TOKYO (Discovery):
Lørdag morgen 04:20 skal lettvekterduoen Are Strandli og Kristoffer Brun ut i forsøksheat nummer tre i sitt siste OL sammen som roere. Etter Tokyo legger Strandli årene på hylla mens Brun fortsatt er i tenkeboksen om hvordan framtiden blir.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
Gutta er blant de heteste kandidatene til å ta med seg en medalje hjem fra Tokyo, og var ett av to seedete lag før forsøksheatene ble trukket, men har fått en tøff start på lekene.

Fight fra dag én

De skal opp mot det belgiske laget (også seedet), som de rodde jevnt med i Luzern tidligere i sesongen, i tillegg er både det spanske og det canadiske laget regnet som outsidere i OL. Dermed blir det et første møte med arenaen i Tokyo Bay der det ikke blir rom for feil eller å ha en dårlig dag på jobben.
– Det blir jo et veldig tøft løp, det blir et rotterace. Det er mange sterke lag, men jeg tror det er veldig bra for oss fordi da får vi en skikkelig fight allerede fra løp én, sier Strandli til Discovery på pressemøte på rostadion torsdag.
– Så det passer i grunn bra for dere med tøff konkurranse fra start?
– Det er helt perfekt faktisk. For hadde det vært slik at det kunne utvikle seg til et lureløp så hadde vi ikke helt fått den utblåsningen vi hadde trengt for å bygge form til semifinalen. Jeg tror det blir en solid fight gjennom hele løpet, så tror jeg at vi skal klare å være litt foran, svarer Strandli.

– Et brutalt løp

Heller ikke makker Brun lar seg stresse av trekningen.
– Skal man være med å kjempe om medaljene må man tåle at det kan være litt tøft i forsøket. Vi er en av to seedete båter og har én antatt båt til, også er det noen jokere, som egentlig har prestert ganske greit. Jeg er spent på et par av dem, jeg tror det blir et tett løp. Vi må bare begynne «freskt» sier han til Discovery.
– Strandli sier det er perfekt med et tøft første løp der det blir jevnt helt inn?
– Ja, det tror jeg han har helt rett i. Man snakker om ganske små marginer uansett, så jeg tror vi skal innstille oss på et brutalt løp.
33-åringen mener Belgia blir den tøffeste konkurrenten i forsøksheatet, men medgir at det ikke er alle konkurrentene han har full oversikt over.
– På en god dag så er de helt der oppe. Vi er jevne, men jeg tror vi har et lite fortrinn på belgierne, hvert fall på vårt beste. Også tror jeg Canada ligger tett på belgierne. Det er så lenge siden vi har konkurrert mot mange av de internasjonale på grunn av korona, så det er også en spenningsfaktor: Hvor gode er de forskjellige båtene egentlig? Men et tøft løp, det blir det, konkluderer Brun.
LES OGSÅ: Slik blir OL i Tokyo på Discovery, TVNorge og discovery+

Finjustering gjenstår

På anlegget i Sea Forest Waterway, som ligger relativt vindfullt til i Tokyo Bay – med en vindmøllepark som nærmeste nabo – har Strandli og Brun hatt tid til å teste både båt og forholdene de siste par dagene.
Flere av roerne har påpekt at det både blåser, er understrøm og urolig sjø med så mange båter ute på vannet samtidig. Strandli og Brun har i tillegg hatt litt å stri med sittestillingen i båten sin.
– Vi driver og finjusterer hele veien egentlig, nå gjelder det å finne den helt perfekte sittestillingen i båten, som kom til Tokyo for to måneder siden. Selv om vi har en lik båt hjemme så er det alltid forskjeller, så vi bruker hver økt på finjusteringer og finne oss til rette, forklarer Strandli.
Saken fortsetter under videoen:

Revansjelystne før søndag: – Vi kan bedre enn det her

– Ikke dramatisk

Brun påpeker at selv om de er kjent med båttypen og har samme modell hjemme, er det små avvik i hvert eksemplar og de trenger derfor å bli riktig godt kjent med fartøyet før starten på lørdag.
– Vi har en italiensk båt, og de bygger ikke helt... de har ikke en eksakt vitenskap på byggingen deres. Hver båt er forskjellig. Det er små detaljer, men det er sittestillingen.
– Er det ekstra vanskelig fordi bølgene slår og det er litt vind?
– Man må prøve å sortere hva som egentlig er utfordringen. Om det er forholdene, om det er båten eller om det er egen roing. Så det er et par ting å nøste opp i, små detaljer, men vi nærmer oss veldig, mener Brun.
Derfor er det ingen grunn til å uroe seg for ro-entusiastene der hjemme.
– Det er ikke dramatisk?
– På ingen måte noe dramatisk. Dessverre for deg, bra for meg, haha!

Irske favoritter

Den irske båten er storfavoritter til gullet i Tokyo. Verdensmesterne fra 2019 har vunnet hver eneste regatta de har stilt opp i siden de tok hjem verdensmestertittelen.
Sist nordmennene målte krefter mot duoen McCarthy/O’Donovan var i Luzern i mai. Da vant irene med en margin på 2,79 sekunder. Irene har fått et antatt lettere heat, der skal Tsjekkia, Polen og Ukraina trolig gjøre opp om annenplassen som også gir avansement.
I det siste heatet er det ventet at Italia og Tyskland tar seg videre, de to båtene er regnet som Norges tøffeste konkurrenter i OL foruten Irland.
De som ikke lykkes i forsøksheatet får en ny sjanse søndag til å kvalifisere seg for semifinalene.
Se høydepunktene fra fredagens innledende runder i singlesculler med Kjetil Borch og Norges dobbeltfirer i roing:

Se oppsummering av nattens OL-høydepunkter

Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25