• Gjør deg klar til sommerens OL -
Det er mye som skal være på stell når man skal sende en hel delegasjon til sommerens OL i Tokyo. Det er ofte mye fokus på hva utøverne selv forbereder seg på, men vel så viktig er det at det medisinske er på plass. Discovery har møtt legen som har ansvar for den norske delegasjonen, Thomas Torgalsen.
Omgitt av fulle kasser med medidsinsk utstyr forklarer Torgalsen hvordan ståa er:
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
– Hvor mange munnbind har dere med?
– Et eller annet sted mellom 15 til 20 tusen tror jeg det blir.
Siden verden har måttet forholde seg til korona-pandemien i godt over et år nå, er munnbind bare én av tingene det medisinske apparatet må tenke på.
Likevel er ikke Torgalsen bekymret for sikkerheten.
Ja, det er krevende. Men jeg synes vi klarer det bra. Utøverne og lederne har vent seg til dette over lang tid, så det blir å fortsette med de gode tiltakene en stund til. Så har jo myndighetene i Tokyo og IOC laget en «play-book» som de kaller det, hvor alle retningslinjer de legger opp til og at det vi må følge for å få lov til å komme inn i Japan og få delta i OL er. Den play-booken synes vi er veldig bra, og vi har stor tiltro til at vi klarer å gjøre dette på en ordentlig måte.
Hvis det skulle bli et utbrudd i den norske troppen, er det generelle regler og retningslinjer fra arrangør (IOC) som gjelder. Testing og de nødvendige tiltakene er det arrangør som står for.

Utfordrende klima

En annen ting som kommer til å bli utfordrende for de norske utøverne er det varme klimaet Japan har å by på i sommermånedene.
– Jeg var der for to år siden på samme tiden som et OL, og da var det 35 grader og 85 prosent luftfuktighet, som tilsvarer mellom 50 og 60 varmegrader i opplevd temperatur. Det er som en badstue, når noen kaster vann på badstueovnen. Det er følelsen når du kommer ut fra et air-condtition område.
For å forberede seg til denne utfordringen har et klimarom blitt satt opp i kjelleren hos Olympiatoppen. Her kan utøvere justere tempereatur og luftfuktighet ut fra hvor de skal konkurrere.
Her kan du se hvordan syklisten Carl Fredrik Hagen trener i klimarommet:

Carl Fredrik Hagen i klimarom

– Hvis utøverne trener på dette en times tid hver dag i 14 dager, skal en være fullt klimatisert til varmen og da er jeg mest opptatt av helsen. Da forebygger vi alle de sykdommene og plagene man kan få i varmen samtidig med at man driver med en aktivitet, noe som vil redusere prestasjonsfallet.
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25