Oppladningen til OL har vært annerledes for de fleste utøverne som stiller på start i Tokyo-OL. Også for Karsten Warholm og trener Leif Olav Alsnes.
De siste årene har Warholm løpt færre og færre løp på vårsesongen.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
Fire løp har Warholm gjennomført i 2021. Før OL i Rio i 2016 hadde Warholm sprunget 29 løp før han stilte til start.
Blant annet droppet Warholm å stille i innendørs-EM i polske Torun i mars. Trener Alnes er klar på at de har valgt en restriktiv linje før årets olympiske leker.
– Jeg har vært opptatt av å ta minst mulig risiko, og vært opptatt av å ivareta smittevern. Kanskje irriterende opptatt av det, vil noen av de jeg jobber med si, sier den karismatiske treneren til blant andre Karsten Warholm.
Han forstår at andre mener at de har vært for restriktive.
– Nå kan man se at det har gått bra med tanke på smitte på de konkurransene vi har sagt nei til, så vi kunne kanskje vært mindre restriktive, sier Alnes.

Trenger ikke konkurranser

Han er derimot klar på at resultatene ikke skapes i konkurranse.
– De skapes på trening, og vi har vært heldige. Vi har fått jobbet uforstyrret, og det har vært lite avbrudd. Det er mange som har hatt det mye vanskeligere enn oss i denne pandemien, sier den suksessrike treneren.
Det er vanskelig å være uenig med Alnes. For våren hvor de har løpt 25 færre løp enn før OL i Rio kulminerte i ny verdensrekord for Karsten Warholm på 400 meter hekk på Bislett i starten av juli.
Warholm selv mener han ikke trenger å løpe mange konkurranser for å komme i form.
– Vi har gjort en god jobb gjennom hele vinteren. Jeg og Leif har lagt opp et godt opplegg for sesongen. Vi forsøker å trene med høy kvalitet på trening. Jeg trenger ikke konkurranse for å komme inn i det, for når det er konkurranse så er jeg allerede på topp, forklarer Warholm.

– De er smarte

Alnes mener han fikk de svarene han ønsket på Bislett, og er derfor klar på at han vil fortsette med den opprinnelige planen inn mot OL.
– Vi skal fortsette på den kursen vi har satt, for det virker å ha gått bra. Jobben vår nå er å gjøre tilfeldighetene så få og små som mulig, og få Karsten til Tokyo i sin beste form, forklarer Alnes.
Discoverys friidrettsekspert Ingvill Måkestad Bovim er imponert over hvordan Alnes og Warholm jobber.
– De er smarte og trener veldig systematisk. I tillegg har Karsten vært god over mange år, og hatt samme trener - og da vet man også hvordan man skal trene for å trigge formtoppen, forklarer den tidligere mellomdistanseløperen.

Nøkkelen til motivasjon

Radarparet Warholm og Alnes har jobbet sammen mange timer i mange år allerede. Men motivasjonen er fortsatt stor.
– Å ha det kjekt i hverdagen ... Jeg liker den setningen utrolig godt. Som for alle så er det også noen dager som er kjipere enn andre, men til syvende og sist kunne ikke jeg tenkt meg å gjøre noe annet, så de timene på trening ser jeg på som vel investerte timer, sier Warholm.
Trener Alnes holder motivasjonen oppe ved å ikke planlegge for detaljert for langt frem i tid.
– Det gjør det mer levende. Man må være til stede på veien, for alle veier har svinger, og hvis man skal holde seg unna grøfta må man justere, forklarer suksesstreneren.
Men hovedingrediensen i samarbeidet er, ikke overraskende, godt humør.
– Jeg er veldig, veldig opptatt av idrettsglede. Det å kose seg. Og jeg kan, med hånda på hjertet, si at jeg går på trening hver dag og koser meg gløgg ihjel, sier Alnes til Discovery.
Koste seg gjorde duoen i generalprøven for et par uker siden også. I Diamond League i Monaco demonstrerte Warholm at formen er der, da han knuste konkurrentene og satte ny stevnerekord med 47,08, i et litt rotete løp etter at rivalen Rai Benjamin trakk seg i forkant.
Finalen på 400 meter hekk i Tokyo går 3. august 09:00.
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25