Norge vant stafetten i Hochfilzen suverent etter at ankermann Lars Helge Birkeland gikk i mål nesten to minutter (!) før Tyskland på andreplass. Frankrike ble nummer tre.
Under vanskelige forhold var Norge, sammen med Tyskland, eneste nasjon som ikke måtte gå strafferunder, og i sporet var de fire nordmennene klart best.
– Dette viser hvor suverene Norge er som vinner med nesten to minutter! Vi feier motstanderne av banen, også Tyskland da, som hadde toppet laget, sa Eurosports skiskytterkommentator Thoralf Hognestad etter målgang.
Skiskyting
Russisk lag strykes: Norge får stafettsølv fra OL i 2014
20/05/2022 KLOKKEN 11:37
Mens både brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen sto over dagens stafett i Østerrike, kunne Ole-Einar Bjørndalen, Henrik L'Abee Lund, Erlend Bjøntegaard og Lars Helge Birkeland heve armene i været og feire nok en norsk verdenscupseier.

Bjørndalen tilbake

Ole-Einar Bjørndalen åpnet ballet for Norge, men den 43 år gamle veteranen fikk absolutt ingen drømmestart. Med to bom og to ekstraskudd på første skyting, gikk han ut på en tiendeplass, 22 sekunder bak Tyskland i ledelsen. Bjørndalen som har hatt en svak sesongåpning, gikk likevel fort i løypene og leverte en superserie under vanskelige forhold på stående.
– Det er en utrolig bra serie av Ole-Einar, her viser han hva han er god for, kommenterte Eurosports ekspert Martin Eng, før nordmannen gikk ut og tok en foreløpig andreplass kun tideler bak Belgia i ledelsen.
Bjørndalen stivnet litt den siste kilometeren etter å ha ledet lenge, og sendte ut nestemann Henrik L'Abee-Lund snaue to sekunder bak Belgia.

– Håpløse forhold

I Emil Hegle Svensen sykefravær, fikk L'Abee-Lund en gyllen mulighet til å vise seg frem i OL-sesongen, og den grep han utvilsomt. 34-åringen skjøt feilfritt på liggende og gikk ut 4,8 sekunder foran belgiske Florent Claude som oss fikk inn fem fulltreffere. Skytterne som kom på standplass sekunder senere sleit med håpløse forhold og bommet så det sang.
– Norge var heldige med forholdene. Nå er det håpløse forhold, og jeg synes synd på de som skal skyte. Stornasjoner som Russland er allerede helt hektet av, sa Eurosports kommentator Thoralf Hognestad.
Nordmannen bommet hele tre ganger på stående, men slapp unna strafferunde, og var langt mer offensiv enn Belgia og Tyskland som også sleit med skytingen. Han kunne dermed gi Erlend Bjøntegård en solid ledelse på 32 sekunder.
Bjøntegaard fortsatte i samme spor på sin etappe. Han brukte henholdsvis to og ett ekstraskudd, men var 58,5 sekunder foran Tyskland da han sendte Lars Helge Birkeland ut på den siste etappen. Den fjerde etappen ble en kamp for Birkeland for å holde tyske Simon Schempp på avstand, men Birkeland fikk en forholdsvis komfortabel etappe etter å ha skutt prikkfritt på liggende skyting.
På siste skyting benyttet Birkeland seg kun av ett ekstraskudd, og kunne dermed gå mutters alene inn til mål og feire med lagkameratene. Schempp og Tyskland gikk over målstreken var 1.54 bak de rød, hvite og blå.
Skiskyting
IBU utestenger Russland og Hviterussland
02/03/2022 KLOKKEN 08:43
Skiskyting
Jubler over gladnyhet: – Står på dag og natt
01/03/2022 KLOKKEN 12:49