Det er under én måned igjen til OL i Tokyo. Da er det på tide å ta en kikk på Norges største OL-håp, samtidig som man gir dem en vurdering. Discovery har tatt en prat med vår egen Jørn Sundby. Han følger alle grenene og kvalifiseringene tett.
I denne oversikten har Discovery foreløpig presentert reelle kandidater til topp 10-håp Norge reiser til OL med. Ikke alle er kvalifiserte per nå, mens andre kan dukke opp i nye oppdateringer av denne saken inn mot OL.
Tokyo 2020
Se oppsummering av dagens OL-høydepunkter
7 TIMER SIDEN
Denne saken vil altså oppdateres og endres på flere ganger før OL i Tokyo går av stabelen i juli, slik at vurderingene står i stil med nylige resultater. Utøverne er denne gang vurdert per 20. juli 2021.
For å gjøre det enkelt, har vi satt opp fire kategorier for våre norske håp. Utøverne er fortløpende vurdert inn i følgende kategorier:
  • Gullfavoritt
  • Medaljekandidat
  • Medalje-outsider
  • Topp 10-håp

Friidrett

Karsten Warholm (400m hekk) - gullfavoritt
Som rykende fersk verdensrekordholder, best rangert i verden, og med to strake VM-gull, reiser han til Tokyo som klar gullfavoritt. Warholm er den største gullkandidaten vi nordmenn har i sommer. Det er bare å stille klokka til 05.20 tirsdag 3.august!
Jakob Ingebrigtsen (1500m) - medaljekandidat
Med den framgangen 20-åringen viser så er det svært få begrensninger for Ingebrigtsen. Nå som Timothy Cheruiyot likevel er med, slipper unggutten favorittstempelet. 1500 meter er en sårbar øvelse, med små marginer hele veien fra forsøk til finale. Blir det noe mer ut av tankene om å doble med 5000m?
Filip Ingebrigtsen (1500m) - medaljeoutsider
Han har medaljer fra VM og EM på 1500m, men han har samtidig vært hakket bak Jakob det siste året. Må finne seg i at lillebror er den store stjernen akkurat nå, men Filip fikk løpt på Bislett og viste at han er på vei tilbake. Derfor er det mulig å være optimistisk.
Amalie Iuel (400m hekk) - topp 10-håp
Ble slått ut i forsøket i Rio i 2016, og det bør hun klare å komme seg forbi nå. Det tøffe her blir å komme fra semifinalen og inn til finalen. Jeg vil tro hun kan havne så vidt i finalen, eller rett utenfor. Topp 10 bør være et greit mål. Løp inn til sesongbeste, og karrierens tredje beste tid, under Bislett Games med tiden 55,04.
Ola Stunes Isene (diskos) - medalje-outsider
Har ikke vært helt opp på sitt beste så langt i 2021. medalje virker tøft, men med full klaff i finale så kan mye skje i kastøvelser. Det er ikke umulig til å snike til seg en medalje i Tokyo, selv om et realistisk mål ser ut til å være en plass blant de 8 som får kaste seks ganger i finalen.
Sondre Nordstad Moen (maraton) - topp 10-håp
Ble nummer 19 i Rio i maraton, og da var det et par minutter opp til en topp 10-plassering. Det går unna med de aller beste i Maraton-feltet. Topp 10 bør være et realistisk mål.
Sondre Guttormsen (stav) - topp 10-håp
Medaljene er han et stykke unna. Han har hoppet 5,81, og selv med gode muligheter for forbedring utover sesongen så må han fort opp på 6 meter for å ta medalje i en øvelse med skyhøyt nivå for tiden. Guttormsen tok nylig bronse i U23-EM med et hopp på 5,60.
Håvard Haukenes (50km kappgang) - medalje-outsider
Det er en brutal øvelse han skal ut i. Han ble nummer 7 i Rio og trener fortsatt bra. Topp 10 bør han kunne klare, og til og med medalje skal han kunne klare på en perfekt dag.
Hedda Hynne (800m) - topp 10-håp
Hynne forbedret seg masse i fjor, men det er tight å komme seg til en finale. Hun hadde noen av de beste tidene i Europa i fjor, og i Stockholm i juli kom hun seg under to minutter (1.59,82). Det viser at formen er i anmarsj. En finaleplass kan være innenfor rekkevidde på en god dag.
Karoline Bjerkeli Grøvdal (5000m, 10 000m) - topp 10-håp
Dropper hinder og satser på 5000 og 10 000. Et stykke opp til de aller beste, med sterke etiopiere i spissen. Ble nummer 7 i Rio, kan håpe på det samme nå med maks klaff.
Martin Roe (10-kamp) - topp 10-håp
Medalje blir nok for tøft her. Ganske stabil på 8200-tallet. Det kan holde til rundt en 10.plass.
Eivind Henriksen (slegge) - medalje-outsider
Litt samme kategori som Ola Stunes Isene. Kommer han seg til finalen og treffer bra, så er medaljemulighetene absolutt til stede, men må ha en absolutt maks dag.

Golf

Viktor Hovland - medalje-outsider
Det er begrenset med plasser per nasjon, og det er mange gode amerikanere som dermed ikke får vært med. Medalje er det gode muligheter for med en Hovland i toppform.

Tror han kan ha slått gulltiden i OL: – Føles som en bil med litt lite luft i dekkene

Håndball

Håndballjentene - gullfavoritt
Nest største gullkandidat etter Warholm. Her er vi vant med høye forventninger, og selv om det var litt skummelt i kvaliken, så har de mye å revansjere i OL etter semifinaletapet for Russland i 2016.
Håndballgutta - medaljekandidat
Har tatt medalje i flere av de siste mesterskapene, men røk i kvartfinalen i VM sist. Små marginer som skiller gull fra gråstein her.

Padling

I Rio 2016 var Norge uten deltagere i idretten der Knut Holmann sanket fem gull fra 1996 til 2012.
Lars Magne Ullvang (K1- 1000 meter) - topp 10-håp
Ullvang «snek» seg til en plass i vår og blir Norges padlehåp i OL . Blir tøft å nå finale i Holmann og Verås Larsen sin favorittøvelse.

Roing

Kjetil Borch (singlesculler) - medaljekandidat
Mesterskapene de siste årene tilsier gull-nivå. Han slet i EM i vår, men var sterk i siste verdenscuprunde. Klar medaljekandidat – kan gå hele veien.
Kristoffer Brun/Are Strandli (dobbeltsculler lettvekt) - medaljekandidat
Lettvektsgutta tok bronse i Rio. Er nå tilbake etter en pause. Valgte å ikke presse seg ned i vekt til EM, men imponerte i siste verdenscuprunde og virker godt i rute .De har rutinen og vet hva som kreves for en formtopp til OL. Klare medaljekandidater.
Olaf Tufte/Erik Solbakken/Martin Helseth/Jan Oscar Helvig (dobbeltfirer) - medalje-outsider
Veteran Tufte på vei mot sitt sjuende OL, denne gang i dobbeltfireren. Tungt i EM i starten av april med B-finale og da virket veien fram lang. Men opptur i siste verdenscuprunde og fortsatt lov å drømme om medaljer i fem OL for Norges mest kjente idrettsbonde. Selv om det virker tøft med medalje så vet Tufte hva som kreves og jeg tør ikke avskrive båten hans helt ennå.

Rytter

Geir Gulliksen (sprangridning) - topp 10-håp
61-åringen blir tidenes eldste norske OL-deltaker. Han har selv uttalt at målet er en finaleplass, men at han drømmer om medalje. Det tror vi blir i det tøffeste laget, men det er lov å håpe på en énsifret plassering om alt klaffer for veteranen.

Sandvolleyball

Anders Mol og Christian Sørum - gullfavoritt
De er ranket som nummer én i verden, så de må leve med å være klare gullkandidater i Tokyo. En del skadeplager i vinter, men har vært tilbake på vinnersporet i vår. Røk ut allerede i kvartfinalen i verdenstouren i Gstaad i juli, men er likevel klare gullkandidater.

Seiling

Norge har kvalifisert seg i seks båtklasser i OL.
Line Flem Høst (laser radial) - medalje-outsider
Bronsevinner i VM i 2020 og virker per nå som den aller beste norske medaljemuligheten i seiling i Tokyo.
Marie Rønningen/Helene Næss (49’er FX) - medalje-outsider
Stått fram som den beste norske 49’er-båten og viste at de kunne kjempe med de beste i en stor regatta på Lanzarote i mars.
Anders Pedersen (Finnjolle) – topp 10-håp
Gjort en lang og seriøs satsing mot Tokyo, med medalje som mål. Lykkes ikke helt i EM i midten av april. Må løfte seg om det skal bli finaleplass i OL.

Warholm følger de andre heltene: – Har jo hatt store norske æraer før også

Skyting

Norge har tatt ut fem skyttere til OL. De største forhåpningene er på 50 meter helmatch, men det er også gode muligheter på 10 meter og i konkurranse for mikslag.
Jenny Stene (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) – medaljekandidat
Verdensrekordholder på innledende 50 meter helmatch og i en alder av 23 år har hun allerede vært på pallen både i EM og i verdenscup på 10 meter også. Konkurransen er et par hakk tøffere på 10 meter, så den største medaljesjansen er trolig på helmatch.
Jeanette Hegg Duestad (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) - medaljekandidat
Kom nærmest fra intet til verdenseliten i 2018 og 2019. Vært på pallen i World Cup på 50 m helmatch og vist stadig framgang på trening der hun jevnlig skyter over verdensrekordnivå. Bronsevinner på helmatch i EM i vår.
Henrik Larsen (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) - medaljekandidat
Nummer fire i VM som 20-åring i 2018 da han sikret en kvoteplass til Tokyo. Som resten av gjengen i helmatch, så settes det rekorder i hytt og pine på trening om dagen. Sølv i EM på helmatch nylig.
Jon-Hermann Hegg (50 m helmatch, 10 m luftrifle, mikslag) - medaljekandidat
Fersk europamester på helmatch fra Kroatia som skjøt seg inn på OL-laget foran Simon Claussen
Erik Watndal (skeet) - medaljekandidat
En klar medaljekandidat i leirdue, altså en annen gren enn de fire andre skytterne våre overfor. Tok sølv i forrige VM.

Sykkel, bane

Anita Stenberg (omnium) - topp 10-håp
Dette er et naturlig topp 10-håp i kombinasjonsøvelsen Omnium. Hun er første norske banedeltaker siden 1996 i en øvelse der det ikke har vært anlegg å trene på i Norge. Stenberg har holdt seg i Danmark og vist stadig framgang.

Sykkel, BMX

Tore Navrestad - topp 10-håp
Slått ut i kvartfinalen i Rio. Har høyere mål nå, men blir tøft å komme seg forbi en semifinale. Bestemt seg for å legge opp etter OL, så dette er siste sjanse!

Sykkel, landevei

Norge har fire plasser i landeveisrittet for menn og to for kvinner. På tempo har Norge én plass for menn og én for kvinner. Landeveisrittet i Tokyo går i en tøff løype som kommer til å kreve klatrestyrke.
Tobias Foss (tempo) - medaljeoutsider
Foss har tatt nye steg etter at han kom inn på Jumbo-Visma-laget. Topp 3 på åpningstempoen i Giro d’Italia og en meget imponerende NM-tempo. Medalje ser fortsatt tøft ut, men med full klaff så skal ikke forhåndsfavorittene gjøre mye galt før vår mann er der. Plass mellom 4 og 8 mest sannsynlig. Også vårt beste kort på landeveisrittet, der topp 10 kan være mulig på en god dag.
Katrine Aalerud (landeveisritt) – topp 10-håp
Sykler med verdens beste syklist i Movistar og har imponert i flere ritt denne våren. Ikke umulig å komme seg inn topp 10 på en bra dag.

Dette er Iuels beste OL-minne

Svømming

Henrik Christiansen (svømming) - medaljekandidat
Han har fått favorittøvelsen sin, 800m fri, på OL-programmet, og det er en liten gavepakke for sølvvinneren på distansen fra VM i 2019. Men må regne med at nivået på distansen heves internasjonalt nå når den er med i OL. Med én måned igjen har VM- og OL-vinner Paltrinieri fått kyssesyken. Christiansen var ikke på sitt beste i EM i mai og velger et langt høydeopphold i forkant for å komme i sitt livs form til OL. Da kan medaljen komme.
Ingeborg Vassbakk Løyning (svømming) - topp 10-håp
Hun er en god ryggsvømmer som tok A-kravet under EM i mai. Ung utøver med potensial til stor framgang. Semifinale vil være meget bra.
Tomoe Zenimoto Hvas (svømming) - topp 10-håp
Er allerede olympisk mester, fra ungdoms-OL i 2018. Vist tegn til stor framgang og som ung og lovende kan framgangen komme raskt. Vært få konkurranser, men Hvas klarte A-kravet på 200 medley i Bergen i midten av juni. Semifinale vil være meget bra.

Taekwondo

Richard Ordemann (80kg) – medaljeoutsider
Imponerte i OL-kvaliken i mai og sikret seg OL-plass. Med kun 16 utøvere i OL så er veien kort til medaljekamp. I OL er det også to bronsekamper og følgelig to bronsemedaljer. Trekningen alltid viktig i kampsportene, men Norges første taekwondo-medalje i OL for menn er absolutt ikke urealistisk her.

Triatlon

Kristian Blummenfelts 13.plass i Rio er Norges hittil eneste OL-deltager i triatlon gjennom tidene. I Tokyo vil vi ha fire deltagere, der flere av dem har klare medaljeambisjoner og sjanser.
Kristian Blummenfelt (triatlon) - medaljekandidat
Trener enormt og ingen skal slå disse gutta på forberedelser. Skal håndtere varmen godt. Kjempet helt i toppen internasjonalt i flere år og har høye ambisjoner. Disse gutta går for gull, men er absolutt ikke alene i feltet.
Gustav Iden (triatlon) – medaljekandidat
Trener enormt og ingen skal slå disse gutta på forberedelser. Skal håndtere varmen godt. Kjempet helt i toppen internasjonalt i flere år og har høye ambisjoner. Disse gutta går for gull, men er absolutt ikke alene i feltet.
Casper Stornes (triatlon) - topp 10-håp
Har også vært på pallen i verdensserien, men er normalt hakket bak Blummenfelt og Iden. Pusher hverandre hver dag på trening.
Lotte Miller (triatlon) - topp 10-håp
Hun har ikke klart å stabilisere seg topp 10 så langt, men hever seg stadig med trening sammen med gutta. Drømmer om topp seks, men en plassering blant de 10 beste vil være en topp-prestasjon.
Tokyo 2020
Erichsen falt i kvalifisering
9 TIMER SIDEN
Tokyo 2020
Guttastemning midt i OL-seilasen: – Veldig kult
10 TIMER SIDEN