PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no):
Foran herrenes fellesstart i skiskyting søndag var Martin Fourcade og Johannes Thingnes Bø utpekt som de to store favorittene. Nordmannen skjøt seg dessverre bort, mens Fourcade levde opp til forventningene. Franskmannen var med i kampen om seieren helt til mål og sikret sitt andre gull i PyeongChang, etter en intens innspurt mot tyske Simon Schempp, som tok sølvet.
Bronsemedaljøren var kanskje noe mer overraskende, for da Thingnes Bø skuffet var det en annen nordmann som tok ansvar. Emil Hegle Svendsen ble Norges mann i dag, etter et solid løp og gode, gamle Svendsen-takter underveis.
PyeongChang
Skiskyttere boikotter verdenscup i Russland
24/02/2018 PÅ 12:22
Inn til siste skyting lå nordmannen et stykke bak teten, men da flere av utfordrerne bommet og måtte ut i strafferunder, grep trønderen muligheten og plaffet de fem blinkene rett ned.

– For en strålende dag

Ut på sisterunden gikk Svendsen sammen med Benedikt Doll og Erik Lesser på henholdsvis tredje-, fjerde-, og femteplass. Underveis på de siste tre kilometerne lå de og lurte på hverandre, inntil nordmannen satte inn rykket like før mål. Med det sikret Svendsen bronsen, og Norge nok en medalje i årets olympiske leker.
– Herlig gjort av Emil, fantastisk gjort, utbrøt Eurosports kommentatorer da Super-Svendsen kunne juble over målstrekken etter å ha tatt den etterlengtede medaljen.
– Denne dagen er strålende. Vi får medaljen vi ønsket, la ekspert Martin Eng til.
Med Svendsens bronsemedalje i Sør-Korea tangerer Norge allerede med en uke igjen av mesterskapet den høyeste medaljefangsten vi noen gang har hatt: 26 i tallet.
Og for å krydre dagen ytterligere må det også nevnes hvilken spesiell dato 18. februar er for den 32-årige norske skiskytteren.
18. februar for åtte år siden tok Emil Hegle Svendsen OL-gull i Vancouver. Og i 2014 på nøyaktig samme dag, ble Svendsen OL-mester i Sotsji.
Hvilken historie.
Se sammendraget fra skiskytterherrenes fellestart:

Det så ikke lyst ut fra start

Det ble en nervepirrende fellesstart for alle involverte. Fourcade satte fart umiddelbart ut på de første tre kilometerne, men klarte ikke å skaffe seg en nevneverdig luke. Inn til første skyting kom hele feltet nogenlunde samlet, med alle de norske innenfor 5,5 sekunder opp til ledende Fourcade.
Johannes Thingnes Bø og Erlend Bjøntegaard maktet fem treff på første liggende, mens Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø måtte tåle en tur i strafferunden. Det samme måtte Fourcade, som med det gikk ut 25 sekunder bak teten sammen med de to norske.
– En utrolig dramatisk førsteskyting. Fourcade bommet OG måtte ned på rompa, kommenterte Asbjørn Myhre.
– Heldigvis har vi to nordmenn med, var Engs oppsummering snaut ti minutter ut i løpet.
Se situasjonen her:

Bjøntegaard beste norske

Tyske Benedikt Doll ledet an ut på den andre runden, med Thingnes Bø og Erlend Bjøntegaard hakk i hæl. Gruppa med Fourcade, Svendsen og eldstebror Bø kappet forspranget i to halvveis, og inn til den andre liggende skytingen var franskmannen nesten vis-a-vis konkurrentene.
Bjøntegaard fulgte opp fra det første standplassoppholdet og fylte på ny. 10 av 10 treff på liggende skyting for Kongsberg-utøveren.
– Fullt hus på Bjøntegaard. Ja da, utbrøt Eurosports kommentatorer.
Også Tarjei Bø og Svendsen skjøt fem rett ned, og klarte med det å hekte seg på tetsjiktet igjen. Ut fra stadion gikk de to nordmennene om lag 15 sekunder bak de beste.
For gullvinneren fra normaldistansen gikk det dessverre ikke fullt så bra. Etter to av fire skytinger gikk Thingnes Bø ut 1.14 bak Lesser, med tre sure bom i beltet.
– Utrolig synd. Det var ikke vinden som hadde skylda. Det er rett og slett stang ut for Johannes, kommenterte Morten Hegle Svendsen.

Runde tre

Ut på den tredje runden var det to tyskere som lå i føringen, med Fourcade haltende ni sekunder bak. Det gapet kortet franskmannen fort ned.
Bjøntegaard fortsatte den fine flyten han er inne i, og kom inn til den tredje skytingen i femteposisjon. Med det var 27-åringen vårt største medaljehåp før de siste ti skuddene gjensto, men dessverre for Bjøntegaards del ble det to bom. De andre norske var ikke særlig bedre.
Hegle Svendsen satte fart inn mot skyting nummer tre, og muligens var han litt for dristig. Den rutinerte trønderen dro på seg én strafferunde, og gikk ut 35 sekunder bak som beste nordmann med én skyting igjen.
Fourcade, to ganger OL-sølvvinner på fellesstart, skjøt en rask serie for å sette press på de andre. Kun Erik Lesser og landsmannen Simon Schempp taklet tempoet Fourcade presset på resten, og dannet sammen med franskmannen trioen i tet ut fra den tredje av fire skytinger.
– Er det disse tre det skal stå mellom da? undret kommentatorene på, for avstanden ned til resten begynte på dette tidspunktet å bli nokså stor.

Den avgjørende skytingen

Frankrike og Tyskland holdt pusten før den siste skytingen. Om alle tre ville komme fra det uten bom ville kampen om medaljene vært avgjort da. Men det ble mer drama enn ventet.
– Fourcade og Schempp må ut i runde, og Lesser ut i to. Dette åpner for de andre! sa Asbjørn Myhre med et snev av forhåpning i stemmen.
Med bom på utøverne i tet åpnet det opp for Svendsen, som med fullt hus på siste stående hektet seg på i medaljekampen.
Da de gjenværende tre kilometerne ble tatt fatt på gikk Svendsen ut på fjerdeplass, kun ti meter bak Doll. Sammen i følget lå også Erik Lesser. Med det bugnet det for en utrolig spennende innspurt.
– Taktisk lurt av Emil å ligge i rygg der, sa broren tydelig spent, da de tre skiskytterne innså at de måtte gi opp gullkampen lengre fremme og konsentrere seg om bronsemedaljen.

Da avgjørelsen falt

Helt i front ble duellen mellom Martin Fourcade og Simon Schempp avgjort med minst mulig margin, da det måtte målfoto til for å fatte en avgjørelse.
Hverken Fourcade eller Schempp så ut til å være sikre på seier, men etter litt om og men ble det slått fast at Fourcade hadde centimeterne på sin side. Franskmannen tok gullet.
Litt lengre bak knivet Svendsen om en etterlengtet OL-medalje, og den skulle nordmannen virkelig ha.
Inn mot oppløpet levnet han sine konkurrenter ingen sjanse, rykket fra og gled over mållinjen som nummer tre. Med det var nok en olympisk medalje innkassert for 32-åringen. Gratulerer.
PyeongChang
Fourcade med Klæbo-avsløring: – Det er en stor ære
24/02/2018 PÅ 03:59
PyeongChang
Ekspertens dom: – Det virket som han kanskje gruet seg litt
23/02/2018 PÅ 13:22