Det bekrefter Den internasjonale olympiske komité (IOC) i en pressemelding tirsdag.
Russiske utøvere som kan bevise at de ikke har vært dopet får derimot mulighet til å konkurrere under et nøytralt flagg og med nøytrale drakter. De vil i så fall delta under navnet «Olympic athlete from Russia» (OAR).
Om en russisk utøver tar et OL-gull vil den olympiske hymnen spilles ved medaljeseremonien.
Tokyo 2020
Skogbranner herjer i hjemlandet: Greske OL-helter donerer medaljegave
09/08/2021 PÅ 10:05
Les også: IOCs skjebnesvangre Russland-valg – Dette er de fire mulighetene
– Som en tidligere utøver er jeg lei meg. Jeg synes synd på de rene utøvere som har mistet medaljer på grunn av dette, sa IOC-president Thomas Bach under en pressekonfreanse i Lausanne tirsdag kveld.
I tirsdagens kjennelse går det også fram at enhver russisk idrettsleder som var involvert i Sotsji-lekene i 2018 vil bli nektet akkreditering til Pyeongchang-OL. Det samme gjelder samtlige ansatte i det russiske idrettsdepartementet.
Landets tidligere idrettsminister Vitalij Mutko og hans daværende nestkommanderende Juri Nagornykh, er utestengt fra alle OL på livstid. Mutko er nå visestatsminister.

Fire alternativer

De siste månedene har to IOC-kommisjoner, Oswald- og Schmid-kommisjonene, vurdert rapportene den canadiske juristen Richard McLaren har levert om doping i Russland.
Rapportene viste at over 1000 russiske utøvere skal ha vært med på et omfattende dopingprogram og at OL i Sotsji var spesielt designet for skjule det russiske dopingsystemet. Der skal utøvere ha fått en slags cocktail med tre ulike steroider som skulle få dem til å prestere bedre. Om natten skal de positive prøvene ha blitt byttet ut med en urinprøve de hadde avgitt et halvt år i forveien. Alt dette skal ha blitt arrangert av det russiske statsapparatet.
Tirsdag møttes de 14 medlemmene av IOC -styret i Lusanne som i praksis hadde fire alternativer før avgjørelsen ble tatt:
1. Total utestengelse av Russland fra OL i Pyeongchang.
2. La de forskjellige særforbundene ta beslutningen om utøverne i deres idretter får lov å delta eller ikke. Det var denne løsningen IOC valgte i forkant av OL i Rio.
3. Lar utøvere de mener er rene får konkurrere under nøytralt flagg. Det vil være en måte å argumentere for at man skal gi utøvere som ikke er tatt for doping en sjanse til å delta i OL, men samtidig gir Russland et sterkt signal om at det som har foregått i Russland er uakseptabelt.
4. IOC lar Russland delta og sier at de trenger mer tid til å vurdere saken.
Tokyo 2020
Se OL oppsummert – 100 magiske øyeblikk
09/08/2021 PÅ 09:47
Tokyo 2020
Våre største tabber i Tokyo: Forsov seg til Warholm
08/08/2021 PÅ 13:25