Mens norske langrennsentusiaster krangler om Petter Northug bør få OL-billett eller ikke, sitter IOC og regjeringen i Sør-Korea og krysser fingrene for at det nordkoreanske kunstløperparet Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik stiller i OL. Stiller de blir det en OL-historisk begivenhet av enorme dimensjoner.
Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik og er de eneste nordkoreanske utøverne som har kvalifisert seg til OL, men de ble ikke påmeldt lekene i PyeongChang innen fristen som var 30. oktober 2017. Årsaken er den spente situasjonen mellom Nord- og Sør-Korea og mellom Nord-Korea og USA. Nordkoreanske utøvere i kortbaneskøyter droppet det siste kvalifiseringsstevnet i desember i Seoul i fjor av samme grunn.
IOC holder likevel døren åpen for Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik og andre nordkoreanske utøvere om Nord-Korea ønsker å stille til start i OL. De har alt å vinne på at Nord-Korea deltar.
PyeongChang
USA: Russiske spioner saboterte OL
26/02/2018 PÅ 12:16

Nordkoreansk nyttårstale

Skal man tolke nyttårstalen til Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-un kan det se ut som Nord-Korea er villig til å sende en delegasjon til Pyeongchang. I sin tale sa han at vinter-OL er en fin begivenhet for Sør-Korea og at han håper at lekene blir en suksess for nabolandet. Men det IOC og myndighetene i Sør-Korea spesielt bet seg merke i var at Kim Jong-un åpnet for nordkoreansk deltagelse i OL.
– Nord-Koreas deltakelse er en god mulighet til å vise et samlet koreansk folk. Representanter for begge landene kan snart møtes for å diskutere mulighetene, sa Kim Jong-un i talen sin.
Blir det en realitet får vi i hvert fall se nordkoreanske utøvere i kunstløp, kortbaneskøyter og langrenn. Og uansett hvordan høyt de klatrer på resultatlistene vil disse utøverne garantert få mest oppmerksomhet. Enten de liker det eller ikke.
Men det er et stykke fram før vi kommer dit. Først skal det forhandles.

Ryom Tae-Ok og Kim Ju-Sik

Foto: Scanpix

Forsoning på idrettsbanen

IOC har god erfaring med å forhandle med Nord-Korea om deltagelse i OL. Det skjedde også i forkant av sommer-OL i Seoul i 1988. Da var IOC livredd for at de store boikottaksjonene i OL i Montreal i 1976, Moskva i 1980 og Los Angeles i 1984 skulle gjenta seg.
Tilsynelatende forhandlet de om Nord-Korea skulle få avholde noen av øvelsene under lekene i 1988, og det lå også forslag om at Nord- og Sør-Korea kunne delta på samme lag. I realiteten var dette kun en uthalingstaktikk fra IOC sin side for å minimere de politiske protestene. Målet var å forhandle lengst mulig. Det endte med at Nord-Korea boikottet OL i Seoul sammen med fire andre land, men forhandlingene ble likevel oppfattet som en suksess.
I disse dager ser vi at IOC bruker samme taktikk som de gjorde før lekene i Seoul, men spørsmålet er nå om Nord-Korea faktisk kommer til å delta.

Sør-Korea er villig til å strekke seg langt

Som et svar på nyttårstalen til Kim Jong-un har sørkoreanske myndigheter foreslått et møte 9. januar i år for å starte forhandlinger om nordkoreansk deltagelse. Sør-Korea har også erfaring med slike forhandlinger. Som et resultat Sør-Koreas «Solskinnspolitikk» på 1990-tallet førte forhandlinger mellom de to naboene til at de gikk sammen på åpningsseremoniene i OL i Sydney i 2000, Athen i 2004 og Torino 2006. Nord-Korea deltok også i Asia-lekene i Incheon i Sør-Korea i 2014.
I forkant av OL i Beijing i 2008 var det seriøse forhandlinger om Sør-Korea og Nord-Korea skulle delta på samme lag. Forhandlingene i forkant av OL i 2008 strandet (ifølge offisielle kilder) på formaliteter: de ble ikke enige om hvordan de skulle plukke ut utøverne. Nord-Korea ville basere uttaket på folketall, mens Sør-Korea ville gjøre uttakene basert på prestasjoner.
Det er disse begivenhetene de bygger videre på i forhandlingene som starter denne måneden. Det blir spennende å se hva de forhandler om denne gang.

Alt handler om sikkerhetspolitikk

I bunn og grunn handler alt om sikkerhetspolitikk. Skulle sørkoreanske myndigheter stille politiske krav eller USA presse Nord-Korea for hardt i spørsmålet om Kim Jong-uns atomvåpenprogram, blir ikke sport viktig lenger. Da kan man anta at Nord-Koreas leder vil gjøre alt han kan for å ødelegge for sine naboer når OL starter.
Det viktigste signalet på om det er håp i forhandlingene om nordkoreanske deltagelse er om den årlige felles militærøvelsen Foal Eagle/Key Resolve mellom USA og Sør-Korea blir utsatt. Denne militærøvelsen pleier å foregå i februar/mars, men denne gangen har Sør-Koreas president Moon Jae-in foreslått å utsette øvelsen til senere på året, for å unngå politisk konflikt under OL.
Blir militærøvelsen utsatt ligger veien åpen for nordkoreanske deltagelse i kunstløp. Derfor er kunstløp OLs viktigste øvelse.​