Kraftig vind på Zhangjiakou-stadion sørget for store endringer underveis i mixed-stafetten, og det ble en spinnvill avslutning i kampen om gullet.
Russland, Norge og Frankrike kjempet om de forskjellige pallplassene, men med Johannes Thingnes Bø på den siste etappen, måtte de to andre nasjonene se seg spurtslått i duellen.
Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Thingnes Bø OL-konge
20/02/2022 PÅ 17:17
Dermed revansjerte Norge sølvet fra Pyeongchang i 2018. De regjerende olympiske mesterne Frankrike tok sølvet, mens Russland måtte ta til takke med bronsen.
– Det her er det som går gjennom hodet mitt, sier en gråtkvalt Tarjei Bø til Discovery etter gullet var sikret.
– Stemmen er borte og tårene strømmer. Det var stort, veldig stort for meg. Jeg er i stemmeskiftet og har en lillebror som krysser mållinjen først. Det kunne ikke blitt bedre, fortsetter skiskytteren.

Se seiersintervjuet med Johannes Thingnes Bø her:

Følte seg «dyrisk» før start: – I mitt hode var det bare fremover

Det norske laget bestod av Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø.
Det har vært noen dramatiske døgn for de norske skiskytterne etter ankomst i Beijing. Dagens ankermann er nærkontakt til to koronasmittede, mens Tarjei Bø krasjet stygt under gårsdagens trening.
Dramatikken fortsatte for de norske løperne gjennom hele stafetten.

Mesterlig opphenting etter trøblete start

Marte Olsbu Røiseland fikk en trøblete start på den første etappen med både stavbrudd rett før første skyting og våpenkluss på standplass. Likevel hentet den norske skiskytteren seg mektig inn og gikk ut halvsekundet bak Italia.
På ståendeskytingen leverte Olsbu Røiseland fullt hus uten lading av ekstraskudd, noe som hentet inn alt forsprang til Italia. Norge og Italia gikk ut sammen med Sverige på 3. plass. Samtidig havnet franske Anais Chevalier-Bouchet i strafferunden.
Olsbu Røiseland leverte en fantastisk sisterunde. Hun økte avstanden ned til Italia til 17 sekunder. Hanna Øberg fikk det tungt på den siste runden og tapte et halvt sekund til Norge.
Her brekker Marte Olsbu Røiseland staven og mister irisblenderen:

Trøblete start for Olsbu Røiseland

Eckhoff fikk problemer i vinden

Etter den gode førsteetappen, fikk Tiril Eckhoff et godt utgangspunkt etter veksling. Fossum-løperen økte avstanden ned til Italia inn mot skyting, men havnet i problemer på standplass. Eckhoff bommet på tre av sine fem første skudd og måtte lage ekstraskudd.
Det endte til slutt med én runde for Eckhoff, samtidig som Wierer fylte på sin liggendeserie. Dermed var Italia tilbake i føringen.

Eckhoff gikk en god mellomrunde og gikk inn sammen med Italia til ståendeskyting. Der skulle vinden skape store problemer for 31-åringen. Nok en gang endte Norge i runden, med totalt sju bom på stående. Etter to nye runder i strafferunden, falt Norge et godt stykke ned på resultatlisten, men det var flere som slet med vindforholdene.
– Jeg tror det er den vondeste etappen jeg har gått i livet mitt. Det var helt jævlig, sa Tiril Eckhoff til Discovery etter etappen, som virkelig fikk merke vindendringene underveis i løpet.
Dorothea Wierer klarte å fylle for Italia og gikk ut først. Fem strake treff for Julia Simon sendte Frankrike inn igjen i gullkampen, og gikk ut på 2. plass ut fra den fjerde skytingen.

Jacquelin i runden

Tarjei Bø gikk ut 30 sekunder bak Frankrike, men avstanden til Émilien Jacquelin fortsatte å øke inn til skyting. De fire første nasjonene - Frankrike, Sverige, Italia og Norge - leverte alle feilfritt på liggendeskyting, men farten til Jacquelin gjorde at Norge lå 46 sekunder bak teten etter den femte skytingen.

På ståendeserien skulle resultatlisten nok en gang snus på hodet. Etter to strafferunder på Jacquelin, kom Russland med Loginov inn i tetstriden. Loginov gikk ut i tet sammen med USA. Sverige og Frankrike gikk ut hakk i hæl.

Tarjei Bø unngikk strafferunden, men måtte bruke tre ekstraskudd. Veteranen gikk ut 24 sekunder bak teten.

Ankermannen knuste konkurrentene

Tarjei Bø vekslet med Lillebror Johannes Thingnes Bø 21 sekunder bak teten. Norge brukte kort tid fra veksling til å gå seg opp i ryggen på gruppen som jaget Russland. Eduard Latypov hadde en luke ned til Sverige, Frankrike, USA og Norge.
Alle lagene fylte på ligg, men Thingnes Bø måtte bruke to ekstraskudd og gikk ut 24,6 sekunder bak Russland ut fra den sjuende skytingen, men hadde hentet inn mye inn til den andre skytingen.
Stryningen var i ferd med å levere en fantomserie, men bommet sisteskuddet på stående. En rask lading av ekstraskudd gjorde likevel at Thingnes Bø gikk ut med gullambisjoner, 9,3 sekunder bak Russland. Frankrike gikk ut like bak Russland
Thingnes Bø klemte til ut fra den siste skytingen og kom tidlig opp i rygg på Frankrike og Russland. Rett før oppløpet rykket 28-åringen forbi de to konkurrentene. Dermed kunne de fire norske løperne juble for et gull.

– Det var veldig vanskelig. Da jeg gikk ut fra siste skyting var det veldig hardt. Jeg prøvde å hente Latypov foran meg, men hørte at Johannes kom og da skjønte jeg at det ble sprint, sier Frankrikes ankermann på pressekonferansen etter løpet.
– Jeg visste ikke hvor slitne de to var, men jeg visste at Johannes normalt sett er sterkere enn meg i spurten. Nå er jeg litt skuffet, men samtidig stolt over medaljen, fortsetter den franske 29-åringen.
Mixed stafett kom på OL-programmet i 2014. Da endte det med en suveren seier til det norske laget. I 2018 endte det med sølv, og også da gikk Olsbu Røiseland, Eckhoff og Thingnes Bø.
Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Røiseland OL-dronning
20/02/2022 PÅ 11:12
Beijing 2022
Endte opp med medaljer i alle valører: – Har faktisk gjort det ganske bra
19/02/2022 PÅ 16:06