Påtalemyndigheten i Østerrike etterforsker dopinganklager fra skiskytter-VM i 2017 som gjelder fem utøvere og fem ledere på det russiske laget, ifølge nyhetsbyrået DPA.
Russland vant ett gull og én bronse under fjorårets mesterskap i den østerrikske byen. Nå er russerne tilbake i Hochfilzen for å delta i verdenscuprennene som starter torsdag.
Det østerrikske politiet sier at de kun har vært på hotellet for å informere den russiske leiren om at det pågår undersøkelser, og at det ikke er blitt gjort verken ransaking eller avhør. Den russiske leiren påstår derimot at flere utøvere og personer i støtteapparatet har måtte svare på spørsmål fra politiet.
Skiskyting
Norsk spurtduell i VM: Sølv til Tandrevold og bronse til Eckhoff
21/02/2021 PÅ 12:18
Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) opplyser samtidig at det er informert om den pågående aksjonen, men at det ikke har ytterligere kommentarer.

Raser på sosiale medier

Den russiske TV-kommentatoren Dmitrij Gubernjev publiserte torsdag en liste med ti navn. På listen står utøverne Anton Sjipulin, Jevgenij Garanitsjev, Alexander Loginov, Alexej Volkov og Irina Starykh.
Sjipulin og Volkov vant gull på herrestafetten under VM 2017, mens Sjipulin også tok bronse sammen med Loginov i mixedstafett.
Sjipulin raser mot anklagene på sosiale medier og hevder at han aldri har brukt ulovlige midler.
– Jeg har aldri brutt en eneste antidopingregel. Jeg har alltid vært åpen mot alle dopingmyndigheter og institusjoner, sier han.
– Jeg er sint og frustrert over denne heksejakten som nå pågår. Den undergraver ikke bare min tillit til antidopinginstitusjonen generelt, men også skiskyting som sport spesielt. Alle anklager mot meg, selv ryktene mot meg, er bare tull, fortsetter den frustrerte skiskytteren.

Sanksjoner

Til tross for at Sjipulin aldri er blitt tatt eller tiltalt fikk han ikke gå som nøytral utøver under OL i Pyeongchang tidligere i år. I november ble den russiske OL-vinneren Jevgenij Ustjugov og Svetlana Slepzova formelt siktet for brudd på dopingbestemmelsene av IBU.
Det russiske forbundet har allerede fått sanksjoner og er ikke fullverdige medlemmer av IBU. Nasjonen må komme flere krav i møte for å få tilbake statusen, og i mellomtiden vil ingen øvelser i skiskyting bli arrangert i Russland fram til minst 2022.
Det russiske laget fortsetter imidlertid å ta del i verdenscupen og andre internasjonale konkurranser.

– Vil komme reaksjoner

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne, Maria Zakharova, varsler gjengjeldelse dersom anklagene er politisk motivert.
– Hvis det er et politisk element i påstandene, vil det ikke ta lang tid før vi kommer med en reaksjon, sier Zakharova til russisk presse.
Ifølge nyhetsbyrået TASS har russiske diplomater allerede har vært i kontakt med sin østerrikske motpart om saken.
Verdenscuprennene i Hochfilzen starter torsdag med 7,5 kilometer sprint for kvinner. Det skal også gås sprint for herrer samt jaktstart og stafetter for begge kjønn.
(©NTB)
Skiskyting
Norsk gull på VM-stafetten
20/02/2021 PÅ 12:30
Skiskyting
Knallsterk Tarjei Bø vant fellesstarten i Oberhof
17/01/2021 PÅ 12:35