– Det er veldig spesielt og spennende. Det er en stor utfordring, men en utrolig morsom én. Etter februarsamlingen føler jeg at jeg vet litt mer hva jeg går til, men OL blir en helt ny ting med flere nasjoner samlet under ett lag.
Det sier Hege Riise etter at det tidligere denne måneden ble offentliggjort at hun skal lede Storbritannias kvinnelandslag i fotball under OL i sommer.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 KLOKKEN 10:05

– En anerkjennelse å få den tilliten

Den tidligere LSK-treneren søkte først på jobben som assistenttrener for det engelske landslaget under Phil Neville. Den jobben fikk hun tilbud om, men da hadde hun allerede takket ja til jobben som trener for Norges J19-landslag.
Men da det ble kjent at Neville skulle ta over MLS-laget Inter Miami, rykket Riise opp i rankene og ble midlertidig trener for det engelske landslaget. Samtidig fikk hun permisjon fra jobben som J19-trener.
I februar debuterte hun som landslagssjef da England slo Nord-Irland 6-0.
– Jeg har visst at jeg skulle til OL, for assistenttrenerjobben gjaldt også det mesterskapet, men ikke i hvilken posisjon jeg skulle være i. Det er en anerkjennelse å få den tilliten, sier Riise.
Saken fortsetter under videoen.

Mener stortalentet ikke burde være en del av Branns faste stopperduo

Vil bruke egne erfaringer

Kvinnelandslaget til Storbritannia har bare vært med i OL én gang før. Det er like mange ganger som Riise har vunnet turneringen.
I 2000 vant hun som spiller for det norske landslaget.
Hun har også vært assistenttrener for USA, der hun var med på å ta VM-sølv i 2011.
– Jeg kjenner at jeg blir trigget av å få til noe. Jeg føler at jeg kan bruke den erfaringen, vinnerkulturen og -mentaliteten som vi har hatt. Det er ikke tvil om at det er bra talent i gruppa, så da er nok nøkkelen å få ut potensialet med tanke på forventningene utenifra, sier Riise.
Saken fortsetter under videoen.

Gladmelding for Berge: – En bedre situasjon

En annerledes hverdag

Det spesielle med jobben som britisk landslagssjef, er at hun kan velge mellom spillere fra England, Skottland, Nord-Irland og Wales.
– Man kan se på det som en fordel. Man har flere nasjoner å velge fra og kan velge den spilleren som er best i en posisjon uavhengig av nasjonalitet, sier Riise.
– Mange av de i Wales og Skottland spiller i England, så de kjenner hverandre litt fra før av, utdyper hun.
Før de reiser til Tokyo, er planen å ha en samling og avskjedskamp i juni. Ellers må det meste av kommunikasjonen skje over internett.
– Når vi samles, må vi være utrolig spissa i budskapet vårt. I februar hadde vi alle møter på Teams på hvert vårt hotellrom på samme hotell. Det er jo spesielle tider. Men vi kan jo tenke at det var en god øvelse, for det kan jo bli sånn under OL også. Da lærer man litt på veien, forteller Riise.

– Kjempegivende

Når OL er ferdig, reiser hun hjem igjen for å jobbe for NFF og det norske J19-landslaget.
Riise sier hun er godt fornøyd med det, men erkjenner at det kanskje er en litt merkelig karrierekurve.
– Det er jeg ærlig med å si. Det kan jo hende at overgangen blir veldig stor, men det blir kjempegivende for meg å ha med meg denne erfaringen. Det er noe forbundet og alle lagene kan få nytte av, avslutter Riise.
Sett denne?

Her oppdages Hovlands kjempeblemme: – Skal ikke skje

Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 KLOKKEN 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 KLOKKEN 13:25