Dermed klarte ikke nordmannen nå det store OL-målet, om å forbedre 7. plassen fra Rio i 2016.
På grunn av den ekstreme varmen i Tokyo, var løpet flyttet nordover til et «mer behagelig» klima i Sapparo. Likevel måtte kappgangerne forholde seg til temperaturer opp mot 30 grader, og en luftfuktighet på rundt 72% under fredagens løp.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05

Hektet av etter temposkifte

Haukenes fikk en svært fin start på løpet, og lå lenge samlet sammen med tetgruppa som utgjorde vel 20 utøvere. Rundt halvveis i løpet stakk derimot polske David Tomala ifra, og skaffet seg et behagelig forsprang ned til konkurrentene på drøyt minuttet.
Med rundt 20 kilometer igjen skrudde det jagende feltet tempoet betraktelig opp. Haukenes fikk da store problemer med å holde følge, og havnet på kort tid nesten ytterligere minuttet bak resten.
– Han greier rett og slett ikke holde tempoet til de foran, sa kommentator Arve Fuglum.
Kort tid etter temposkiftet valgte Haukenes å bryte løpet.

– Muskulært ødelagt

Selv mente han imidlertid at han ikke hadde noen problemer med varmen og at han ikke var preget av den.
– Vi går i rolig langkjøringsfart fra start. Bein, hodet og kropp fungerer ekstremt bra. Alt flyter veldig bra. Pulsen ligger mellom 140 og 150, det er ganske lavt når du har en makspuls på nærmere 200. Jeg kjenner meg helt fin til jeg kommer til 30 kilometer. Etter å ha passert 30 kilometer, så får jeg smerter i korsryggen og får problemer med hamstringen på begge bein, sier Haukenes til norsk presse via Teams noen timer etter løpet.
Uttalelsene er gjengitt av Dagbladet.
– Så prøver jeg å nullstille, prøver å jakte fram og se foran og skyve det vekk, men så blir det for intense muskelkramper. Rundt 34 kilometer begynner jeg nesten å småhalte. Da går jeg til 35 kilometer, tar en pust i bakken og så er det noen tilskuere som heier og da prøver jeg å gå, men jeg kjenner det muskulært. Så det stemmer ikke, det funker ikke. Jeg er muskulært ødelagt, fortsatte han.

Historisk deltakelse

David Tomala holdt ledelsen løpet ut og krysset mållinjen først - 36 sekunder fremfor tyske Jonathan Hilbert som tok sølvet. Bronsen gikk til canadiske Evan Dunfee.
Spanske Jesus Angel Garcia, som endte på 35. plass i dagens løp, satte ny rekord med sin deltakelse. Spanjolen er den første personen som har konkurrert i et OL åtte ganger. Hans første mesterskap var i 1992, da dagens vinner, David Tomala, ikke engang var fylt tre år.
I tillegg til Garcias deltakelse, var også dagens 50 kilometer historisk, da den var siste av sitt slag i et OL. I forkant av sommerens mesterskap vedtok IOC å droppe distansen fra fremtidige leker. Dette for å jevne ut medaljemulighetene for kvinner og menn i kappgang.
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25