Alexander Kristoff og Edvald Boasson-Hagen har båret norsk sykkelsport på sine skuldre siden Thor Hushovds siste hurra.
De to 34-årige norske toppsyklistene er nå ett år eldre enn det Oksen fra Grimstad var da han tok sin aller siste etappeseier i Tour de France.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
Det betyr dog ikke at Kristoff og Boasson-Hagen er ferdige på topp, men det betyr at de som skal ta over stafettpinnen som Norges fanebærere på to hjul er i ferd med å etablere seg.
Til OL i Tokyo sendes ingen Kristoff og Boasson-Hagen. Én av årsakene er at den beinharde løypa med lange og bratte stigninger ikke passer duoen. Men en viktigere årsak er at Norge som sykkelnasjon nå også har slagkraftige ryttere til mer klatrekrevende løyper.
Dermed er det seks OL-debutanter som utgjør den norske landeveisdelegasjonen til Tokyo 2020: To kvinner og fire menn.

Katrine Aalerud – Movistar Team

26-åringen fra Vestby har de to foregående sesongene etablert seg som Norges aller beste syklist i Ardenner-klassikerne.
Først i 2016, da 22 år gammel, hadde Katrine Aalerud sin første skikkelige sesong som landeveissyklist. «Kometkarriere» er et beskrivende ord for det som fulgte. En bronse i NM samt flere solide resultater i internasjonale ritt fikset kontrakt hos Hitec Products.
Den første sesongen hos det norske UCI-laget ble den eneste før internasjonale krefter snappet opp den klatresterke ferske syklisten. To sesonger i danske Team Virtu ledet videre til et av de nå hardest satsende WorldTour-lagene på kvinnesiden: spanske Movistar.
Til 2021 sikret de seg Annemiek van Vleuten, som har herjet toppen av resultatlistene i en årrekke. Flere år har hun vært verdens beste syklist.
Nå er har hun blitt en viktig mentor for Aalerud som håper å ta til seg alt av læring den nederlandske supersyklisten har å gi. Aalerud har tidligere ytret at hun kan være mer sliten i hodet enn i beina etter å ha fullført et sykkelritt. For posisjonering og alt det taktiske ved sykkelsporten har vært utfordringen for Vestby-syklisten.
Det blir trolig en mindre viktig faktor i et OL-ritt der størrelsen på feltet (rundt 70 ryttere) er mindre enn i de aller fleste ritt Aalerud sykler til vanlig. Om Aalerud først klarer å få ut hele sitt fysiske potensial i Tokyo kan hun nå riktig så langt.
Meritter
 • 2x Norgesmester på tempo (2020, 2021)
 • 5. plass – Vuelta a Burgos 2021
 • 7. plass – Emakumeen Bira 2019
 • 9. plass – Liège-Bastogne-Liège

Stine Borgli – FDJ Nouvelle Acquitaine Futuroscope

Stine Borgli er med sine nylig fylte 31 år eldste norske landeveisbidrag i OL. Men også Sandnes-syklisten er en relativt ung syklist. Veien til profflivet var også en smule utradisjonell for Borgli.
Hun tok blant annet bronse i NM i 2011, da 21 år gammel, men la så sykkelkarrieren på vent. Etter å så ha vært oljearbeider i Nordsjøen noen år begynte Borgli å satse litt på sykkel igjen i 2015.
I 2019 kom det virkelige gjennombruddet. En kanonsesong toppet seg med seier i Vuelta a Burgos der Borgli vant for det norske landslaget. Det skaffet Sandnes-jenta internasjonal opperksomhet og siden hun var uten lag, så kunne hun starte et nytt liv allerede i august.
Fra og med 1. august 2019 har Stine Borgli syklet for det franske WorldTour-laget FDJ Nouvelle Acquitaine Futuroscope. Akkurat som Aaleruds Movistar-lag så er Borglis FDJ søsterlaget til den mannlige ekvivalenten Groupama-FDJ.
Borgli er ikke like skarp som Aalerud i de lange stigningene, men har strålende trøkk i litt kortere kneiker og en spurt som fungerer solid fra reduserte grupper.
I den første FDJ-høsten leverte hun sitt første skikkelige store WorldTour-resultat med 6. plass i GP de Plouay.
Årets sesong har dog vært utfordrende for den nå 31 år gamle proffsyklisten. Gjennom våren har forstyrrelser på hjerterytmen preget Borgli og i juni våknet problemene igjen for alvor. Like før Sveits rundt varierte pulsen voldsomt på trening og til tider var den på godt over 200.
Borgli ble grundig undersøkt og fikk påvist en type hjerterytmeforstyrrelse som ikke utgjør noen fare.
Med den betryggende meldingen i bakhodet kan Borgli fortsette uten frykt for egen helse. Klar for et OL der hun og Aalerud sammen utgjør en duo som bør passe godt i den krevende Tokyo-løypa.
Meritter
 • Seier i Vuelta a Burgos 2019
 • 6. plass – GP de Plouay 2019
 • 9. plass – Vårgårda Road Race 2019

Tobias Foss – Team Jumbo-Visma

Man har belegg for å hevde at Tobias Foss har vært den beste norske syklisten på herresiden så langt i 2021.
24 åringen fra Vingrom fikk en solid start med 15. plass sammenlagt i et beinhardt Tirreno-Adriatico før han fulgte opp med 4. plass på tempoetappen i Baskerland rundt.
Veien gikk videre til eventyret i Giro d’Italia. 3. plass på åpningstempoen i Torino satt standarden.
Tre uker senere hadde Foss jobbet seg inn til 9. plass i sammendraget. Han er kun den tredje norske rytteren i historien som har en topp 10. plassering fra et av sykkelsportens treukersritt.
Gjennombruddsesongen som proff fortsatt med et glitrende NM i Kristiansand. Her tok Foss først et suverent NM-gull på tempo før han fulgte opp med å også vinne fellesstarten på gnistrende vis tre dager senere.
Med ny kontrakt i Jumbo-Visma, et OL i vente og en høstsesong der han vil få flere sjanser til å kjøre for egne sjanser så har Tobias Foss alle muligheter til å fortsette oppturen i 2021-sesongen.
En lang og seig løype i Tokyo på 232 kilometer bør i utgangspunktet passe den klatresterke Foss godt. De første stigningene er ikke brattere enn at Jerven fra Vingrom skal sitte bra med. Så er spørsmålet hvordan han takler klatringen opp Mikunipasset som har sin topp 32 kilometer fra målstreken.
Der venter fire kilometer med drøyt 12 prosent i snitt. Det blir fort den mest kritiske stigningen gjennom de 23 milene.
Klaffer det ikke helt på lørdagens fellesstart, så har Foss gode muligheter i temporittet på onsdagen som følger.
Som norsk tempomester og med flere toppresultater fra WorldTour-tempoer så langt i 2021 er det lov å håpe på å se Foss høyt oppe på resultatlista der også.
Meritter
 • Norgesmester på landeveien 2021
 • Norgesmester på tempo 2021
 • 9. plass i Giro d’Italia 2021
 • Seier i Tour de l’Avenir 2019

Tobias Halland Johannessen – Uno-X Dare Development

21-åringen fra Drøbak er et av de mest spennende talentene i norsk sykkelsport. I år har Tobias Halland Johannessen virkelig blomstret på landeveien.
I den beinharde U23-utgaven av Giro d’Italia ble han nummer to sammenlagt bak den spanske storfavoritten Juan Ayuso.
Plutselig var han selv på alle internasjonale talentjegers lepper. Kontrasten til 2020 var stor for Halland Johannessen. Da slet han med både kyssesyke og kneproblemer, men under vingen til Uno-X kom han seg gjennom utfordringene.
Da Uno-X DARE Development-prosjektet tok steget opp til kontinentalnivå til 2021 ble Halland Johannessen med. Men allerede fra og med 2022 skal Drøbak-klatreren sykle for Uno-X sitt profflag.
Sven Erik Bystrøm skulle egentlig hatt den fjerde plassen på det norske herrelaget. Men en ryggskade fra NM gjorde at haugesunderen, som var eneste norske syklist med OL-erfaring på laget, måtte melde pass.
Dermed ble Halland Johannessen hentet inn. Unggutten er mer uprøvd i en så krevende løype og gjennom et så langt ritt som 232 kilometer. Men kvalitetene han har bør passe de lange og de bratte stigningene godt.
Da han fikk hospitere med Uno-X Pro Cycling Team i Tour of the Alps i vår, som var hans aller første proffritt, leverte 21-åringen imponerende mot sylskarp mostand.
Han har taklet alle utfordringer så langt i 2021. Han kan fort takle OL minst like godt.
Det som også må nevnes er at det finnes to av ham, på et vis. Tvillingbrødrene Anders og Tobias Halland Johannessen har fulgt hverandre hele livet. Denne gangen måt Tobias klare seg uten Anders, men duoen sykler for Uno-X sammen neste år. Og broren er like god.
I Halland Johannessen har Norge ikke bare én, men to fremtidige toppsyklister. De har fysiske talenter få er forunt.
Meritter
 • 2. plass i U23-utgaven av Giro d’Italia 2021
 • 2x Norgesmester i cyclocross (2018, 2019)
 • 3. plass i junior-VM i terrengsykkel (2016)

Markus Hoelgaard – Uno-X Pro Cycling Team

26-åringen fra Ålgård i Rogaland er plutselig eldstemann på herrelaget i Tokyo etter at Bystrøm forsvant med skade.
Tidlig i karrieren gjorde Hoelgaard et litt utypisk valg, sett med norske øyne. Sammen med bror Daniel Hoelgaard dro han til Belgia og syklet for talentlaget til QuickStep.
Etter to år der dro han hjem igjen til Joker-systemet før Uno-X plukket ham opp til 2019-sesongen. Siden har han vært en uhyre viktig brikke for det gule og røde laget.
Den aller første proffseieren til Uno-X, på 4. etappe i Arctic Race 2019, var det Hoelgaard som fikset. Og under fjorårets høstsesong var Uno-X-kapteinen en av Norges aller beste.
I Tour de Luxembourg ble han nummer to, kun slått av UAE Team Emirates-rytter Diego Ulissi. Samme mann dro rett videre til Giro d’Italia der han tok to etapper.
I vår viste han også sine ferdigheter som klassikerrytter. I E3 Saxo Bank Classic, som var det andre WorldTour-rittet Uno-X syklet som lag, imponerte Hoelgaard voldsomt med 8. plass.
Den elegante og høyreiste Hoelgaard har både gode klatrebein og bra eksplosiv kapasitet i litt kortere bakker. En anvendelig og kapabel brikke for det norske landslaget i Tokyo.
Meritter
 • Etappeseier i Arctic Race of Norway 2019
 • 2. plass i Arctic Race of Norway 2018
 • 2. plass i Tour de Luxembourg 2020
 • 8. plass - E3 Saxo Bank Classic 2021

Andreas Leknessund – Team DSM

Få talenter har hatt større forventninger knyttet til seg enn Andreas Leknessund. 22-åringen fra Tromsø har levert enorme resultater gjennom sesongene i aldersbestemte klasser.
Unggutten presenterte seg for alvor for norske sykkelfans i 2018 under NM i Sandefjord. Edvald Boasson-Hagen hadde vært Norges klart beste temporytter i over et tiår, men i Sandefjord ble han plutselig utfordret av en 19-åring.
Andreas Leknessund var bare syv små sekunder fra NM-gullet den dagen. Året etter knuste han all motstand i temporittet og ble Norgesmester for senior for første gang.
2020-sesongen skulle bli noe helt utenom det vanlige for Leknessund. Han ble norgesmester på tempo nok en gang før han reiste til Frankrike og tok U23-gullet på tempo i EM.
Seier i de norske endagsrittene Hafjell TT og Lillehammer GP fulgte før 4. plass i proffrittet Okolo Slovenska. Supersesongen fortsatte med 13. plass i tempo-VM, som var beste norske plassering i tempo-VM på herresiden noen gang.
WorldTour-kontrakten med Team DSM var allerede signert og i Leknessund sitt siste ritt for Uno-X fortsatte Tromsø-talentet å levere. Etappeseier og sammenlagtseier i italienske Giro della Regione Friuli Venezia Guilia.
Det første WorldTour-året i DSM begynte noe røft, men den siste tiden har Leknessund begynt å blomstre igjen. I Sveits rundt i juni kjørte unggutten herlig offensivt og ble selv nummer 23 i det beinharde WorldTour-rittet.
Har han samme form i OL vil han kunne sitte med lenge.
Meritter
 • 2x Norgesmester på tempo (2019, 2020)
 • U23-Europamester på tempo 2020
 • Seier i Giro della Regione Friuli Venezia Giulia 2020
 • Seier i Fredsrittet 2019
 • Seier i Lillehammer GP 2020
 • Seier i Hafjell GP 2020
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25