Nord-Korea blir dermed det første landet som uteblir fra de utsatte lekene i Japan som følge av frykt for smittespredning.
Beslutningen om å si nei til OL-deltakelse framkommer på en nettside som styres av Nord-Koreas sportsdepartement. Der heter det at landet ikke vil delta i de 32. olympiske lekene «for å beskytte deltakerne fra den globale helsekrisen forårsaket av covid-19».
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 KLOKKEN 10:05
De olympiske lekene starter i Tokyo 23. juli, ett år forsinket på grunn av koronapandemien. Arrangørene har jobbet hardt med å etablere smitteverntiltak som skal gi nødvendig trygghet rundt arrangementet. Forbud mot utenlandske tilskuere er et av grepene som er tatt.

Ingen offisiell beskjed

De japanske OL-arrangørene responderte på nyheten om Nord-Koreas fravær med en kort uttalelse.
"Vi fortsetter med å forberede lekene ved å jobbe tett med aktuelle organisasjoner, slik at utøvere fra hvert land og region kan vise sine beste prestasjoner."
Samtidig opplyser OL-komiteen i landet at det foreløpig ikke har kommet noen offisiell beskjed fra Nord-Korea om at landet uteblir fra lekene.
Den sørkoreanske regjeringen beklager på sin side Nord-Koreas beslutning om ikke å delta. I en uttalelse vises det til at sommerlekene at man hadde håpet å benytte lekene til å bringe fredsprosessen og samarbeidet på den koreanske halvøya et steg videre.

Ingen rapporterte tilfeller

Sør-Korea og Nord-Korea brukte vinter-OL i Pyeongchang i 2018 til å nærme seg hverandre tross politiske utfordringer. Nord-Korea sendte 22 utøvere, blant dem et kvinnelag i ishockey, til lekene i nabolandet for tre år siden. Journalister, artister og representanter for myndighetene var også en del av delegasjonen.
Til tross for Tokyo-arrangørenes arbeid med strenge smitteverntiltak, er det fortsatt bekymring rundt at de kommende sommerlekene kan bidra til ytterligere spredning av koronaviruset. Smittetallene i Japan, kombinert med en tidkrevende vaksinasjonsprosess, bidrar til det.
Nord-Korea er et av få land som ikke har rapportert noen smittetilfeller under pandemien, men observatører antar at viruset også har gjort seg gjeldende der.
(©NTB)
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 KLOKKEN 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 KLOKKEN 13:25