Populære sporter
All sport
Vis alt

Eckhoffs mentale kamp: – Jeg har vært veldig langt nede

Marte Nyløkken Helseth

Publisert 17/02/2018 klokken 18:11 GMT+1

Tiril Eckhoff har slitt med motivasjonen, både tidligere i sesongen og underveis i OL. Så kom meldingen som hjalp henne inn på riktig spor.

tiril eckhoff

Foto: Scanpix

PYEONGCHANG (Eurosport.no): Hun klarte ikke holde tårene tilbake. Men denne gangen var det gledestårer som Tiril Eckhoff slet med å holde tilbake.
– Jeg synes det er så rått at du fikk trua tilbake. Fy flate så god du var altså, sa Eurosports skiskytterekspert, og tidligere lagvenninne, Ann Kristin Flatland til Eckhoff.
Hun slet også med å holde følelsene tilbake da Eckhoff stod i pressesonen etter å ha gått i mål til bronse på fellestarten i OL.

Meldingen som løftet Eckhoff

Hun hadde nemlig god innsikt i hvor langt nede bærumsjenta var før jul. Da hun så Eckhoff gå i mål til en 78.-plass under sprinten i Hochfilzen og ikke kvalifiserte seg til jaktstarten, sendte hun en melding som skulle hjelpe Eckhoff inn på riktig spor.
– Ann Kristin vet hvor tøft jeg hadde det før i sesongen. Ja, jeg har vært skikkelig langt nede. Hun sendte meg melding og sa «nå må du være god og se deg selv i speilet og si at du er god», og det hjalp, sier Eckhoff til Eurosport.no.
Artikkelen fortsetter etter videoen
Landslagsledelsen så seg nødt til å vente med å ta ut Eckhoff til OL helt frem til siste uttak. Hun hadde rett og slett ikke nådd kravene for å kvalifisere seg til OL. En 22.-plass som beste resultat i verdenscupen var langt under det hun har vist i tidligere sesonger.
– Det var litt før jul at jeg ønsket at alt skal være perfekt, og det fungerer ikke i skiskyting når man jobber med så mange elementer som spiller inn, forklarer hun.
I midten av januar kom derimot oppturen og OL-billetten da hun gikk inn til seier på sprinten i Anterselva, 22 dager før ilden ble tent i PyeongChang.

Knekken underveis i mesterskapet

Men heller ikke underveis i OL gikk det veien for 24-åringen. 24.-plass på sprinten, 9.-plass på sprinten og 23.-plass på normaldistansen var ikke det hun hadde sett for seg før mesterskapet.
– Jeg følte at det var litt tøft etter normalen. Jeg følte jeg var der jeg skulle, men bommet. Når man har jobbet hele året for det her og ikke får det til, men det er en så marginal idrett at det nesten er litt rart at jeg har valgt den.
Nok en gang måtte hun ta grep for å klare å løfte seg. Tryggheten på standplass var borte, og da hjalp det lite at formen i sporet var borte. For Eckhoff satt feilene mellom ørene, mens resten av kroppen viste at hun var i god form ute i løypa. Løsningen ble å ta noen lengre samtaler med Olympiatoppens idrettspsykolog, Britt Foxell, og skytetrener Sigfried Mazet.
– Det er veldig fort gjort i et OL at fokuset er på medaljene, men det skal jo være på jobben som skal gjøres, sier Eckhoff.
Etter å ha slitt store deler av sesongen kunne hun senke skuldrene. Målet om å sikre en individuell medalje i OL ble nådd på siste forsøk. Da er det ikke lett å holde gledestårene tilbake.
– Det er innmari deilig. Hvis jeg bare skulle ut og gått langrenn, så hadde jeg vært god her. Men det er det at alt skal være bra om man skal gå et bra renn i skiskyting og nå er jeg stolt over at jeg fikk det til, avslutter Eckhoff.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame