Rodtsjenkov var tidligere leder for det russiske antidopinglaboratoriet i Moskva. Da detaljer om dopingprogrammet begynte å lekke ut, flyktet Rodtsjenkov til USA og fortalte det han vet til myndighetene.
Han var hovedmannen i den russiske statsdopingen, men ble varsleren som avslørte alt.
Tirsdag tar styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) stilling til om Russland skal utestenges som nasjon fra vinterlekene i Pyeonchang i februar neste år. Dagen før den ventede avklaringen kommer Rodtsjenkov med nye opplysninger i et intervju med NRK og VG.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05

Kjente til systemet

Dopingvarslerens opplysninger rammer den russiske skiskytterpresidenten.
– Jeg snakket flere ganger med Aleksander Kravtsov (president i skiskytterforbundet) om bruken av prestasjonsfremmende midler generelt og om Sotsji-planen spesielt. Faktisk var det hans sjåfør som til tider transporterte «magikerne» (de som jobbet for FSB for å åpne prøveflaskene) til Moskva-laboratoriet, der bytte (med rene prøver) skjedde før og etter Sotsji, skriver Rodtsjenkov.
Kravtsov var leder for den russiske OL-troppen i Sotsji.
Sentralt i anklagene om det russiske dopingjukset står påstander om utbytting av dopingprøver. Under store mesterskap, som Sotsji-OL, var det umulig å få positive prøver til å forsvinne fordi det var internasjonale observatører til stede. I stedet skal man ha utviklet et system for å bytte ut prøvene til dopede utøvere og erstatte innholdet med "ren" urin avgitt i perioder hvor de aktuelle utøverne ikke brukte dopingmidler.

Avviser anklagene

I russiske medier tar skiskytterpresident Kravtsov til motmæle mot anklagene.
– Husker dere blekkspruten Paul under det fotballmesterskapet? Rodtsjenkov minner meg veldig mye om ham nå. Han kommer opp med stadig nye ting. Men hvorfor var han stille i to år? Sier han til russiske Sport Express.
Han opplyser også at han vil gå til rettslige skritt for å forfølge Rodtsjenkovs påstander.
Rodtsjenkov lever i dag på hemmelig adresse i USA. IOC har tidligere konkludert med at den tidligere laboratoriesjefen er et troverdig vitne.
(©NTB)
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25