Tuftes firer sikret norsk OL-plass: – Føltes som gull

Publisert 31/08/2019 klokken 15:48 GMT+2

Den norske dobbeltfireren for menn feilet i VM-semifinalen, men vant B-finalen og sikret Norge OL-plass i øvelsen. Det kan gi Olaf Tufte hans sjuende OL.

Olaf Tufte

I den norske båten rodde Erik Solbakken, Martin Helseth og Oscar Stabe Helvig sammen med veteranen Tufte.
43 år gamle Tufte har OL-gull i singlesculler fra 2004 og 2008 på merittlisten. I Tokyo neste år kan han få en ny sjanse til å ro om medalje sammen med lagkameratene i dobbeltfireren.
Dersom Tufte er med til sommer-OL i 2020, blir han den eneste nordmannen som har deltatt i sju OL. Han er nå en av fire norske utøvere som kan vise til seks OL-deltakelser.
– B-finalen var preget av nerver og alt som sto på spill. Det synes jeg vi taklet greit. Selv om det ikke gikk vanvittig bra i starten, klarte vi å holde fokus og konsentrere oss om oppgaven. Det var én for alle og alle for én, sier Tufte til NTB.

Stolt veteran

De norske roerne knivet lenge mot New Zealand om andreplassen i B-finalen, men Tufte og co. hadde en imponerende avslutning. På tampen passerte de også Storbritannia og vant på tiden 5.58,13. Totalt ble det dermed en 7.-plass i ro-VM.
– Vi har rodd bedre før, men sjelden har en 7.-plass føltes som gull, fortsetter Tufte.
Storbritannia tok sølvet et halvt sekund bak Norge, mens bronsevinner New Zealand ble slått med 3,5 sekunder.

OL som 44-åring?

Med den norske dobbeltfireren kvalifisert til OL gjenstår kampen om plassene. Kommer Tufte med, vil han være 44 år gammel når startskuddet går i Tokyo neste år.
– Jeg må holde meg skadefri. Planmessig de neste 365 dagene skal det prioriteres å ro, ikke bygge låve og løpe rundt, uttaler roveteranen.
Samtidig legger Tufte ikke skjul på at han ønsker konkurranse om plassene velkommen.
– Nå handler alt om å sette seg ned for å lage en skreddersydd plan fram mot VM samtidig som vi skal utvikle flere utøvere. Jeg må komme med en utfordring: Det er på tide at noen banker på døra når en 44-åring kan være i en dobbeltfirer i OL.

Nesten for Brun/Strandli

I lettvekt dobbeltsculler glapp VM-medaljene med knapp margin for Kristoffer Brun og Are Strandli. Den norske duoen har slått kraftig tilbake etter sykdomstrøbbel i starten av mesterskapet, men i lørdagens finale måtte de nøye seg med 4.-plass.
Brun og Strandli så ut til å kjempe om en bronsemedalje underveis i løpet, men de ble distansert av tettrioen de siste 500 meterne.
Irlands Fintan McCarthy og Paul O'Donovan rodde sterkt på slutten og tok gullet med tiden 6.37,28. Italia tok sølvet foran Tyskland.
Brun og Strandli var tre sekunder fra bronseplassen.