Det norske laget gikk inn til en 13. plass på kvinnenes verdenscupstafett i tyske Hochfilzen søndag. Det er det dårligste noensinne.
Det norske laget var fem minutter og 13 sekunder bak vinneren Tyskland i mål.
Utenom Tirill Eckhoff som stod over stafetten, stilte Norge med det som i utgangspunktet var et toppet lag, med Ingrid Landmark Tandrevold, Hilde Fenne, Synnøve Solemdal og Marte Olsbu i den rekkefølgen.
Skiskyting
Russisk lag strykes: Norge får stafettsølv fra OL i 2014
20/05/2022 KLOKKEN 11:37
At kjempesmellen skjer med et lag der trolig tre av fire kommer til å gå for Norge i OL, bekymrer Eurosports skiskytterekspert, Martin Eng.
– At det er det laget som leverer dette, er litt skremmende, sier Eng til Eurosport.no
Solemdal, som gikk tredjeetapppen og måtte ut i tre strafferunder, var naturligvis svært skuffet etter søndagens stafett.
– Jeg var stressa og hadde null kontroll på standplass. Jeg er lei meg for at jeg ikke klarer å levere bedre. Dette var en kollektiv kollaps. Vi har vist at vi kan bedre en dette, men akkurat nå er det ikke kjekt, sier Synnøve Solemdal som måtte ut i tre strafferunder til NRK.
Eng mener det søndag gikk løs på stoltheten til både jentene og Norge som skiskytternasjon.
– Det er klart det er krise at Norge nesten blir tatt igjen med en runde og må bli fjernet fra løypene. I dag var ikke damene på nett. Norge er en nasjon som skal kjempe om pallplass i hver distanse de går, sier Eng.

Gir godkjent til debutanten

Den tidligere skiskytteren mener at Tandrevold, som gikk sin første stafett for Norge i verdenscupen, får godkjent. Hun var den eneste av jentene som ikke måtte ut i strafferunde, men brukte fire ekstraskudd på sin etappe og vekslet som nummer ti – 40 sekund bak lederen.
– Det å gå en førsteetappe er veldig avkledende, og hun går mot gode skyttere og skal starte ballet for Norge. Hun får godkjent, og viser at hun er et kjempetalent, sier Eng.
For etter en sesongstart som har vært fantastisk sett med norske øyne, med flere pallplasseringer til Solemdal og Olsbu, synes Eng det var både overraskende og skuffende å se hvordan de mer rutinerte norske løperne leverte søndag.
– Hilde Fenne kollapser helt og skyter dårlig både på liggende og stående, og ødelegger stafetten for både seg selv og for laget. Synnøve skuffer også veldig, og bør nullstille og gjøre et godt løp uansett utgangspunkt. Olsbu slipper litt unna i dag og kan tusle rundt og ikke bruke krefter fysisk, sier Eng.
– Jeg fikk ingenting til. Jeg hadde ikke kontroll i det hele tatt. Jeg var helt ute av det. Det var bare dritt alt samen, sa Fenne til NRK etter sin etappe.

Tror smellen kan være nyttig

Nå tror han likevel at de norske jentene kan få en positiv effekt etter dagens «kilevink».
– Det høres kanskje rart ut, men dette kan være nyttig. Nå skjerper de seg veldig til neste løp. Det kan gjøre noe med «mindsettet» fremover. De kommer til å stille mer skjerpet neste gang, sier Eng.
Han er likevel positiv med tanke på norske prestsjoner på kvinnesiden i OL.
– Norge skal fortsatt kjempe om medaljer i OL. Det mener jeg bestemt. Det er fortsatt ikke krise, men de må evaluere godt og finne ut hva som gikk galt.
Skiskyting
IBU utestenger Russland og Hviterussland
02/03/2022 KLOKKEN 08:43
Skiskyting
Jubler over gladnyhet: – Står på dag og natt
01/03/2022 KLOKKEN 12:49