Olsbu Røiseland tok sølv på sprinten i OL for fire år siden, men var regnet som den store favoritten etter en fantomsesong på øvelsen. 31-åringen leder sprintcupen sammenlagt og står med fire pallplasser på fem sprinter denne sesongen. Fredag innfridde hun alle forventningene.
Marte Olsbu Røiseland leverte en perfekt sprint i Beijing. Ti av ti treff og god fart i sporet gjorde at ingen kunne gjøre noe med verdenscuplederen.
Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Thingnes Bø OL-konge
20/02/2022 PÅ 17:17
Dermed revansjerte hun bronsemedaljen fra normaldistansen, der gullet glapp på siste skudd.
– Jeg hadde så lyst til å få til et sykt bra løp som jeg er fornøyd med, og det er jeg i dag. Det var så deilig å få ned den siste blinken på stående i dag. Du aner ikke, det var bare den beste følelsen noensinne, sier den ferske olympiske mesteren til Discovery.
Program og TV-oversikt: Slik ser du OL i Beijing
Etter den første skytingen kunne det se ut som det gikk mot en norsk-svensk duell, med Elvira Öberg raskest av samtlige ut fra den liggende skytingen. Farten på mellomrunden var derimot ikke høy nok til å holde liv i svenskenes gullhåp.
22-åringen fra Kiruna fylte på stående, men gikk ut 24,6 sekunder bak den suverene norske skiskytteren. I mål var hun 30,9 sekunder bak Marte Olsbu Røiseland, men lillesøster Öberg tok sølvet.
Dorothea Wierer fikk den siste pallplassen etter to fulle hus. Den italienske stjernen var raskest på standplass, men klarte ikke å følge den norske gullvinneren i sporet.
31-åringen fra Froland blir den første norske kvinnelige skiskytteren som tok et OL-gull på sprint. Hun ble også den første som har tatt to OL-gull i samme mesterskap. Som om ikke det var nok, ga sprintseieren det 200. norske gullet totalt i sommer- og vinter-OL.
– Det blir for mye for en enkel sørlending, sier en ydmyk Olsbu Røiseland etter at hun skrev seg inn i historien med gullskrift.
Jeg klarer ikke å skjønne hva som har skjedd, at det blir gull. Jeg har jobbet så innmari hardt og vært så fokusert på å gjøre mitt beste OL. Alt klaffer i dag, fortsetter gullvinneren.

Alt klaffet for Røiseland: – Det blir for mye for en enkel sørlending

Godt utgangspunkt for jaktstarten

Marte Olsbu Røiseland ble eneste norske utøver på pallen, men samtlige har satt seg i en god posisjon før jaktstarten på søndag.
Tiril Eckhoff gikk først ut på sprinten i Zhangjiakou. Skytingen på stående var den beste hun har levert så langt i Beijing, men én bom på begge skytingene gjorde at det ble et stykke ned på resultatlisten i mål. Likevel er hun på skuddhold før jaktstarten, ett minutt og 16 sekunder bak dagens vinner. Det holdt til en 11. plass.
Se OL: Slik ser du OL gratis på discovery+
Ingrid Landmark Tandrevold leverte et knallsterk sprint med to fulle hus. Ut fra andreskyting var hun 33,6 sekunder bak Olsbu Røiseland, men klarte ikke å holde tempoet til landslagsvenninnen. Hun endte på en 5. plass, minuttet bak lagvenninne Marte Olsbu Røiseland.
25-åringen fikk kjenne på høyden og ble liggende i målområdet etter sprinten. Personell fra IBU OG Olympiatoppen måtte hjelpe Bærum-jenta bort fra målområdet. Tandrevold har tidligere opplevd ubehagelige situasjoner i høyden. I Anterselva i 2019 kollapset hun underveis med hjerteflimmer.
– Jeg åpnet alt for hardt og gikk på smellen før ståendeskytingen, egentlig. At de blinkene gikk ned skjønner jeg ikke hvordan skjedde, for jeg kan ikke huske at det skjedde. Det er kanskje det tyngste rennet jeg har gått, forteller Tandrevold til Discovery etter løpet.
Ida Lien ligger som nummer 45 etter fire runder totalt. OL-debutanten gikk i mål to minutter og 25 sekunder bak Marte Olsbu Røiseland, men var nest raskest av de norske i sporet på sprinten.
Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Røiseland OL-dronning
20/02/2022 PÅ 11:12
Beijing 2022
Endte opp med medaljer i alle valører: – Har faktisk gjort det ganske bra
19/02/2022 PÅ 16:06