PYEONGCHANG (Eurosport.no): – Det er nok ikke tilfeldig. Det har vært flere løpere som har gått raskere i dette mesterskapet enn det de har gjort tidligere, som Samuelsson fra Sverige, Bjøntegaard og Krüger som gjør et fantomløp i tillegg til en ung finne som går mye raskere enn det vi har sett tidligere, sier Eurosports skiskytterekspert Morten Hegle Svendsen.
Løperne han ramser opp har to sentrale ting til felles. De er alle typiske utfordrere som har hatt suksess så lang i OL og de går på ski fra samme fabrikant.
PyeongChang
Skiskyttere boikotter verdenscup i Russland
24/02/2018 PÅ 12:22

Byttet ski rett før OL

Svendsen, som har erfaring som landslagssmører for Norge, har lagt merke til at løpere som går med skimerkene Salomon og Atomic har vesentlig bedre glid enn konkurrentene.
Atomic og Salomon er begge merker som produseres av samme fabrikant og bare en måned før mesterskapet i Sør-Korea valgte Marte Olsbu å bytte til ett av disse merkene, nemlig Salomon.
– Jeg har hatt kjempegode ski. De resultatene jeg har fått hadde vært helt umulige å oppnå uten gode ski. Smørerne og skileverandøren har levert veldig bra så langt i mesterskapet, sier Olsbu til Eurosport.no.
På sprinten gikk hun inn til en noe overraskende sølvmedalje. 27-åringen har lagt merke til at flere av utfordrerne som har hatt suksess så langt i OL, både langrenn og i skiskyting, går på samme type ski.
– Ja, det har jeg. Det er veldig stilig. Jeg synes salomonskiene er veldig gode. Jeg er veldig fornøyd med at jeg byttet til dem og fikk god hjelp av smørerne på landslaget til å ta det valget. For meg handlet det ikke bare om gliden, men også om hvilken struktur skiene har, forklarer hun.

olsbu

Foto: Scanpix

– Helt vanvittig

Under herrenes jaktstart mandag seilte 20 år gamle Sebastian Samuelsson opp og overrasket med en sølvmedalje. Juniorløperen hadde aldri vært på pallen i verdenscupen før mesterskapet i PyoengChang.
I den siste bakken ned mot stadion skle han rett og slett fra tyske Benidikt Doll. Dette mener Hegle Svendsen er et godt bilde på at det er en fordel å gå på disse skiene i den sør-koreanske snøen. Konkurrentene la også merke til det samme.
– Jeg endte opp med å gå bak ham og jeg kjente at han hadde helt vanvittig god glid, sa Tarjei Bø etter å ha gått inn til en fjerdeplass mandag.

En kombinasjon av kjemiske stoffer

Men det er vanskeligere å konkludere med hva som gjør disse skiene så mye bedre på føret man har i Sør-Korea. Den tidligere landslagssmøreren mener mye tyder på at fabrikanten for skiene har funnet en såle, altså den delen av skia som er i kontakt med snøen, som slår konkurrentenes.
– Det er vanskelig å si akkurat hva det er, men min erfaring tilsier at de har en form for spesialsåle som fungerer veldig godt eller en spesialslip som er forbeholdt Atomic og Salomon. Men mest sannsynlig snakker vi om en såle, sier Hegle Svendsen og legger til:
– Det belegget kan lages av en rekke forskjellige materialer og man kan ha en del forskjellige sammensetninger av kjemiske stoffer når man produserer den sålen. Det er ting man forsker mye på og produsentene prøver alltid å utvikle nye såler. Jeg tror at her har Salomon og Atomic funnet en veldig god kombinasjon som glir svært godt her i PyeongChang.
PyeongChang
Fourcade med Klæbo-avsløring: – Det er en stor ære
24/02/2018 PÅ 03:59
PyeongChang
Ekspertens dom: – Det virket som han kanskje gruet seg litt
23/02/2018 PÅ 13:22