For skiskytterne har det vært et fantastisk OL så langt. Og hvem som skal gå stafetten har det vært liten tvil om. Men rekkefølgen har vært tema for diskusjoner i forkant av øvelsen Norge har vært strålende på denne sesongen.
Norge har tidligere i sesongen stilt med det samme laget i flere av stafettene, og følger samme oppskrift i OL: Sturla Holm Lægreid, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Vetle Sjåstad Christiansen.
Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Thingnes Bø OL-konge
20/02/2022 PÅ 17:17
Dermed er det Vetle Sjåstad Christiansen som skal forsøke å sikre Norge OL-gullet.

Uenig i valg av ankermann

Discoverys skiskytterekspert ville hatt Johannes Thingnes Bø som ankermann på tirsdag.
– Potensialet Johannes har til å avgjøre - både i løypa og på standplass - gjør at han har overtaket mentalt. Jeg tror alle frykter han, også Quentin Fillon Maillet, sier Roger Grubben.
– På mitt lag hadde nok Johannes stått på sisteetappen. Sturla hadde fortsatt gått førsteetappen, og så kunne de vurdert hvem av Vetle og Tarjei som skulle gått andre- og tredjeetappe. Jeg ville kjørt Sturla, Tarjei, Vetle og Johannes, for da kan Tarjei være den luringen i form som gjør at vi henger med. Tarjei gjør en bedre stafettetappe enn en Vetle som må jage alene bakfra. Der har Tarjei større potensial, fortsetter Discoverys ekspert.
Sjåstad Christiansen har ikke imponert nevneverdig så langt i Beijing. Han står med en 13. plass på normalen, 20. plass på sprinten og 15. plass på jaktstarten.
Lars Berger ville også hatt 29-åringen fra Geilo på den tredje etappen og flyttet Johannes Thingnes Bø til ankeretappe.
– Hvis Sturla og Tarjei sender Vetle ut med 20 sekunders ledelse, så er han veldig god til å holde på den. Det har han vist på sisteetapper tidligere, bare at han nå skulle gjort det på tredje istedenfor, forklarer Berger.

Har vært førstevalget

Vetle Sjåstad Christiansen har vært Norges ankermann på alle tre verdenscupstafettene i 2021/22-sesongen. Før mesterskapet sa han til Discovery at han forventet fornyet tillit på den fjerde etappen i Beijing.
– Du kan snu på det å si at med den formen brødrene Bø har vist i OL, er sjansen ganske stor for at Norge kan gå ifra med Tarjei og Johannes på mellometappene. Det er argumentet for Vetle på sisteetappen, samtidig som de har forberedt en etapperekkefølge over tid, sier Grubben.
LES OGSÅ: Sikter mot OL-gull etter kjempesesong: – Alt har gått som planlagt
– Den strategien kan vise seg å være smart. Det å gi Vetle et forsprang og at han holder på det med selvtillit på et kortere løp. Selvtilliten til Vetle på stafett er høy, så vi tror Norge kunne tatt gull uansett oppsetning, fortsetter Discoverys ekspert.
Årsaken til at Roger Grubben selv ønsket seg Johannes Thingnes Bø som ankermann, er at Norge risikererer å havne i en situasjon der Vetle Sjåstad Christiansen går ut sammen med Quentin Fillon Maillet, Sebastian Samuelsson, Eduard Latypov og Philipp Nawrath.
– Han må selv ha troen på at han kan det med egne ferdigheter dersom de fem lagene går ut likt. Hvis de kommer i det scenarioet ville Norge fortsatt hatt et ess med Johannes Thingnes Bø.

Ikke optimale forhold for Sjåstad Christiansen

Samtidig tror ikke Grubben at løypene i Beijing er optimale for den eksplosive ankermannen.
– Hvis det hadde vært i Rupholding ville det ikke vært noen tvil om at Vetle hadde gått sisteetappen. Det ville vært et lavlandsmesterskap med stor hastighet, stor kraft og stor punch. Nå blir det sannsynligvis ekstremt tungt i løypa. Oppløpet som skulle passe Vetle perfekt er nå et sliteoppløp som nesten tar et halvt minutt.
– Men vi har veldig god tro på laget med Vetle på sisteetappen også, for da tror vi han går ut i ledelse, presiserer Roger Grubben.
LES OGSÅ: Stor oversikt og TV-program – slik ser du OL i Beijing
Sett denne?

Avslører avgjørende Bø-endring i OL: – Ganske tøft

Beijing 2022
Oppsummering: Slik ble Røiseland OL-dronning
20/02/2022 PÅ 11:12
Beijing 2022
Endte opp med medaljer i alle valører: – Har faktisk gjort det ganske bra
19/02/2022 PÅ 16:06