På siste styremøte i østerrikske Hochfilzen besluttet (IBU) kun å degradere det russiske skiskytterforbundet (RBU). Det betyr egentlig bare at russiske ledere mister stemmeretten ved IBU-kongressen i den kroatiske byen Porec i 2018.
I motsetning til IOC, som sanksjonerte flere profilerte idrettsledere som kan knyttes til organisert doping i Russland, velger IBU altså ikke å straffe noen ledere i det hele tatt.
Etter styrebeslutningen i IBU sa riktignok Besseberg til NRK at Russland må følge opp krav om et bedre antidopingarbeid og at IBU vil vurdere utestenging av Russland på et senere tidspunkt, men ikke før sesongen er slutt. Russland kan heller ikke tildeles nye IBU-arrangement så lenge de er degradert, ble vi fortalt.
Skiskyting
IBU utestenger Russland og Hviterussland
02/03/2022 PÅ 08:43
Det er mye som skurrer i disse beslutningene.
Etter at PR-tåka til IOC hadde lagt seg 5. desember i år, der IOC endelig kom med sin dom over Russland etter å ha gransket alle anklagene mot Russland de siste par årene, ble det klart for de fleste at IOC egentlig behandlet Russland svært mildt. Det er reaksjonene fra Russland en god indikasjon på.
Les også: Boikotter verdenscuprenn i Russland

Fornøyde russere

Russland vil ikke boikotte lekene, og den suspenderte lederen for Den russiske olympiske komité (ROC) Aleksander Sjukov har sagt at Russland kommer til å sende 200 utøvere til OL i Pyeongchang - en av de største kontingentene noen gang. En grunn til denne beslutningen er at IOC, selv om de har suspendert ROC, lar de russiske utøverne kalle seg «olympiske utøvere fra Russland». IOC lar med andre ord et suspendert land få bruke navnet sitt. Det har aldri skjedd før.
At IBU er mildere i klypa enn IOC i denne saken er kanskje ikke så overraskende, men allikevel alvorlig. Det foreligger grove anklager mot det russiske skiskytterforbundet i tilknytning til OL i Sotsji og dette er informasjon som Besseberg og hans kolleger i IBU-styret må kjenne til. Hvis ikke, kan jeg komme med litt informasjon her:
Vi har fått tilgang til en del av avhøret Grigorij Rodtsjenkov ga til den ene av IOC-kommisjonene (Oswald-kommisjonen) og som spesielt tar for seg skiskyting under OL i Sotsji (VG og NRK har formidlet deler av innholdet i dette avhøret tidligere). Det er mildt sagt dyster lesning og burde ført til langt mer frustrasjon i IBU enn det styrevedtaket i Hochfilzen forteller oss. Det ser rett og slett ut som at Besseberg og co ikke har fått med seg innholdet i dette dokumentet.
(se deler av vitnemålet til Grigorij Rodtsjenkov – saken fortsetter under)
https://i.eurosport.com/2017/12/13/2228607.jpg

Russisk skiskyting klistret til systematisk doping

I referatet (som i utgangspunktet handler om den russiske skiskytteren Olga Zaitseva, som la opp i 2015 og som av IOC er fratatt alle plasseringer og medaljer hun tok under OL i Sotsji) står det at det systematiske dopingprogrammet som ble styrt fra antidopinglaboratoriet i Moskva under ledelse av Grigorij Rodsjenkov, startet i 2010 i forbindelse med VM i Khantij-Mansjisk i 2011.
– Rodionova (nestlederen i det som kan kalles det russiske Olympiatoppen, red. anm.) spurte meg om jeg kunne forberede et spesielt dopingprogram for å hjelpe laget (det russiske skiskytterlandslaget, red.anm). Jeg laget en plan, som blant annet besto i et regime med veksthormoner, EPO med høy kvalitet og sportsvitaminer, sier Rodtsjenkov til Oswald-kommisjonen.
Det var i dette tidsrommet Rodtsjenkov utviklet den mye omtalte hertuginnecocktailen (Duchess Cocktail) fordi han mente at skiskytterne brukte for mye av EPO med for dårlig kvalitet. Cocktailen som besto av de tre steroidene oxandrolone, methenolone og trenbolone skal ha blitt brukt av over 30 russiske utøvere under OL i Sotsji, ifølge McLaren-rapporten.
I et av vedleggene (vedlegg 2) til Rodtsjenov-referatet finner vi en liste over mannlige og kvinnelige skiskyttere som har avgitt rene urinprøver som skulle fryses ned for senere å byttes ut med positive dopingprøver.
(se listen over urinprøvene – saken fortsetter under)
https://i.eurosport.com/2017/12/13/2228600.jpg
– Jeg husker spesielt at hele det russiske skiskytterlandslaget […], brukte hertuginnecocktailen før lekene i Sotsji, sier Rodtsjenkov videre til Oswald-kommisjonen.
Rodtsjenkov forteller også i avhøret at han er overrasket over at skiskytterne brukte EPO etter sesongslutt og at han skjulte to positive dopingprøver (en mannlig og en kvinnelig) etter det russiske mesterskapet i desember 2013.
Det er disse opplysningene som har ført til at IOC har kastet ut skiskytterne Yana Romanova, Olga Vilukhina og Olga Zaitseva på livstid og fratatt de stafettsølvet fra OL i Sotsji, og til at tre ansvarlige personer med direkte tilknytning til IOC er suspendert fra IOC-verv eller utestengt på livstid:
Russlands visestatsminister og tidligere sportsminister, Vitalij Mutko er utestengt på livstid. Presidenten i den russiske olympiske komité (ROC) og IOC-medlemmet, Alexander Sjukov er suspendert fra IOC, og lederen for Sotsji-OL, president i ishockeyforbundet KHL, Dimitrij Tsjernysjenko får ikke lenger lede evalueringskomitéen til Beijing-OL i 2022.

Sentrale personer går fri

I denne settingen velger IBU å skåne sine egne ledere, selv om det finnes flere opplysninger i dag enn det gjorde for et drøyt halvår siden, da det virket som IBU tok dopinganklagene på alvor.
I september i fjor ga IBU verdensmesterskapet i skiskyting 2021 til russiske Tjumen, selv om IOC hadde advart alle særforbundene mot å gi mesterskap og store arrangementer til Russland på grunn av dopingavsløringene som var under opprulling. Etter alle avsløringene om russisk doping fra desember i 2016 sa Tjumen allikevel fra seg verdensmesterskapet fordi IBU truet med å legge VM til en annen by.
I år er verdenscupavslutningen i skiskyting i Tjumen og på spørsmål om IBU har vurdert å flytte verdenscupavslutningen til et annet sted svarte han at det er et arrangement som er tildelt tidligere og som ikke har noe med saken å gjøre.
Virkelig?
Det er verdt å merke seg at visepresident i IBU er Viktor Majgurov som i dag bor i Kantij-Mansijsk (der det systematiske dopingprogrammet til de russiske skiskytterne skal ha startet i 2010) og har vært med på å arrangere verdenscuprenn der i mange år. Majgurov har vært visepresident i det russiske skiskytterforbundet de fire siste årene og ble i september 2014 valgt til visepresident i IBU.
Med de opplysningene som har kommet frem den siste tiden er det rart at vedkommende i det hele tatt får være med i styremøter i IBU og at IBU ikke velger en annen arrangør for det siste verdenscuprennet. I hvert fall bare for syns skyld.
Under lekene i Sotsji var oligarken og milliardæren Mikhail Prokhorov president i det russiske skiskytterforbundet. Han er i dag eier av NBA-laget Brooklyn Nets. Rett etter OL i Sotsji tok Alexander Kravtsov over som president. Begge disse dras inn i dopingavsløringene av varsleren Grigorij Rodtsjenkov. Alexsander Kravtsov var delegasjonslederen til den russiske OL-troppen under OL i Sotsji.
I et intervju med New York Times i begynnelsen av desember sa Grigorij Rodtsjenkov at han titt og ofte snakket med Kravtsov om bruk av prestasjonsfremmende midler generelt og om Sotsji spesielt. Han forteller også at sjåføren til Kravtsov fraktet FSB-agenter (tidligere KGB) til og fra dopinglaboratoriet i forkant av lekene for at de skulle finne ut av hvordan de skulle åpne urinbeholderne til dopingprøvene.
Alexander Kravtsov utnevnte Olga Zaitseva til midlertidig damelandslagstrener i skiskyting da hun la opp skiskytterkarrieren i 2015.
Les også: Slik kan Trump stoppe amerikanske utøvere fra å delta i OL

Uvitende skiskytterpresident

Dagen før IOC kom med sine straffereaksjoner mot Russland sa Anders Besseberg at han ikke hadde noen mistanker til at lederne verken på sportslig eller politisk plan var involvert i doping i forkant og under lekene i Sotsji.
Nå når innholdet i granskningen til IOC er kjent og IOC har innrømmet at dette er den største svindelen i OL-historien, hadde det vært på sin plass at IBU ga de russiske skiskytterlederne en reprimande og en straff som viser at de tar dopingproblemet i russisk skiskyting på alvor. Men det virker ikke som de tar opplysningene som har kommet fram på alvor.
– Det er alvorlige anklager. McLaren-rapporten sier klart at de har en rekke indisier, og de siste uttalelsene til Rodtsjenkov som du viser til, er vel også på indisienivå slik jeg betrakter det. Det må først foreligge en rettskraftig dom før vi, IBU, får saken på vårt bord, sa Besseberg til NRK.

Ansvarsfraskrivelse

IBU trenger ingen rettskraftig dom for å suspendere personer som kan mistenkes for å ha vært med på statsstyrt doping. Utøvere suspenderes i dopingsaker før det foreligger dom. Det er for å være på den sikre siden. Hvorfor gjelder ikke det samme for lederne?
Og å kalle det som kommer fram i IOCs-granskningskommisjoner for indisier er å bagatellisere det vi er vitne til i disse dager og det ligner mer på en ansvarsfraskrivelse enn som et forsøk på å rydde opp.
Med det puslete styrevedtaket i Hochfilzen viser IBU egentlig at de bare ønsker å gå videre raskest mulig og minst mulig smertefritt og at de ikke ønsker å pille mektige personer i skiskyttermiljøet på nesa.
Anders Besseberg har vært president i IBU siden forbundet ble opprettet i 1993 og sitter også i WADAs Foundation Board (WADAs styre) (sammen med kulturminister Linda H. Helleland). Vi forventer mer av ham og hans likesinnede i situasjoner som denne.
Skiskyting
Jubler over gladnyhet: – Står på dag og natt
01/03/2022 PÅ 12:49
Skiskyting
Landslagssjefen bekrefter: – Alle elitetrenerne tilbys nye fireårs kontrakter
28/02/2022 PÅ 11:19