TOKYO (Discovery): Linjespilleren fra Stovner i Oslo er på vei inn i håndballkarrierens solnedgang - og kanskje finnes det ikke et bedre sted å gjøre det enn i Japan, solens rike.
Etter to VM-sølv, seks VM, sju EM, 257 kamper og 795 mål er det slutt - hans første OL blir hans farvel med håndballen, 21 år etter at han trakk landslagsdrakta over hodet for første gang, i en ungdomskamp mot Sverige, våren 2000.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
– Jeg føler meg som en helt vanlig håndballspiller i et stort mesterskap og akkurat nå er jeg kun håndballspiller i det samme laget jeg har spilt for i mange, mange år. Men jeg tror dette kommer til å treffe meg ganske hardt i etterkant, sa Myrhol selv da han og lagkameratene torsdag ettermiddag japansk tid møtte pressen i Tokyo før åpningskampen mot Brasil natt til lørdag norsk tid.
Han har vært kaptein i en årrekke - og drømmer nok om å få med seg en OL-medalje før han forlater garderoben for siste gang.
Men inntil det skulle skje, forsøker han å tenke som om pensjonstilværelsen ikke er like rundt hjørnet. Forberedelsene til mesterskapet har også vært «normale».
– Jeg har fått fokus på det jeg skal ha fokus på, og det er å spille håndball. Det har jeg klart veldig fint. Danmarks-kapittelet ble avsluttet på en «brukbar pluss» måte og jeg syns jeg har spilt meg mer og mer i form utover våren.
– Personlig har det handlet om å holde fokus på å være håndballspiller, og det syns jeg at jeg har klart utmerket, sier Myrhol sjøl.

– En du vil ha med i krigen

Når han gir seg, etterlater han seg et tomrom, men landslagstrener Christian Berge har aldri vært inne på tanken på å forsøke å overtale Myrhol til å fortsette.
– Nei, jeg har ikke gjort det. Når noen tar en slik beslutning, så respekterer man det. De (Magnus Jøndal legger også opp red.anm.) har gjennomført en lang og tro tjeneste for Norge. Begge har vært veldig tydelig på at dette kommer de til å gjøre, så da får heller vi lete videre etter erstattere, sier Berge og legger til:
– Bjarte har vært kaptein hele veien. Han har gått fremst. Det er en som du vil ha med deg i krigen. Jeg syns det er synd at han og Magnus legger opp. Begge har prestert veldig bra på landslaget og det tror jeg de kommer til å gjøre denne gangen, også, sier Berge.

Tiden er inne

Myrhol annonserte karrierepunktumet i april - ingen lett avgjørelse for en som har hatt håndball som en så stor del av livet så lenge.
«Det har vært en veldig lang og grundig prosess. Jeg har vurdert alle scenarioer – både for og imot. I en lengre periode skrev jeg dagbok. Den var dessverre ikke god lesning med hensyn til smerter, søvn og medisin. Håndballen har betydd alt for meg, men jeg er nødt til å ta bedre vare på min kropp enn det jeg gjør akkurat nå. Dagboka ble tungen på vektskålen», sa 39-åringen i april.
De siste årene har oppmerksomheten han har fått, handlet nesten like mye om skader og sykdom, som om idrett. Kreft, operasjoner, kneskade.
Slikt tar på - ikke minst fysisk. Myrhol har presset kroppen sin til det ytterste for å prestere så godt som mulig, så om han mentalt sikkert kunne tenkt seg å fortsette enda lenger, var svaret på Discovery sitt spørsmål om kroppen hans er glad for at det nå er slutt, kort, men veldig klart:
– Ja!
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25