For de som skal se BMX foran skjermen under Tokyo-OL i sommer, er det kanskje vanskelig å forstå hvorfor man driver med den idretten. Det er det tidvis for Tore Navrestad også - Norges største og eneste håp i Japan.
– Når du krasjer i hvert heat så er det ikke sånn «å, vil du begynne med BMX?» liksom, det er jo kanonkult. Ligge med knekte armer og bein, gafler flyr og hjul. Da er det ikke sånn at du vil sende noen på trening, ler han.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
– Ned startbakken er det jo 0 til 60 på to sekunder med åtte mann på siden av hverandre, og banen er 6-7 meter bred. Så det er... jeg vil si det er nok spenning det da!
Det skal nemlig ikke stå på TV-vennligheten. Sporten er spektakulær. Men fallhøyden er bokstavelig talt høy.
– Jeg traff rett i spretten i et hopp en gang, så det var bråstopp i 40-50 km i timen.
Hele hendelsen er blackout for Navrestad.
– Jeg husker jeg hoppet inn i en sving, så våknet jeg i en sykebil, så det er litt ekkelt. Men jeg har faktisk vært ganske heldig!
Alt er relativt. Han kan vise til knukket albue, håndledd, fingre og en rift i nyra av andre skader gjennom karrieren.
Med andre ord setter man mye på spill for å nå den ypperste elite i sporten.
– Ja, det er en risiko. Som regel går det greit, men du har tilfeller hvor folk har blitt lam. Du ofrer egentlig ganske mye for ingenting, hvis du ser skikkelig stort på det. Vi tjener jo ikke stort i denne idretten.
Han påpeker at de beste i verden kanskje ligger på 6-800 000 i årslønn. Nå er det dog OL. Da går all snakk om penger ut vinduet. Men gode prestasjoner kan faktisk føre til lukrative tilbud i framtiden.
– Alt er mye større i Tokyo. Det er OL-medaljer, sant.
– Hvis du tar medalje er du helt i landet. Ei fra Colombia, som ikke var så stor i BMX, vant OL-gull i London, så hadde hun 5-600.000 følgere dagen etterpå. Nå har hun 2-3 millioner, så hun er jo redda for livet økonomisk bare fordi hun tok det OL-gullet. Så det er det folk ofrer livet for, tror Navrestad.
Så, hva er målet til vår kjære nordmann?
– Medalje. Vi har et mål om å kjempe om medalje. Det er basert på at jeg ikke har pallplasser. Jeg har vist at jeg har nivået til å kjempe oppi der.
Men han føler ikke noe press.
– Jeg reiser dit uten å skulle stresse for medalje. Det er en runde om gangen, en start om gangen og gjøre det du kan og satse på at jeg har en veldig bra dag.
– Det er et veldig hårete mål, men ikke noe jeg tenker så mye over, egentlig.

Det norske BMX-håpet lar seg ikke skremme: – Skal bli verdens beste

Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25