Populære sporter
All sport
Vis alt

Sjokkerte alle i 2020 – nå er de gullfavoritter

Oppdatert 26/07/2021 klokken 13:32 GMT+2

Anders Mol (24) og Christian Sørum (25) går inn til Tokyo-OL som storfavoritter, men det har de ikke alltid vært. I 2020 motbeviste de alle, da de på mesterlig måte klarte å vinne sitt tredje EM på rad.

Anders Mol og Christian Sørum

Foto: NTB

  • Se Norge - Spania mandag klokken 15:00 på TVNorge og discovery+!
Den norske sandvolleyballduoen fikk en god start på OL med seier mot Australia, og har gang på gang vist hvorfor de blir ansett som verdens beste.
Men i 2020 var det ingen som trodde at de skulle ha noen som helst mulighet til å vinne EM. En trøblete oppkjøringsperiode gjorde Mol og Sørum til underdogs for en sjelden gangs skyld.
– Det var veldig spesielt å gå inn i det EM-et der med null forberedelse. Jeg hadde vært ute med skade egentlig hele oppkjøringa, og startet å trene bare et par uker før EM. Det var utrolig usikkert hele greia, forteller Anders Mol.
Anders Mol hadde slitt med en stiv hofte i en lengre periode. Skaden skapte stor usikkerhet før duoen skulle sikre EM-tittelen for tredje gang på rad.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
picture

Gjenopplev nattens høydepunkter: Sikret Norges første OL-gull

– Vi satt der kvelden før og vurderte om vi skulle trekke oss

Det var så ille at duoen vurderte helt fram til mesterskapet om det beste ville være å trekke seg, men etter et varsko fra Mol, bestemte de seg for å delta i turneringen likevel.
– Vi satt der kvelden før og vurderte om vi skulle trekke oss. Det var så nære at vi ringte inn en tredjemann for å være reserve. Anders sa «det er en turnering jeg har lyst til å spille, så får jeg heller trekke meg underveis».
Selv om tre EM-titler på rad er høyst imponerende, er ikke den mesterlige rekken nok til å skrive seg inn i historiebøkene. Å bevare rekken var en motivasjonfaktor for å presse seg gjennom mesterskapet i 2020.
– Jeg husker jeg tenkte: «Skal vi bryte EM-rekken vår nå?» Det var korona og Anders var skada, men heldigvis gikk det bra, sier Sørum – før Mol følger opp:
– For å være helt historiske så må vi ta ett til. Det er ikke nok å ta tre på rad, er det mulig? Det er jo helt latterlig. Men ja, det er en vanvittig stor bragd og utrolig uventet at vi klarte å vinne.
Sett denne? Saken fortsetter under videoen:
picture

Storfavoritt til OL-gull i jubling

Hegemoniet har endret seg

For det er ikke bare å plukke et EM-gull i sandvolleyball for øyeblikket. Historisk sett har sandvolleyball vært dominert av søramerikanske land. Nå er historien en annen.
Anders Mol og Christian Sørum topper rankingen ganske suverent foran russiske Vjatsjeslav Krasilnikov og Oleg Stojanovski. Braslianske Alison og Alvaro Filho er på en tredjeplass. Videre på listen er det et lass med europeiske spillere.
Klokken 15 i dag skal de bryne seg på spanjolene Adrian Gavira Collado og Pablo Herrera Allepuz. Den søreuropeiske duoen er ranket som nummer elleve.
Den norske superduoen tror endringen skyldes en europeisk satsing kontra søramerikansk lek i ung alder.
– Jeg tipper europeerne har satt det mer inn i et system, og over tid jobbet veldig målrettet med å få gode lag, mens man i USA og Brasil begynner å spille på stranden som veldig unge. De bare leker og har det gøy, så blir de gode. Vi har hatt videregående skoler, treningsleirer som på Tenerife, og har virkelig satset på sandvolleyball i tenårene, forteller duoen.
Etter at flere har startet å satse på sandvolleyball i en ung alder, har nøkkelhullet blitt trangere for å nå verdenstoppen..
– Sporten utvikler seg i en retning der man begynner tidligere. Dermed blir man også bedre tidligere. Før var det vanlig å nå en topp når man var 28 til 32, mens nå ser man yngre spillere kommer opp og gjør det bra. Det er helt klart en utvikling i sporten at man må begynne litt tidlig for å nå opp, forklarer Christian Sørum..
picture

Tokyo 2020 - Norway mot Australia - Sandvolleyball – OL-høydepunkter

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame