det første løpet. Alle vil ha dette gullet, sa en glad landslagstrener Siegfried Mazet.
Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og ankermann Thingnes Bø forsvarte dermed det norske gullet på den blandede stafetten fra fjorårets VM i Östersund.
Gullet var Norges femte i VM-historien i blandet stafett.

«Gira» Olsbu Røiseland

Marte Olsbu Røiseland innledet stafetten for et favoritt-tippet norsk lag og var offensiv i skisporet. Inn mot første skyting slapp hun seg litt tilbake i feltet, men svarte med å skyte fem blanke treff fra skive én.
Også på stående skjøt Froland-jenta godt tross ett ekstraskudd. Dermed bekreftet Olsbu at våpenproblemene hun hadde inn mot sesongens høydepunkt er tilbakelagt. Så sent som tirsdag måtte 29-åringens børse i hui og hast sendes til Tyskland for reparasjon.
Til veksling kom Olsbu først og sendte Eckhoff ut i knapp ledelse foran Italia.
– Kjempemoro. Jeg var veldig gira før start, og har fått spørsmål om hvorfor Lisa Vittozzi alltid veksler først i mixed stafett. Det hadde jeg lyst til å gjøre noe med, smilte sørlendingen til NRK.

Eckhoff briljerte på stående

Langt verre gikk det for en av de andre forhåndsfavorittene på åpningsetappen. Julia Simon måtte ut i strafferunden på liggende skyting og ødela i realiteten Frankrikes medaljemuligheter.
Tiril Eckhoff måtte ha to ekstraskudd på sin liggende skyting og havnet noen små sekunder på etterskudd, men på stående beviste 29-åringen hvorfor hun har vært verdens beste kvinnelige skiskytter denne vinteren.
Etter en formidabel serie sendte hun Tarjei Bø ut 11,6 sekunder foran forfølgerne.
– Det verste er egentlig å gå mixed stafett, for da er det ekstra press på at vi skal ta gullet. Jeg er veldig fornøyd med at jeg holdt meg unna strafferunden og går inn i tet, sa Eckhoff til NRK.

Avgjorde

Storebror Bø fortsatte der jentene slapp. Han holdt innledningsvis konkurrentene på behørig avstand og prikket inn fem solide treff på liggende. På stående måtte stryningen ha to ekstraskudd og slapp Italia og Tsjekkia forbi seg med noen små sekunder.
Til veksling kom han likevel i tet. Kun italienske Lukas Hofer hang med.
Dermed gjensto kun ankeretappen der Thingnes Bø avgjorde stafetten tross to ekstraskudd på siste skyting. Den ferske pappaen er av mange spådd å bli VM-konge i Anterselva. Mesterskapet kunne i hvert fall ikke startet bedre.
VM fortsetter med sprint for kvinner fredag. Der må Tiril Eckhoff finne seg i å være blant de aller heteste gullkandidatene.
(©NTB)
Skiskyting
Norsk gull på VM-stafetten
20/02/2021 PÅ 12:30
Skiskyting
Knallsterk Tarjei Bø vant fellesstarten i Oberhof
17/01/2021 PÅ 12:35