Idrettspresident Berit Kjøll er svært kritisk til vedtaket som ble gjort av Den internasjonale paralympiske komité (IPC) tidligere onsdag.
– Vi er svært overrasket og rystet over IPCs vedtak som tillater deltakelse av russiske og hviterussiske utøvere i Paralympics i Beijing, sier hun i en pressemelding.
– Vedtaket strider mot idrettsstyrets vedtak som ble fattet på lørdag, samt likelydende vedtak som er fattet av IOC og en rekke andre internasjonale idrettsorganisasjoner, herunder Fifa og FIS. Det er særdeles skuffende, fortsetter idrettstoppen.
Paralympics
Snur etter press: Russere og hviterussere nektes å delta i Paralympics
03/03/2022 PÅ 07:42
Kjøll varsler at idrettsforbundet nå skal vurdere hvordan IPCs vedtak skal følges opp videre fra norsk idretts ståsted.

Sendte brev

Allerede onsdag har NIF sendt brev til IPC der Kjøll og generalsekretær Nils Einar Aas ber om at russiske og hviterussiske utøvere ikke får delta i Paralympics.
«Vårt ståsted er klart: Russiske og hviterussiske utøvere bør ikke på noe vis få muligheten til å konkurrere under Paralympics i Beijing», heter det blant annet i brevet.
– Vi har også vært i dialog med våre nordiske kollegaer og håper flere land nå kommer raskt banen for å legge ytterligere internasjonalt press på IPC i denne saken, sier Kjøll.
Den internasjonale paralympiske komité besluttet onsdag at utøvere fra Russland og Hviterussland kan delta i Paralympics som nøytrale utøvere under det paralympiske flagget. De to nasjonene skal ikke inngå i medaljeoversikten for lekene.
Bakgrunnen for avgjørelsen er krigføringen i Ukraina.

Vakte harme

IPCs vedtak skapte sterke reaksjoner flere steder enn i lokalene til det norske idrettsforbundet. Presidenten i Tysklands paralympiske komité, Friedhelm Julius Beucher, kalte avgjørelsen uforståelig.
Storbritannias kulturminister Nadine Dorries kom også raskt på banen.
«Jeg er ekstremt skuffet over IPC – dette er en feil avgjørelse, og jeg ber dem snarest revurdere,» skrev hun på Twitter.
Presidenten i Den internasjonale olympiske komité, Thomas Bach, kommenterte på sin side IPC-beslutningen ved å si at han har full respekt for den.
(©NTB)

Her vinker den norske troppen farvel til OL i Beijing